Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Επιμέρους διαφωνίες στον εκλογικό νόμο

Τέσσερα μέτρα υπέρ της διαφάνειας εισηγείται ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος εκφράζει και τη διαφωνία του σε τρία σημεία των προτεινόμενων από την κυβέρνηση αλλαγών στον εκλογικό νόμο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» προτείνει για τη διαφάνεια κάθε υπόχρεος σε δήλωση «πόθεν έσχες» να τη συνοδεύει υποχρεωτικά με δήλωση παραίτησης υπέρ του Δημοσίου από την κυριότητα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου έχει παραλείψει να αναφέρει. Ακόμα, ειδική πληρεξουσιότητα για την ανακάλυψη και την περιέλευση στο Δημόσιο όσων περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν καταγραφεί στη δήλωση «πόθεν έσχες». Οικονομικά κίνητρα σε όσους διευκολύνουν μια τέτοια έρευνα και αν μάλιστα πρόκειται για συνεργούς σε εγκλήματα, προϊόν των οποίων αποτελούν τα αναζητούμενα περιουσιακά στοιχεία, κίνητρα μέχρι και της πλήρους απαλλαγής τους από κάθε ποινική ή πειθαρχική ευθύνη. Και, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι εκβιασμών, συκοφαντιών κλπ., προτείνει δίκες κεκλεισμένων των θυρών.

Σε ό,τι αφορά στις προτεινόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ο Απ. Κακλαμάνης δηλώνει πως τον ικανοποιεί η αυξημένη αναλογικότητα, σε αντίθεση με τη λίστα βουλευτών για την οποία τονίζει πως τον κομματικό θεσμό και τον κοινοβουλευτισμό δεν ωφελούν οι λίστες και οι βουλευτές δύο ταχυτήτων. «Πρόκειται ουσιαστικά για μεταφορά στις περιφέρειες και μάλιστα στο πενταπλάσιο του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, του οποίου είχα υπογραμμίσει τις αδυναμίες και νομίζω δικαιώθηκα», τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής. Ενώ για το ενδεχόμενο διπλής κάλπης δηλώνει πως θα υπονομεύσει τόσο την εσωκομματική δημοκρατία και συνοχή όσο και την καθαρότητα της ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας κάθε κόμματος.

Τέλος, σχολιάζοντας την πρόσφατη αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα όσα ελέχθησαν γύρω απ' αυτήν ο Απ. Κακλαμάνης αναφέρει πως η διάταξη στελεχών είναι ευθύνη του προέδρου του κόμματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου και της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ εκφράζει τη λύπη του για όσους υιοθετούν, αν δε χαλκεύουν, εκδοχές περί ανάμειξης της αμερικάνικης πρεσβείας. Κι αυτό παρότι όπως τονίζει «φαντάζομαι πως βλέπει για ευνόητους λόγους πολλούς Ελληνες πολιτικούς, ιδιαίτερα με τα σημερινά μυωπικά γυαλιά της κυβέρνησής της, η αμερικάνικη πρεσβεία», ωστόσο «αποκρούω ως προσβλητική για όλους τους Ελληνες και επιπλέον ηττοπαθή τη μυθοποίηση του Αμερικανού πρεσβευτή. Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία για να αλωνίζει εδώ ο Αμερικανός πρεσβευτής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ