Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΥΒΑ
«Μέχρι την τελική νίκη, για πάντα»...

Η ομιλία του Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Αβάνα, για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Associated Press

ΑΒΑΝΑ.--

«Στο Μαϊάμι και την Ουάσιγκτον διαβουλεύονται, πότε και πώς θα πραγματοποιηθεί η επίθεση ή πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα της Επανάστασης»... τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Φιντέλ Κάστρο, ενώπιον περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου Κουβανών που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Επανάστασης τιμώντας τη ματοβαμμένη και ηρωική επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και πρόσθεσε αποφασιστικά ότι η Κούβα προτιμά «να εξαφανιστεί από προσώπου Γης» παρά να απαρνηθεί την επανάστασή της.

Κύριο σημείο της ομιλίας του Κουβανού ηγέτη δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τις προσπάθειες υπονόμευσης και ανατροπής του σοσιαλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες και αποκαλύφθηκαν με την εξάρθρωση του «δικτύου των μισθοφόρων» στα μέσα του Μάρτη και με αφορμή την εξαπόλυση μίας πολύμορφης επίθεσης, με επίκεντρο «τα ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά και σκλήρυνσης του 40χρονου εμπάργκο ώστε να δημιουργηθεί τεχνητή κρίση ή ακόμη και να νομιμοποιηθεί μία στρατιωτική επέμβαση κατά της Κούβας εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως τόνισε πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Φιντέλ Κάστρο.

Εκτίμηση που επανέλαβε και χτες... «Η υποκρισία των πολιτικών της Δύσης, αλλά και ορισμένων μικροαστών ηγετών είναι τόσο μεγάλη, που δε θα τη χωρούσε ούτε ο Ατλαντικός Ωκεανός. Οποιοδήποτε μέτρο υιοθετεί η Κούβα για τη νόμιμη υπεράσπισή της παρουσιάζεται διαστρεβλωμένο και με αυτόν τον τρόπο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κύριες ειδήσεις στα διεθνή ειδησεογραφική πρακτορεία. Από την άλλη πλευρά, όταν τονίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η ισπανική κυβέρνηση εκτέλεσε δεκάδες μέλη της ΕΤΑ, χωρίς καν να τους δικάσει, χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθεί ή να καταδικάσει τις εκτελέσεις στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ή όταν η ισπανική κυβέρνηση, σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, συμβούλεψε την αμερικανική κυβέρνηση να εντείνει τις πολεμικές επιθέσεις, εντείνοντας τους βομβαρδισμούς σε αμάχους και πολιτικούς στόχους, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων αθώων και καταστροφή και πόνο σε εκατομμύρια τα πρωτοσέλιδα γράφουν: "Ο Κάστρο επιτίθεται στον Φελίπε Γκονσάλες και τον Αθνάρ" χωρίς να αναφέρουν λέξη για το πραγματικό περιεχόμενο των δηλώσεών μας», ανέφερε ο Φιντέλ Κάστρο και πρόσθεσε ότι τώρα σκέφτονται πώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίθεση, προκειμένου όπως «τόνισε ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Λίνκολν Ντίας Μπάλαρντ σε τηλεοπτικό σταθμό του Μαϊάμι: "Δεν μπορώ να επεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά προσπαθούμε να σπάσουμε αυτόν το φαύλο κύκλο"».

«Δεν καταθέτουμε τα όπλα»


Associated Press

Και αναρωτώμενος ο Κουβανός ηγέτης, υπό τις φωνές υπεράσπισης της επανάστασης των συμπατριωτών του, πώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μπορούν να σπάσουν αυτόν το φαύλο κύκλο τόνισε: «Εάν η λύση είναι μία επίθεση ανάλογη με αυτή που έκαναν στο Ιράκ, θα με λυπήσει βαθύτατα εξαιτίας του τεράστιου κόστους ανθρώπινων απωλειών και την καταστροφή που θα προκαλέσει στην Κούβα. Αλλά μπορεί αυτή η επίθεση να είναι η τελευταία για τη φασιστική κυβέρνηση του Μπους, αφού θα διαρκέσει πάρα πολύ. Οι επιτιθέμενοι δε θα αντιμετωπίσουν ένα στρατό, αλλά χιλιάδες στρατούς και ο εχθρός θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, αφού τα παιδιά του αμερικανικού λαού θα κληθούν να εκπληρώσουν τις ιδέες και τις περιπέτειες του Μπους»...

Και ο Κουβανός ηγέτης συνέχισε: «Εκ μέρους ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που βρίσκονται εδώ σήμερα αυτή την Πρωτομαγιά, θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα προς τον κόσμο και τον αμερικανικό λαό. Δε θέλουμε να χυθεί αίμα Κουβανών ή Αμερικανών σε αυτόν τον πόλεμο. Δε θέλουμε αναρίθμητο αριθμό ζωών ανθρώπων που μπορεί να είναι και φίλοι μας να θυσιαστεί σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. Ομως ποτέ ένας λαός που υπερασπίζεται τις ιδέες του, τους αγώνες χρόνων δε θα καταθέσει τα όπλα».

Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ο Κουβανός ηγέτης διαβεβαίωσε πως η Κούβα «θα αντεπεξέλθει σε όλες τις απειλές και δε θα υποχωρήσει σε καμία πίεση» και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί «την πατρίδα και την επανάσταση έως την τελευταία ρανίδα αίματος». «Διακατεχόμαστε από την πολύ βαθιά πεποίθηση ότι οι ιδέες αξίζουν περισσότερο από τα όπλα, όσο σύγχρονα και ισχυρά εάν είναι... Ας δηλώσουμε όλοι μαζί, το αντίο του Τσε Γκεβάρα: Μέχρι την τελική νίκη, για πάντα».



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ