Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ακρίβεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Δε λέμε, πως δεν υπάρχει ακρίβεια στα οπωροκηπευτικά και τις υπηρεσίες ιδιωτικής Υγείας και Παιδείας. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι το συμπέρασμα της προχτεσινής κυβερνητικής σύσκεψης ότι οι τομείς αυτοί είναι οι πηγές του «κακού» υπάρχει μεγάλη διαφορά. Οι σχετικές αποδείξεις είναι πάμπολλες και μπορούν οι αρμόδιοι να τις βρουν, εάν ζητήσουν τα αντίστοιχα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Αν δεν το γνωρίζουν, κρατική υπηρεσία είναι κι αυτή...

Πέρα, πάντως, απ' τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις αυξήσεις τιμών σε διάφορους τομείς αγαθών και υπηρεσιών - τα τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά πρόσφατα - εμείς θέλουμε να σημειώσουμε έναν ακόμη σημαντικότατο παράγοντα: Τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς, μεροκάματα και ακόμη περισσότερο συντάξεις, που απολαμβάνει - τρόπος του λέγειν...- η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Εάν θέλουν οι κυβερνώντες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακρίβειας, μπορούν να το κάνουν με μια ουσιαστική αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Για παράδειγμα, στο ύψος που προτείνει το ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, να «παγώσουν» τις τιμές, ώστε να αφαιρέσουν από τους «έχοντες και κατέχοντες» τη δυνατότητα της μετακύλησης των αυξήσεων αυτών στις τιμές.

Θα μας αντιτείνουν, βέβαια, ότι τα μέτρα αυτά είναι ασυμβίβαστα με τους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς». Πράγματι, έχουν δίκιο. Τέτοια φιλολαϊκά μέτρα είναι ασυμβίβαστα με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, στοιχείο της οποίας είναι και η δήθεν ελεύθερη αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ