Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφος προοπτικής για το αύριο που θέλουμε

Πλούσια συζήτηση με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων της Ηλιούπολης είχε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με εκπροσώπους μαζικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, με παλιούς και νέους φίλους, συναγωνιστές στην πάλη εναντίον της πολιτικής που γεννά τα λαϊκά προβλήματα, τα γενικότερα και τα τοπικά, όπως η εγκατάσταση ΚΥΤ στην Ηλιούπολη, εκεί όπου το ΚΚΕ ήταν πρωτοπόρο, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο ασφυκτικά γεμάτο δημοτικό αναψυκτήριο στην Ηλιούπολη.

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους συγκεντρωμένους να μην επιτρέψουν να χαθεί ούτε μια μέρα από τον προβληματισμό και την εξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από δύο βασικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με το πού πάει η κατάσταση αφού, όπως τόνισε, τη δεκαετία που πέρασε ο λαός έζησε πακέτα μέτρων που επιδείνωσαν το βιοτικό επίπεδό του και έκαναν πιο δυσμενή την κοινωνική, πολιτιστική και ιδεολογική ατμόσφαιρα, μέτρα που ήταν μόνον η αρχή, ο προάγγελος νέων πολύ χειρότερων. Η ομιλήτρια ζήτησε απ' τους συγκεντρωμένους, σήμερα, με βάση την εμπειρία τους να βγάλουν συμπεράσματα για το χτες, να σκεφτούν το αύριο και την προοπτική και με βάση το αύριο που θέλουν να καθορίσουν και τη στάση που θα κρατήσουν στο σήμερα.

Ο δεύτερος άξονας γύρω απ' τον οποίο η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να στραφεί ο προβληματισμός ήταν το ποιος ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση. Οπως σημείωσε, την πρώτη ευθύνη σαφώς την έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, αυτή η πολιτική ακολουθείται στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ακριβώς γιατί είναι η πολιτική που έχει ανάγκη το καπιταλιστικό σύστημα. «Αν ήταν ένα κόμμα, υπογράμμισε, τότε τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Ομως, ούτε φιλελεύθερα ούτε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα - παρότι έχασαν τη διακυβέρνηση, έχασαν μάζες ψηφοφόρων - δεν άλλαξαν πολιτική, άρα το θέμα είναι βαθύτερο. Πρόκειται για διαρθρωτικά μέτρα για την επιβίωση του καπιταλισμού».


Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους συγκεντρωμένους αλλά και γενικότερα το λαό να βγάλουν βαθύτερα συμπεράσματα για τα κόμματα, την τάξη και το σύστημα που αυτά υπηρετούν και να κάνουν την επιλογή της γενικευμένης αντίθεσης προς τις επιλογές του συστήματος. Αναφερόμενη εξάλλου στην επικείμενη εκλογική μάχη υπογράμμισε πως η ΝΔ θα βγάλει απ' τη μέση το ΠΑΣΟΚ και όχι την πολιτική του, αν πείσει τα λαϊκά στρώματα να την ψηφίσουν, ενώ αν παραμείνει το ΠΑΣΟΚ αυτό θα σημάνει ότι του δίνεται συγχωροχάρτι για την πολιτική του. Καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη να γείρει επιτέλους η πλάστιγγα, να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, να αδυνατίσουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να διαμορφωθεί μια λαϊκή πλειοψηφία που θα σπρώξει τη συγκρότηση ενός σύγχρονου μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά στις κυβερνητικές προτάσεις για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος η Αλέκα Παπαρήγα επέμεινε στην απαίτηση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο διάλογο, στέλνοντας και με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα στο λαό ότι κάποια πράγματα δεν μπαίνουν υπό διαπραγμάτευση. «Συζητάμε με το λαό, τόνισε, ακόμη και με όσους διαφωνούν μαζί μας, αλλά συζητάμε για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Δεν εγκλωβιζόμαστε στο δίλημμα "αποφασίστε εντός των ορίων αυτής της πολιτικής". Βάζουμε πλώρη να ανοίξουμε μια πόρτα στο μέλλον και εκεί θα συναντηθούμε και με άλλους λαούς που θα κάνουν επιλογή ρήξης».

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας στο ερώτημα τι έχει να κερδίσει ο λαός ενισχύοντας το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως, αν στην ερχόμενη εκλογική μάχη χάσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αναδειχτεί το ΚΚΕ πιο ισχυρό, αυτό θα είναι ένα βήμα που θα τους φοβίσει, θα γίνει ένα βήμα μπροστά στην ασκούμενη αντιπολίτευση, θα δεχτεί χτύπημα η επιζήμια λογική του συμβιβασμού. Θα υπάρξει μια άλλη, διαφορετική ατμόσφαιρα. «Εμείς θα αναμετρηθούμε, κατέληξε, με τις δυσκολίες. Αλλά αν δε συμβεί αυτό θα υπάρξει χαμένος χρόνος, επομένως αυτή η μάχη πρέπει να αξιοποιηθεί και να ανοίξει δρόμο στη συσπείρωση δυνάμεων και στη συγκρότηση του Μετώπου. Προτιμάμε την περιπέτεια της αντίστασης από την περιπέτεια του συμβιβασμού και της αδράνειας».

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε ένας πλούσιος και εξαιρετικά ζωντανός διάλογος με τους παραβρισκόμενους, που έθεσαν στην Αλέκα Παπαρήγα προβληματισμούς, γνώμες και ερωτήματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, της Ενωσης Επαγγελματιών-Βιοτεχνών, της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα», του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγιος Κωνσταντίνος», της Επιτροπής Ειρήνης, του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, του Συλλόγου Γυναικών, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Ενωσης Γονέων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας «Η Πρόοδος», δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων αρκετών σχολείων της περιοχής, καθώς και της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στην Εγκατάσταση του ΚΥΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία συναίνεση στην πτώχευση του λαού(2011-06-16 00:00:00.0)
Δενδροφύτευση ενάντια στο σταθμό της ΔΕΗ(2002-11-14 00:00:00.0)
Διεκδικούν την απομάκρυνση του ΚΥΤ(2002-10-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-06-27 00:00:00.0)
Ομιλίες σε Ηλιούπολη και Πειραιά(2002-06-12 00:00:00.0)
Στην αλλαγή της πολιτικής οι λύσεις για τις ΜΜΕ(1997-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ