Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΓΑΙΟ
Στο πόδι και τα νησιά

Μαζική, αγωνιστική και διεκδικητική ήταν η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη. Εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι έστειλαν πρωτομαγιάτικο μήνυμα αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Στη συγκέντρωση μίλησε, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Δημήτρης Σιαμέτης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης, ενώ χαιρέτισαν ο Βαγγέλης Κέλμανης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών και ο Νίκος Βουλβούλης, μέλος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών. Η συγκέντρωση έκλεισε με εργατικά τραγούδια από νεανικό συγκρότημα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον Π. Μπρούνη, ο νομάρχης Λέσβου Π. Βογιατζής και ο δήμαρχος Αγιάσου Χ. Χατζηπαναγιώτης. Στη συνέχεια έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους που κατέληξε στο υπουργείο Αιγαίου, όπου επιδόθηκε και το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Λήμνος

Δυναμική συγκέντρωση, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή νεολαίας, εργαζομένων, συνταξιούχων του νησιού πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο λιμάνι της Μύρινας. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Ν. Πλάντζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου Δ. Κεραμίδης και ο έπαρχος Λήμνου Θ. Μπαβέας.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και κατά των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, πραγματοποίησαν πορεία, μέσα από την αγορά της Μύρινας. Η πορεία κατέληξε στο Μνημείο των Πεσόντων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ρόδος

Συγκέντρωση για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς για την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και κατά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, πραγματοποιήθηκε χτες στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚ Γ. Σαρικάς και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων, των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων και πλήθος εργαζομένων και νεολαίας. Ακολούθησε δυναμική πορεία με συνθήματα κατά των ιμπεριαλιστών, που αιματοκυλίζουν τους λαούς, στο λιμάνι της Ρόδου, ενάντια στην παρουσία δυο ναρκαλιευτικών σκαφών της Βρετανίας για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο του Ιράκ.

Χίος

Με την ιδιαίτερα έντονη παρουσία της νεολαίας να δίνει τον παλμό, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην πλατεία Βουνακίου η συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Στη μαζικότερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Χίου, εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ναυτικών του νησιού. Η πορεία που ακολούθησε με συνθήματα κατέληξε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Από την άλλη, συγκέντρωση περίπου 40 «παραγόντων» του νησιού έκανε το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Σάμος - Ικαρία

Πλήθος εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, νέων, ανέργων, συνταξιούχων έδωσαν δυναμικό αγωνιστικό «παρών» στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Στη συγκέντρωση μίλησε, εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Θωμάς Παλαμάρης γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Σάμου και ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αντώνης Κακαγιάννης. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο νομάρχης Σάμου Μ. Κάρλας. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στην παραλιακή λεωφόρο.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν και η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις Ράχες της Ικαρίας, που διοργάνωσαν τα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Λαρδάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ