Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό «αντίο» στον Βάσο Γεωργίου

Ηταν όλοι εκεί. Συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές, συνάδελφοι, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στο ναό της Ευαγγελίστριας, στους Αγίους Θεοδώρους, για το τελευταίο «αντίο», στον αγωνιστή, κομμουνιστή δημοσιογράφο, Βάσο Γεωργίου, που έφυγε πλήρης ημερών, την Παρασκευή, σε ηλικία 93 ετών. Η δημοσιογραφία έχασε έναν από τους μαχητικότερους στρατιώτες της. Τα λόγια του για τους νέους δημοσιογράφους δείχνουν το δρόμο: «Γράφουμε εμπνευσμένοι από το λαό για το λαό. Ποτέ ευνοϊκά για τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, ποτέ υπέρ του ιμπεριαλισμού».

Η ώρα του αποχαιρετισμού, δύσκολη, ιδιαίτερα όταν πήρε το λόγο η κόρη του, Μάχη Γεωργίου, για να διαβάσει το τελευταίο μήνυμα, από τον αδερφό του Θανάση Γεωργίου, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην κηδεία: «Τώρα, που έφυγες απ' τη ζωή σου στέλνω από μακριά, τον τελευταίο αδελφικό και συντροφικό ασπασμό». Ενώ συνέχισε, λέγοντας: «Υπήρξες μια γενναία και περήφανη καρδιά και το μυαλό σου αστραφτερό και κοφτερό. Οσα έπραξες και όσα έγραψες είναι λαμπερά φώτα για φώτιση και καθοδήγηση στους νέους, για τις πράξεις τους, για το καλό της πατρίδας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τάκης Τσίγκας, αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για να αποχαιρετήσει εκ μέρους του Κόμματος και της εφημερίδας, τον σύντροφο και συνάδελφο: «Γεμάτη η ζωή του, από αγώνες και συναισθήματα, από διώξεις και κατατρεγμούς, από την αγάπη των δικών του ανθρώπων και των συντρόφων του, αλλά και την έχθρα των ταξικών και πολιτικών αντιπάλων του. Κι έφυγε από κοντά μας με το κεφάλι ψηλά. Οπως ακριβώς πορεύτηκε στα 73 και πλέον χρόνια της μεγάλης και πολύμορφης αγωνιστικής του προσφοράς, είτε από το χαράκωμα του "Ριζοσπάστη" και άλλων εντύπων του Κόμματος, είτε στα ανταρτοκρατούμενα βουνά, είτε στους τόπους της αναγκαστικής προσφυγιάς, στις εξορίες και τις φυλακές». Αναφερόμενος στο κενό που αφήνει η απώλεια του αγωνιστή της δημοσιογραφίας, ο αρχισυντάκτης του «Ρ», έκλεισε με την υπόσχεση «ότι θα συνεχίσουμε με το κεφάλι ψηλά. Εχοντας και τη δική σου ξεχωριστή πορεία, ως μια ακόμη αστείρευτη και πολύτιμη πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού».

Ο Νίκος Καραντηνός, με δάκρυα στα μάτια, είπε «αντίο» στο σύντροφό του Βάσο, εκ μέρους των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, λέγοντας «σε ευχαριστούμε, σύντροφε, για τα όσα μας έδωσες, όταν εμείς νεαροί και άπειροι αγωνιστές, κάναμε τα πρώτα βήματα στη δημοσιογραφία. Σ' ευχαριστούμε όλοι γιατί πολλές φορές, παρ' όλο το φόρτο της καθημερινής δουλιάς που είχες στο "Ρ", έβρισκες για μας πάντα το χρόνο, να μας επισημάνεις, τις παρατηρήσεις σου, καμιά φορά με τρόπο πιο αυστηρό, αλλά πάντα σωστές και δίκαιες».

Εκεί ήταν και ο γραμματέας της ΚΟΒ αστικού τύπου, Δημήτρης Σέρβος, να αποδώσει φόρο τιμής, αφού υπήρξε ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης: «Εμείς θα σε παίρνουμε για παράδειγμα του κομμουνιστή δημοσιογράφου και κάθε φορά που θα κάνουμε χρήση της ζωής σου, αυτός είναι ο τίτλος μιας γραφτής αφήγησης μέσα στον κόσμο της μαχητικής δημοσιογραφίας, θα σε σκεφτόμαστε για να μπορούμε να παίρνουμε το καλύτερο από σένα».

Βαθιά συγκινημένοι, αποχαιρέτησαν τον φίλο και συναγωνιστή τους ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», η Ελευθερία Αρβανιτάκη - Τζαβάρα, από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ, καθώς και άνθρωποι της δημοσιογραφίας, των Γραμμάτων και συναγωνιστές του.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του - την κόρη του Μάχη και την οικογένειά της, καθώς και στον αδερφό του Θανάση - για το θάνατο του αγωνιστή παλαίμαχου κομμουνιστή, δημοσιογράφου και συγγραφέα, Βάσο Γεωργίου.

  • Στη μνήμη του Βάσου Γεωργίου, η οικογένεια Αλεξάνδρου Καρρέρ, προσφέρει, μέσω της ΚΟ Δημοσιογράφων Αστικού Τύπου, το ποσό των 100 ευρώ, στον Ριζοσπάστη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ