Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Σκανδαλίδη - Κωνσταντόπουλου

Ολοκληρώνονται οι συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μετά τη χθεσινή συνάντησή του, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος εξέφρασε τη θέση του κόμματός του για απλή αναλογική, λέγοντας όμως ότι θα συμμετάσχει και στη Διακομματική Επιτροπή που θα δημιουργηθεί. Εκκρεμεί ακόμη η αυριανή συνάντηση του υπουργού με τον Αντ. Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι «είναι αναγκαία η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας και αυτή πρέπει να προκύψει απ' την καθιέρωση της απλής αναλογικής». Ισχυρίστηκε ότι «δε συμμερίζεται τη διπλή λογική ενίσχυσης, απ' τη μια, του πλειοψηφικού δικομματισμού και, απ' την άλλη, περιορισμού των δυνάμεων της Αριστεράς». Και πρόσθεσε: «Στη Διακομματική Επιτροπή θα υποστηρίξουμε και εγγράφως και προφορικώς τις θέσεις του Συνασπισμού για την καθιέρωση ενός πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι με αυτόν τον εκλογικό νόμο, προβλέπεται «η μέγιστη δυνατή αναλογικότητα» και συμπλήρωσε: «Αυτό, κατά τη γνώμη μας, πλησιάζει την απλή αναλογική, κάνει το νόμο δημοκρατικότερο, αναλογικότερο, χωρίς να εμποδίζει τη σταθερή διακυβέρνηση».

Στο μεταξύ, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, μετά από συνεδρίασή της, αποφάσισε «την ανάληψη πρωτοβουλίας για το συντονισμό δράσης όλων των δυνάμεων εντός και εκτός Βουλής που ενδιαφέρονται για την προώθηση της απλής αναλογικής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος «θα απευθυνθεί άμεσα στα κόμματα και τις κινήσεις της Αριστεράς, σε κοινωνικούς φορείς, καθώς και σε προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας, προκειμένου να συγκροτηθεί πλατιά επιτροπή, που, με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και με πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, θα προβάλει, σε αντιπαράθεση προς τις κυβερνητικές προτάσεις για τον εκλογικό νόμο, να ψηφιστεί η απλή αναλογική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ