Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΤΑΛΙΑ
«Στοπ στις αντεργατικές πολιτικές»

Associated Press

ΡΩΜΗ - ΑΣΙΖΗ.- Με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα γιόρτασαν χτες οι Ιταλοί την εργατική γιορτή της Πρωτομαγιάς. Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στη Ρώμη, στο Τορίνο και στην Τριέστη, ενώ το κέντρο των εκδηλώσεων ήταν η πόλη της Ασίζης, στην Περούτζια, όπου έδωσαν το «παρών» οι ηγέτες των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας.

Στη συγκεντρώσεις κυριάρχησαν τα αιτήματα για την υπεράσπιση των εργατικών κεκτημένων που απειλεί η δεξιά κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, ενώ φυσικά ακούστηκαν και συνθήματα κατά του πολέμου στο Ιράκ, στον οποίο συμμετείχε η κυβέρνηση. Το ζήτημα που ξεχώρισε ήταν το επικείμενο δημοψήφισμα για την επέκταση της ισχύος του άρθρου 18 του εργατικού νόμου (που θέτει όρια στις απολύσεις εργαζομένων στις μεγάλες επιχειρήσεις) στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει πέρυσι να καταργήσει τελείως τη χρήση του άρθρου 18, ενώ τώρα αντιδρά στην επέκταση της ισχύος του με τη σύμπραξη και του καθολικού συνδικάτου CISL. Μάλιστα, στην Ασίζη δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες των εκπροσώπων του CISL.

Πάντως, οι εργαζόμενοι υποσχέθηκαν ακόμα περισσότερες κινητοποιήσεις, όσο η κυβέρνηση και η εργοδοσία προωθούν τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, της παρακμής της ιταλικής βιομηχανίας και της ελαστικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ