Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόκκινο, βουερό ποτάμι διαδήλωσης

Η πορεία έχει ξεκινήσει και οι δρόμοι αντιλαλούν από τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα

Avaton

Η πορεία έχει ξεκινήσει και οι δρόμοι αντιλαλούν από τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα
Κοκκίνησαν οι δρόμοι της πόλης, απ' το ορμητικό ποτάμι της οργής, αντιβούιξαν από τα βροντερά συνθήματα των διαδηλωτών κομμουνιστών και άλλων πατριωτών, που έδωσαν με δυναμισμό το στίγμα ότι και αυτή η άνοιξη θα γράψει ιστορία. Εδωσε το μήνυμα ότι η προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να ματοκυλήσουν ξανά τα Βαλκάνια με τη «Δυναμική απάντηση 2000», θα βρει μπροστά τους το λαϊκό κίνημα.

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη"», το σύνθημα που συνόδευε το μεγάλο πανό που καλούσε «να γίνει ο "Ριζοσπάστης" το μεγαλύτερο καθημερινό όργανο του εργαζόμενου λαού, το ημερολόγιο του αγώνα» και υποδείκνυε την εφημερίδα ως τον πρώτο στόχο της κεφαλαιοκρατίας.

Στα χέρια τους οι νεολαίοι κρατούσαν ψηλά ιστορικά πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη», το πορτρέτο του Δημήτρη Μαρουκάκη, στελέχους του ΚΚΕ, συντάκτη του «Ρ» που ήταν και το πρώτο θύμα της Μεταξικής δικτατορίας στις 4 Αυγούστου του '36.

Ακολουθούσαν με τις δάδες στα χέρια τα φαντάσματα του εκσυγχρονισμού, να καταγγέλλουν την επιχείρηση φίμωσης κάθε φωνής αντίστασης και έκφρασης της κριτικής προς την εξουσία.

Η πορεία ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης, οι κόκκινες σημαίες ανέμιζαν στα χέρια των διαδηλωτών που απαιτούσαν: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια». «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», «Εξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν πιο πολύ, με ιδιαίτερη ορμή όταν η πορεία έφτασε μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο. Την ίδια στιγμή δυο κωμικές φιγούρες φορώντας τα προσωπεία του Κλίντον και του Σημίτη περιέγραφαν το ρόλο του καθένα. Ο Σημίτης σκύβει και φιλά τα χέρια και τα πόδια του Κλίντον και ο πλανητάρχης του δίνει καρπαζιές και εντολές με το γνωστό αερικάνικο τρόπο.

Οταν η πορεία έφτασε στην κεντρική πύλη του λιμανιού, νεολαίοι έγραψαν με σπρέι στους τοίχους «Killers go home», υπό τις ζωηρές επευφημίες και τα χειροκροτήματα του πλήθους και υπό τα αμήχανα βλέμματα των ανδρών της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που είχε συγκεντρωθεί μέσα από την πύλη. Το λιμάνι παραμένει σύμβολο της υποταγής της κυβέρνησης στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και σύμβολο της πάλης του λαού της Θεσσαλονίκης ενάντια στους νεοβάρβαρους του ΝΑΤΟ. Εκεί μπροστά λοιπόν, και στις 18 και στις 14 Μάρτη, ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης θα ανταμώσει ξανά, για να στείλει ακόμη πιο αποφασιστικό το μήνυμα αντίστασης στο νέο μακελειό, που ετοιμάζεται, ένα χρόνο μετά την έναρξη του βρώμικου πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ