Τρίτη 21 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ
Δεν τους αρέσει ο πολιτισμός!
  •  Επίσκεψη του ηθοποιού και υποψήφιου βουλευτή με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, στη Λάρισα
  •  Το βιβλίο του «Κουβεντιάζοντας με τους φίλους μου» παρουσιάστηκε χτες το βράδυ

Στο μεγαλείο του πολιτισμού και στις πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος του, αναφέρθηκε ο ηθοποιός και υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ Τίτος Βανδής σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Λάρισα.

Ο Τίτος Βανδής, αφού ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων για το πολιτιστικό έργο που παρουσιάζει η Λάρισα και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το κράτος, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. «Χρήμα υπάρχει, αλλά δε θέλουν να βοηθήσουν - είπε χαρακτηριστικά - γιατί δεν τους αρέσει ο πολιτισμός». Και για να εξηγήσει γιατί το κράτος δε θέλει πολιτισμένους ανθρώπους, «γυρίζοντας πίσω» στη Γαλλική Επανάσταση, ανέφερε το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Οταν ο Ροΐδης πήγε στο Παρίσι την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, έγραψε γράμμα σε ένα φίλο του και του έλεγε πως ανακάλυψε ότι στη Γαλλούπολη υπάρχει πολλή μόρφωση και εκπαίδευση και αυτό δημιουργεί τις επαναστάσεις, καθώς ο κόσμος σκέφτεται και αυτό είναι που δε θέλουνε».

Ο Τίτος Βανδής τόνισε ότι τα όσα ξέρει και άκουσε για το πολιτιστικό έργο της Λάρισας, όπως το Θεσσαλικό Θέατρο, το Δημοτικό Ωδείο, η Σχολή Μπαλέτου, η Δημοτική Πινακοθήκη, είναι θαυμάσια και καταπληκτικά. «Η Λάρισα - είπε - είχε λάμψει και είχε ακουστεί και μπορούσε να δει κανείς πράματα που δεν υπήρχαν στην Αθήνα». Υπογράμμισε, δε, ότι πρέπει να υπάρξει μια γενική κατακραυγή από τους φορείς της πόλης για την άρνηση της πολιτείας να λάβει μέτρα για την πολιτιστική αναβάθμιση.

Και στην παρέμβαση που έκανε η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Καραμανώλη, λέγοντας ότι η απάντηση που είχε δώσει το υπουργείο Πολιτισμού ήταν ότι «είναι φτωχό το ταμείο του», ο Τίτος Βανδής είπε με το γνωστό γλαφυρό του τρόπο: «Φτωχοί τω πνεύματι». Και πρόσθεσε ότι πολιτισμό δεν έχουμε όταν γίνονται μία και δύο παραστάσεις κάθε χρόνο στο Μέγαρο Μουσικής του Λαμπράκη. Βεβαίως αναφέρθηκε και στους ανθρώπους του Θεάτρου, επισημαίνοντας τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν, καθώς ο καθένας απ' αυτούς πρέπει να είναι δάσκαλος και φορέας του πολιτισμού.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν η σύντροφος του Τίτου Βανδή, ηθοποιός και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, Μπέττυ Βαλάση, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Λάρισας Π. Σάπκας, οι πρόεδροι του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Καραμανώλη και της Δημοτικής Πινακοθήκης «Γ. Ι. Κατσίγρα» Ειρήνη Κατσίγρα, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» και δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Τάσος Σκυλλάκος, ο επικεφαλής του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Στ. Παπαθανασίου, οι υποψήφιες βουλευτίνες του ΚΚΕ Λίτσα Ούντρια και Γιώτα Χατζηκωστή - Ζάγουρα, ο Χρήστος Χαλκιάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και άλλοι εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της Λάρισας.

Στα πλαίσια της χτεσινής του επίσκεψης στη Λάρισα, ο Τίτος Βανδής παρουσίασε το βιβλίο του «Κουβεντιάζοντας με τους φίλους μου» και στη συνέχεια παραβρέθηκε και τιμήθηκε για την προσφορά στην τέχνη, στο 8ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών, που ξεκίνησε χτες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ