Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με το ΠΑΜΕ, που ενώνει την εργατική τάξη

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία που εκφώνησε ο Γ. Μαυρίκος στο Πεδίον του Αρεως

«Το ΠΑΜΕ μάς ενώνει!». Μ' αυτές τις τέσσερις λέξεις, ο Γιώργος Μαυρίκος στην κεντρική ομιλία, συμπύκνωσε τη δράση του ΠΑΜΕ μέσα στην εργατική τάξη, την αποφασιστική του συμβολή στους αγώνες της ενάντια στο κεφάλαιο. Εδειξε, ποιοι και γιατί ενώνονται ενάντια σε τι και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΜΕ ενώνει τους εργάτες, τους υπάλληλους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους και τους οικονομικούς μετανάστες. Ενώνει ολόκληρη την εργατική τάξη απέναντι στο Κεφάλαιο. Κόντρα στην πλουτοκρατία. Χτίζει στέρεα τη συντονισμένη πορεία με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους.

Το ΠΑΜΕ μάς ένωσε στους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, στις κινητοποιήσεις για πραγματικές αυξήσεις και ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις, στα μαθητικά και αγροτικά συλλαλητήρια, στη δράση ενάντια στην ανεργία και τη μερική απασχόληση.

Το ΠΑΜΕ μάς ένωσε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, παντού.

Στους μεγαλειώδεις αντιπολεμικούς αγώνες ενάντια και στον αμερικανοβρετανικό άξονα και κόντρα στον ευρωενωσιακό άξονα».

Σ' αυτό ακριβώς το σημείο το στέλεχος του ΠΑΜΕ διευκρίνισε την προσοχή που πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της αντιπολεμικής τους δράσης λέγοντας: «Η εργατική τάξη της χώρας μας, το ταξικό συνδικαλιστικό της κίνημα, δεν "επιλέγει" δολοφόνους. Τους αντιπαλεύει με συνέπεια όλους. Αποκαλύπτει τους κινδύνους που σπέρνουν για την ανθρωπότητα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις».

Ο Γ. Μαυρίκος στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο Γ. Μαυρίκος στο βήμα της συγκέντρωσης
Παρουσιάζοντας μπροστά στην τεράστια αυτή λαϊκή συνέλευση τον ετήσιο απολογισμό του ΠΑΜΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην πολύμορφη δράση του που «με την ορμή, τη ζωντάνια και την πλούσια αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, με απεργίες και διαδηλώσεις, με καταλήψεις και διαμαρτυρίες έδωσε κουράγιο και ελπίδα στον απλό κόσμο της δουλιάς.

Το ΠΑΜΕ με τις θέσεις και τις δράσεις του εκφράζει τα βάσανα, τους καημούς και τις αγωνίες όλων των εργαζόμενων ανεξάρτητα από το "τι θεό πιστεύει" ο κάθε εργάτης, ο κάθε υπάλληλος!».

Μπροστά στην όξυνση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και των επιθέσεων του μεγάλου κεφαλαίου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και στην ανάπτυξη των αγώνων του διεθνούς προλεταριάτου, ο Γ. Μαυρίκος θα σημειώσει: «Εχουμε υποχρέωση, σαν Ταξική Αντίληψη μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στο κίνημα αυτό που φουντώνει. Να είμαστε παρόντες σαν πρωταγωνιστές που επηρεάζουν και καθορίζουν τις εξελίξεις. Να ΕΝΩΝΟΥΜΕ τον κόσμο της δουλιάς σε ταξική βάση.

Για να το πετύχουμε αυτό, εκτός της μαζικής και μαχητικής παρουσίας, είναι ανάγκη να προβάλλουμε τους πραγματικούς στόχους της πάλης. Να προβάλλουμε την πλατφόρμα που προωθεί τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Να αποκαλύπτουμε τους στόχους της σοσιαλδημοκρατίας, τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους στόχους των οπορτουνιστών και των γραφειοκρατών».

Και απευθυνόμενος στο μέγα πλήθος θα το προτρέψει: «Δουλέψτε με εμπιστοσύνη στην πολύχρονη πείρα του κινήματος που εκπροσωπούμε. Υπομονή και πολλή δουλιά μέσα στην ίδια την Εργατική Τάξη. Μέσα στα εργοστάσια, μέσα στις εργατικές γειτονιές όπου ζουν και εργάζονται οι μισθωτοί.

Δουλιά λοιπόν. Δουλιά με τους εργάτες και τους υπάλληλους. Με τη νεολαία, τις γυναίκες και τη διανόηση».

Σε όσους πασχίζουν να ρετουσάρουν το αντεργατικό οικοδόμημα του καπιταλισμού θα απαντήσει:

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού! Το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πόλεμοι. Ανεργία. Φτώχεια. Εργασιακός Μεσαίωνας. Εργοστάσια - γκέτο και χώροι δουλιάς -κρεματόρια!

Ολα αυτά τα βλέπουμε και στη χώρα μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα κάνει λέει όλα αυτά για το καλό μας... Γεμίζοντας ανέργους τις γειτονιές, σπέρνοντας ναρκωτικά στις γλάστρες και στους δρόμους, κάνοντας την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι για τους Αμερικανονατοϊκούς, διώχνοντας τα παιδιά απ' τα σχολεία, ξεχαρβαλώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία και θεοποιώντας τους νόμους της αγοράς, καταργώντας το 8ωρο, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οικοδομεί λέει την Ισχυρή Ελλάδα.

Αυτή την Ελλάδα διεκδικεί απ' το ΠΑΣΟΚ, να την αναλάβει να την οικοδομήσει η ΝΔ. Ο κύριος Καραμανλής ζητά να πάρει αυτός τη σκυτάλη από τον κ. Σημίτη. Είναι στο ίδιο έργο πρωταγωνιστές».

Γι' αυτό, από το βήμα της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης θα καλέσει τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να δώσουν και πολιτικές απαντήσεις. «Φράξτε το δρόμο και στους δυο. Είναι και οι δυο εξίσου επικίνδυνοι για το λαό μας.

Η εργατική τάξη έχει δικαίωμα να ζήσει καλύτερα. Να αποτινάξει τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να διεκδικήσει και να καταχτήσει την εξουσία για λογαριασμό της.

Στηρίξτε και στρατευτείτε σ' αυτή τη γραμμή. Αποκαλύψτε το ρόλο των ψευτοαριστερών, ξεσκεπάστε την ταχτική της σοσιαλδημοκρατίας που προβάλλει για τα δικά της συμφέροντα συνδιαχειριστικά και ρεφορμιστικά αναχώματα.

Πάρτε στα σίγουρα χέρια σας την υπόθεση του Κοινωνικού Μετώπου που θα ρίξει την αυλαία της εκμετάλλευσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ