Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Με σταθερό χέρι

Μετράει πολλούς χρόνους το αίτημα για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Αίτημα των κομμουνιστών αλλά και άλλων αριστερών προοδευτικών ανθρώπων και δυνάμεων, που αναγνώριζαν και αναγνωρίζουν στην απλή αναλογική το σύστημα που δύναται να εκφράσει γνήσια τη λαϊκή βούληση, να αποτυπώσει ανόθευτη τη λαϊκή ετυμηγορία. Αίτημα που κατά καιρούς «υιοθετήθηκε» και έγινε παντιέρα στα χέρια πολλών και διαφόρων, μηδέ εξαιρουμένου του ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό πρόσταζαν συγκυριακά οι μικροκομματικές τους σκοπιμότητες. Αίτημα που παραμένει ζητούμενο, στόχος διεκδίκησης για το λαϊκό κίνημα και μάλιστα εξαιρετικά επίκαιρος μετά την εκδήλωση της πρόθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης να αντικαταστήσει ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα με ένα άλλο εξίσου καλπονοθευτικό.

Οι κυβερνητικές προτάσεις είναι λίγο - πολύ γνωστές στο πλατύ κοινό, όπως γνωστοί είναι και οι στόχοι που υποκρύπτονται πίσω απ' αυτές. Στόχοι που μακράν απέχουν από τα όσα δημόσια ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη, που ιδρώνουν να πείσουν τον κοσμάκη πως στο θέμα του εκλογικού συστήματος αρκεί να φορέσει ο Μανωλιός τα ρούχα του απ' την ανάποδη, για να γιατρευτούν οι πυορροούσες πληγές του σάπιου μέχρι μυελού των οστών συστήματος που πολιτικά υπηρετούν.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτάσεις τυλιγμένες σε μπόλικο χρυσόχαρτο και μίλησε για δημοκρατία, διαφάνεια, εξυγίανση κ.ο.κ. Μια φράση του όμως αποκάλυψε πως το περιεχόμενο του «πακέτου» καθόλου δε συνάδει με το γυαλιστερό περιτύλιγμά του. Γνώμονας των αλλαγών - είπε ο κ. Σημίτης - είναι η εξασφάλιση κυβερνητικής σταθερότητας! Προεκτείνοντας τη σκέψη του πρωθυπουργού, η απλή αναλογική απορρίπτεται, γιατί για τον ίδιο και τα κόμματα της πλουτοκρατίας δεν μπορεί να εξασφαλίσει σταθερές κυβερνήσεις. Ο πρωθυπουργός δε δίστασε να κινδυνολογήσει και να εκφοβίσει τον λαό, πατώντας μάλιστα σε ένα ψέμα. Γιατί πουθενά δεν προέκυψε ακυβερνησία λόγω του εκλογικού συστήματος. Γιατί η πολιτική κρίση, αν και όποτε αυτή εμφανιστεί, αποτελεί πρόβλημα πέρα και πάνω από την επίδραση του όποιου εκλογικού νόμου. Εκανε και κάτι ακόμα όμως ο πρωθυπουργός. Εμμέσως πλην σαφώς ομολόγησε πως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, ήταν, είναι και θα παραμείνει αντιλαϊκή και ως τέτοια δεν μπορεί φυσικά να προσδοκά στήριξη από το λαό, έχει ανάγκη ενός ληστρικού εκλογικού συστήματος, για να συνεχίζει την πορεία της. Χρειάζεται τα δεκανίκια της χειραγώγησης, των εκφοβισμών και εκβιασμών, των ψεύτικων διλημμάτων, της καταστολής και του αυταρχισμού για να προχωρά.

Το εκλογικό σύστημα που ετοιμάζουν είναι, λοιπόν, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του δικομματισμού, σταθερότητα στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής εγγυάται. Αυτή η σταθερότητα για το λαό και τον τόπο ας λείπει καλύτερα. Δεν τη χρειάζονται. Χρειάζονται φιλολαϊκή πολιτική από μια σταθερή λαϊκή εξουσία. Χρειάζονται τη σταθερότητα που πηγάζει από την ικανοποίηση των δικαιωμάτων και των αναγκών τους που βάναυσα πλήττει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ. Για το λόγο αυτό μπορούν, πρέπει, με τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες για μια άλλη πολιτική σε όφελός τους αλλά και με σταθερό χέρι στην επικείμενη εκλογική μάχη να τους μαυρίσουν και τους δύο.


Βάσω ΝΙΕΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ