Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε τιμούμε με νέους ταξικούς αγώνες

Στην πύλη της ΕΤΜΑ πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση τιμής 23 χρόνια μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου

Εργάτες, νέοι και φοιτητές αντάμωσαν και φέτος μπροστά από την πύλη της ΕΤΜΑ, εκεί που πριν 23 χρόνια δολοφονήθηκε η 20χρονη κομμουνίστρια Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Τους ένωσε η εκδήλωση τιμής που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, η οποία αποτέλεσε και πάλι την ανανέωση της υπόσχεσης ότι ο αγώνας της Σωτηρίας θα συνεχιστεί. Και αυτό το δήλωσαν απερίφραστα και οι ομιλητές αυτής της σεμνής εκδήλωσης.

Ο Μπάμπης Τεννές, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, επισήμανε: «Συμπληρώνονται 23 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας και τα οράματά της παραμένουν πάντα επίκαιρα και ανεκπλήρωτα. Οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, έχουν ανοιχτό μέτωπο με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ο αγώνας μας επιβάλλεται να είναι καλύτερα οργανωμένος και μαζικός. Η δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου πάλης είναι μονόδρομος. Το ΠΑΜΕ τιμώντας τη μνήμη της Σωτηρίας θα πυκνώσει τον αγώνα του για να πάρουν σάρκα και οστά τα οράματά της».

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα αναφέρθηκε η Νατάσα Παρίση, εκπρόσωπος των φοιτητών Παντείου, για να καταλήξει: «Σήμερα, που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν μέσω της ρουσφετολογίας τους ότι μόνος δρόμος είναι το βόλεμα και ο ατομισμός, εμείς απαντάμε με παραδείγματα ηρωισμού και αυταπάρνησης, σαν αυτό της συναδέλφισσας και συντρόφισσας Σωτηρίας. Ξέρουμε πως κανένας δεν πρόκειται να μας παραχωρήσει τίποτα. Μόνοι μας με τον αδιάκοπο αγώνα μας θα κατακτήσουμε το δικαίωμά μας σε μια καλύτερη ζωή. Η θυσία της Σωτηρίας δεν πήγε χαμένη. Ο καλύτερος φόρος τιμής στο πρόσωπό της είναι η συνέχιση του αγώνα».

Παλεύουμε για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος


Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Παναγιώτης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Αττικής, που σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Σωτηρία, είσαι εδώ και εμείς είμαστε εδώ, όπως τότε στο σχόλασμα της βάρδιας, να μοιράζουμε την ανακοίνωση των συνδικάτων καλώντας τους εργάτες στη συγκέντρωση της επόμενης μέρας ενάντια στην ανεργία, στην ακρίβεια και στις απολύσεις που εφάρμοζε η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Ράλλη». Και συνέχισε: «Τότε το απλωμένο χέρι της σ. Σωτηρίας με την ανακοίνωση μένει μετέωρο. Το πούλμαν με τον οδηγό Χαρίτο, εντολοδόχο μπράβο της εργοδοσίας, περνά από πάνω της συνθλίβοντας τα 20 της χρόνια. Το αίμα της, κόκκινο σαν τα πανανθρώπινα ιδανικά που υπηρετούσε, έβαψε την άσφαλτο στην πύλη της ΕΤΜΑ. Από τότε είμαστε όλοι εδώ. Δεν ξεχνάμε το καθήκον μας, δεν ξεχνάμε τη θυσία σου, Σωτηρία».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση ο Π. Κυριαζίδης υπογράμμισε: «Πέρασαν 23 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία σου, συντρόφισσα Σωτηρία, αλλά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που μοίραζες είναι και σήμερα επίκαιρο. Τότε η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ακρίβεια, ανεργία, τρομοκρατία, απολύσεις και συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων. Σήμερα η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρόσφατα αναδομημένη αλλά με τα ίδια αντιλαϊκά υλικά, μια από τα ίδια. Αλλά τα δύο αυτά κόμματα της ολιγαρχίας όλα αυτά τα χρόνια με άξιους συμπαραστάτες διάφορους Μπιστικούς ΣΥΝ-εργάτες της Κεντροαριστεράς-Κεντροδεξιάς οξύνουν την επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, με την υψηλή καθοδήγηση του κεφαλαίου της ΕΕ».

Και κατέληξε: «Η γενική έφοδος που πραγματοποιείται ενάντια στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΕ και στη χώρα μας δείχνει πεντακάθαρα τι περιμένει τους εργαζόμενους μετεκλογικά. Οφείλουν λοιπόν να το πάρουν υπόψη τους στην κάλπη. Στο δικό μας χέρι λοιπόν είναι, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να τους αποκαλύψουμε στο λαό, να διαλύσουμε τον "πυκνό κουρνιαχτό" που σηκώνουν με τις σικέ προεκλογικές συμμαχίες-πυροτεχνήματα οι ηγεσίες του δικομματισμού και των ΣΥΝεργατών τους των κεντροαριστερών-κεντροδεξιών αποκλίσεων. Να πούμε ξεκάθαρα στο λαό ότι δε φτάνει μόνο να αποτυπώνει στις δημοσκοπήσεις ή στις συζητήσεις την έλλειψη εμπιστοσύνης στα κυβερνητικά κόμματα, στο σύστημα γενικότερα. Τον καπιταλισμό αυτό δεν τον ενοχλεί, το αντέχει. Εκείνο που το καπιταλιστικό σύστημα φοβάται είναι η αφύπνιση του λαού όταν τη μοιρολατρία και την αποδοχή του "εφικτού και του ρεαλιστικού στο σήμερα" διαδέχονται ο αγώνας, η διεκδίκηση μέσα από τα ταξικά συνδικάτα με την ανειρήνευτη ταξική πάλη για την ανατροπή αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ζει και δικαιώνεται μέσα στους αγώνες μας για μια Ελλάδα ειρηνική, δίκαιη, ανεξάρτητη, σοσιαλιστική».

Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Στη συντρόφισσα Σωτηρία», που διάβασε η Κατερίνα Χονδρομπίλα, έδωσε τη σκυτάλη για ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Σ. Βασιλακοπούλου. Για να σπάσει η σιγή με το σύνθημα που βροντοφώναξαν δεκάδες νέοι και εργάτες: «Φοιτητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη της Σωτηρίας αντιπροσωπείες από την ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, την Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος Ελλάδας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αττικής, την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά, το ΠΑΜΕ, τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, την ΤΟ Παντείου της ΚΝΕ, την ΕΣΑΚ, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εκπρόσωπος του δημάρχου Νίκαιας, Στ. Μπενετάτου, η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση-ΝΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ