Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νεκρική σιωπή

Οι εικόνες των άψυχων κορμιών τους έκαναν το γύρο του κόσμου. Μάλιστα, τα πρόσωπά τους υπέστησαν σημαντικές αισθητικές παρεμβάσεις καθώς τα τραύματά τους ήταν τέτοια που είχαν καταστεί μη αναγνωρίσιμοι. Ο λόγος για τους δύο γιους του Σαντάμ Χουσεΐν: Τον Ουντάι και τον Κουσάι και για τις φωτογραφίες των νεκρών σωμάτων τους που προκάλεσαν οργή και αποτροπιασμό σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην αραβική κοινή γνώμη που μίλησε για προσβολή νεκρών.

Γιατί;

  • Γιατί οι αμερικανικές δυνάμεις, αφού εντόπισαν τους γιους του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Βαγδάτης, δεν προσπάθησαν να τους συλλάβουν;
  • Οι ίδιοι οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες αυτών των δυνάμεων δεν ήταν που, πριν λίγους μήνες, διακήρυτταν ότι θα φέρουν ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης και της παγκόσμιας κοινής γνώμης τους «εγκληματίες της ιρακινής ηγεσίας, για να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους»;
  • Τη δική τους προπαγάνδα (λογικά) δε θα συνέφερε να συλληφθούν ζωντανοί και να «τιμωρηθούν»;

Και σίγουρα, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο για τις πάνοπλες με βαρέα όπλα ειδικές αμερικανικές δυνάμεις που περικύκλωσαν την έπαυλη στη Μοσούλη. Αντίθετα, από τις εικόνες της φρίκης που όλοι είδαμε, κατέστη σαφές ότι δε δόθηκε στους καταζητούμενους κανένα περιθώριο παράδοσης. Αντίθετα, στόχος ήταν να σκοτωθούν επιτόπου.

Οι καταιγιστικές επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων, κυρίως στο κεντρικό Ιράκ, είναι αλλεπάλληλες και αφήνουν πίσω τους μόνο νεκρούς. Οπως έγινε, το Σαββατοκύριακο, σε αρκετά αγροκτήματα των κεντρικών επαρχιών όπως και σε κατοικίες στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης. Στο τελευταίο περιστατικό, ο επίσημος απολογισμός είναι 5 αθώοι Ιρακινοί. Μάλιστα, οι Αμερικανοί στρατιώτες, στο Μανσούρ, φρόντισαν να ξυλοκοπήσουν άγρια έναν Ιάπωνα εικονολήπτη, ο οποίος κατέγραψε με την κάμερά του, την, εν ψυχρώ, δολοφονία των 5 αθώων στο Μανσούρ. Ο 47χρονος Καζουτάκα Σάτο γλίτωσε, χάρη στην εμφάνιση και άλλων συναδέλφων του και δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «θέλουν με κάθε τρόπο να ελέγχουν απόλυτα την πληροφόρηση». Ουδέν νεώτερον, θα μπορούσε κανείς να πει μετά από την, επίσης, εν ψυχρώ δολοφονία των δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο «Παλεστάιν» της Βαγδάτης.

Αν κανείς, σε όλα αυτά, συνυπολογίσει τις νέες κατηγορίες που εξαπέλυσε για «διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος των αμερικανικών δυνάμεων» κατά των αραβικών δικτύων «αλ Αραμπίγια» και «αλ Τζαζίρα», ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, η μοναδική υπόθεση στην οποία μπορεί να καταλήξει είναι ότι οι κατοχικές δυνάμεις επιθυμούν να διαμορφώνουν κατά βούληση την εικόνα που η διεθνής κοινή γνώμη θα έχει για τα τεκταινόμενα στο Ιράκ και να κλείσουν το στόμα στον οποιονδήποτε θα μπορούσε να αμαυρώσει το προσωπείο που οι ίδιες θέλουν να προβάλλουν.

Φυσικά, ουδείς έχει αυταπάτες για τη «δικαιοσύνη» που θα απέδιδαν στους υιούς Χουσεΐν ή στον όποιον άλλο τα, των κατακτητών, δικαστήρια. Ομως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το στόμα των, πάλαι ποτέ, αγαπημένων συνεργατών των ΗΠΑ να αποκάλυπτε διόλου κολακευτικά στοιχεία για τους «απελευθερωτές». Φαίνεται, λοιπόν, ότι επιλέχθηκε η μόνη ασφαλής μέθοδος αποσιώπησης: Ο θάνατος.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ