Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Καθημερινή αιματοχυσία

Πληθαίνουν οι απώλειες των εισβολέων ενώ η Αυστραλία στέλνει ενισχύσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το αίμα συνεχίζει να ρέει αδιαλείπτως στην...«απελευθερωμένη» χώρα. Χτες, στην περιοχή Σανγκίν της επαρχίας Χελμάντ, αεροσκάφη που κλήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις μετά από μάχη εκ του συστάδην, «σκότωσαν τέσσερις μαχητές νεαρούς», υποστήριξε το ΝΑΤΟ. Στη γειτονική επαρχία Κανταχάρ, μαχητές ταλιμπάν ενεπλάκησαν σε μάχη με συνοριοφύλακες της μεθορίου με το Πακιστάν. Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν κι ένας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε, υποστήριξε αξιωματούχος των δοσιλογικών αρχών.

Στη Ζαμπούλ, επίσης χτες, μαχητές ταλιμπάν επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή του αφγανικού δοσιλογικού στρατού με ρουκέτες και βαριά πολυβόλα, σκοτώνοντας τέσσερις και τραυματίζοντας 19. Τη Δευτέρα του Πάσχα, ένας αστυνομικός και ένας μαχητής των ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε χωριστές μάχες.

Η Κυριακή του Πάσχα, όμως, ήταν η αιματηρότερη μέρα για τις δυνάμεις κατοχής φέτος και μια από τις πιο αιματηρές από το 2001: συνολικά 7 άνδρες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, που επικαλέστηκε ανακοίνωση του Συμφώνου, οι 6 Καναδοί, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 2 τραυματίστηκαν από εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών που είχαν τοποθετηθεί στο πλάι δρόμων. Επίσης την Κυριακή, δύο Αφγανοί στρατιώτες και δύο μαχητές των ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχες. Στο μεταξύ, οι ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι αποκεφάλισαν τον δημοσιογράφο Ατζμαλ Νακσμπάντι, ο οποίος είχε απαχθεί μαζί με τον Ιταλό ανταποκριτή της Ρεπούμπλικα, Ντανιέλε Μαστροτζιάκομο, την 5η Μαρτίου. Ηδη, μετά την απελευθέρωση Μαστροτζιάκομο την 19η Μαρτίου, είχε αποκεφαλιστεί ο οδηγός της ομάδας.

Η συμφωνία Ιταλίας-Αφγανιστάν με τους ταλιμπάν για την απελευθέρωση Μαστροτζιάκομο είχε δεχτεί σφοδρές κριτικές από μέρους Αφγανών κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Το θέμα παρακολουθείται στενά στην Ιταλία - όπου το Αφγανιστάν έχει ήδη προκαλέσει μία παραίτηση Πρόντι.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ, στην Αυστραλία, ανακοίνωσε ότι το 2008 θα «διπλασιάσει» το μέγεθος της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο Αφγανιστάν, φθάνοντας περίπου τους 1.100 άντρες. Από τους 550 που θα σταλούν ακόμη, είπε, οι 300 θα ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις και θα έχουν μάχιμο ρόλο. Κάλεσε τη χώρα να «ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απώλειες».

Ο Χάουαρντ, ίσως εξ ορισμού ο πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Ασία, αντήχησε, στα σχόλια του, τις κριτικές της Ουάσιγκτον για το ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στην ISAF, «διστάζουν» να εμπλέξουν τις δυνάμεις τους στις μάχες, ορίζοντας σαφείς περιορισμούς στο ρόλο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ