Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναμένονται αποφάσεις για τα απόρρητα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποφασίσει εάν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τα κρατικά απόρρητα που βρέθηκαν πεταμένα σε σκουπίδια. Πάντως, ο Τάσος Παπαδόπουλος δε φαίνεται να προκρίνει καρατομήσεις υπουργών. Ετσι κι αλλιώς πολλές ευθύνες φαίνεται να βαρύνουν την προηγούμενη κυβέρνηση, που δεν εφάρμοζε ενιαίο σύστημα διαχείρισης τέτοιων εγγράφων. Ετσι κάθε υπουργός - με τη λήξη της θητείας του - τα έκανε ό,τι ήθελε.

Συγκεκριμένα, πριν μερικές μέρες βρέθηκαν στα σκουπίδια έξω από το υπουργείο Υγείας πεταμένοι φάκελοι με απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα του υπουργείου Αμυνας! Αφορούσαν σε στρατιωτικές συμφωνίες, εξοπλιστικά προγράμματα κλπ. Ολα ζητήματα που χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία παρέδωσε την 1η του Μάρτη. Ακολούθως, ιδιώτης λέγεται ότι παρέδωσε έγγραφα στην εφημερίδα «Πολίτης», λέγοντας ότι τα βρήκε σε κάλαθο αχρήστων έξω από το υπουργείο Παιδείας. Στελέχη του ΔΗΣΥ - σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης - εκμεταλλεύονται το ζήτημα για να επιτεθούν στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά, φαίνεται να ενισχύουν την άποψη ότι για την κατάσταση ευθύνεται η έλλειψη ενιαίας πολιτικής διαχείρισης τέτοιων εγγράφων από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ. Ο κάθε υπουργός είχε την «ευχέρεια» να διαχειρίζεται το υλικό κατά το δοκούν. Με την ήττα τους στις πρόσφατες εκλογές, άλλος το άφησε στο υπουργείο, άλλος το κατέστρεψε κι άλλος το πήρε σπίτι του.

Χτες ο Πρόεδρος, Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι έχει δώσει λύση στο θέμα των εγγράφων τα οποία εντοπίστηκαν εκτεθειμένα στο υπουργείο Υγείας. Πιθανά εννοούσε (και) τις πρόσφατες οδηγίες του να καθιερωθεί ενιαίος τρόπος διαχείρισης των απορρήτων.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και τα αιτήματά της για παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είναι της σχολής των παραιτήσεων. Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το πόρισμα των ερευνών της Αστυνομίας, για το πώς και από ποιον πετάχτηκαν τέτοια έγγραφα στα σκουπίδια.

Νωρίτερα χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης - σχολιάζοντας δηλώσεις πολιτικών (π.χ. Χριστόφιας, Ομήρου) με τις οποίες τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης πολιτικών ευθυνών, εάν υπάρχουν - δήλωσε ότι ο Πρόεδρος είναι αυτός που θα αποφασίσει εάν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης. Συμπλήρωσε ότι δε γνωρίζει εάν υπάρχουν εντάλματα σύλληψης των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Τάκη Κουνναφή και Πέτρου Θεοχαρίδη, που αποκάλυψαν την υπόθεση.

Ισλαμική Διάσκεψη

Σε ένα άλλο μέτωπο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ώστε να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Ισλαμική Διάσκεψη, τον προσεχή Οκτώβρη στην Κουάλα Λουμπούρ. Πρόσθεσε ότι έχει ετοιμαστεί εκτενές πρόγραμμα επαφών σε προεδρικό και υπουργικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δραστηριότητες της Αγκυρας.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Γ. Ιακώβου εκτίμησε πως δεν υπάρχουν πολλές χώρες που βλέπουν θετικά αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κυβέρνηση πρέπει να ανησυχεί για την έγκριση σχετικών ψηφισμάτων από την Ισλαμική Διάσκεψη, τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια. Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι σχέσεις με σημαντικές χώρες στην Ισλαμική Διάσκεψη με στόχο να πειστούν να μην επιτρέψουν την υιοθέτηση ψηφισμάτων που παραβλάπτουν τα συμφέροντα της Κύπρου.

Τέλος, χτες, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράφτηκε η Πράξη Επικύρωσης της προσχώρησης στην ΕΕ. Η διαδικασία ένταξης ολοκληρώνεται το Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ