Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα έφτασε παντού

Με μαζικές και μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι στη Στερεά Ελλάδα-Εύβοια τίμησαν, χτες, τη δική τους ταξική εργατική Πρωτομαγιά. Από Χαλκίδα, Αλιβέρι, Ιστιαία και Λαμία, μέχρι Θήβα, Λιβαδειά και Αμφισσα, όπου διοργανώθηκαν πρωτομαγιάτικα συλλαλητήρια από το ΠΑΜΕ, παντού πέρασε το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μήνυμα, κόντρα στην επίθεση του κεφαλαίου, των πολιτικών και συνδικαλιστικών του εκφραστών.

Με δυναμισμό και πάθος, νεολαία (που είχε έντονη παρουσία) και εργαζόμενοι διατράνωσαν τη θέλησή τους να πρωτοστατήσουν για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα, για να μπουν στο περιθώριο οι συμβιβασμένες και υποταγμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Φθιώτιδας, Θήβας και Λιβαδειάς, για την οικοδόμηση του Μετώπου των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας, που θα δίνει καθημερινά τη μάχη για τα προβλήματα του λαού και θα έχει στόχο ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Απ' την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι «γύρισαν την πλάτη» στις ξεπουλημένες τοπικές ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και ελάχιστοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα. Ενδεικτικά ν' αναφέρουμε την παρουσία 17 ατόμων στη Θήβα, 20 στη Λιβαδειά, 20 στη Λαμία και 70 στη Χαλκίδα, εκ των οποίων οι 20 ήταν «παράγοντες».

Στη Χαλκίδα, η ταξική συγκέντρωση έγινε στο «στρογγυλό» της παραλίας, κάτω από το μεγάλο πανό όπου δέσποζε το σύνθημα του ΠΑΜΕ «Κόντρα στο ρεύμα της υποταγής - Στο δρόμο της ταξικής πάλης». Στη γεμάτη δυναμισμό και νεανικό ενθουσιασμό συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Αργύρης, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΚ Εύβοιας, και χαιρέτισε ο Γιώργος Μητροπέτρος, στέλεχος της «Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΔΗΣΚ). Στίχους από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου απάγγειλε η Στέλλα Γίγα, ζωγράφος.

Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και κατατέθηκαν στεφάνια και η εκδήλωσε έκλεισε με το «Επέσατε θύματα» και τον Εθνικό Υμνο.

Στην Αμφισσα, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και συμμετείχαν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Λαού. Μίλησε ο Γιάννης Γκελαούζος, πρόεδρος του ΕΚ, και διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χρισσού, του Συλλόγου Εγκαταστατών-Υδραυλικών, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου και Κοινοτήτων Φωκίδας. Ακολούθησε δυναμική πορεία.

Στη Λαμία, στην πλατεία Πάρκου, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έδωσαν μαζικό ταξικό «παρών» ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θύμιος Τσέτσος, στέλεχος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΚ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Λουκάς Ντάνος.

Στη Βοιωτία έγιναν δυο δυναμικές όσο και μαχητικές συγκεντρώσεις. Στη Θήβα, όπου μίλησε ο Ηλίας Κατσούλης, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και χαιρέτισε ο Στέλιος Λυμπερίου, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων.

Στη Λιβαδειά, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου ομιλητής ήταν ο Σωτήρης Καλέας, εκπρόσωπος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΚ. Χαιρέτισε ο Δημήτρης Τζάνος.

Τέλος, μαζική συγκέντρωση έγινε στο Αλιβέρι, που διοργάνωσαν τα Σωματεία Οικοδόμων και της ΒΙΟΜΕΚ, καθώς και στην Ιστιαία, από το Σωματείο Οικοδόμων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ