Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο βιβλιοπώλης, ο Ευ. Γιαννόπουλος και ... ο Κάφκα!

Πρωτοφανής σύλληψη βιβλιοπώλη επειδή πουλούσε βιβλίο μη αρεστό στον υπουργό Δικαιοσύνης! Αγανακτισμένος ο κόσμος του βιβλίου

Ενα ακόμη «κομμάτι» συμπληρώθηκε χτες στο «παζλ» του κυβερνητικού αυταρχισμού, ο οποίος, αφού κατά καιρούς ενεργοποιεί χουντικούς νόμους για να χτυπήσει στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, εσχάτως χρησιμοποιεί και πρακτικές που παραπέμπουν στις, όχι και τόσο μακρινές, μαύρες σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου. Σε κάποια σημεία μάλιστα, τις ξεπερνά.

Πρωταγωνιστής και αυτή τη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης (ή υπουργός «μηνύσεων», αν θέλετε) Ευ. Γιαννόπουλος. Θύμα, αυτή τη φορά, η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Υπερβολή; Για τους «εκσυγχρονιστές» της κυβέρνησης Σημίτη είναι απλά... καθημερινότητα.

Χτες το πρωί, ο βιβλιοπώλης Σπύρος Μαρίνης είχε μόλις ανοίξει το βιβλιοπωλείο του στην οδό Σόλωνος, όταν μπήκαν δύο άντρες με πολιτική περιβολή και τον ρώτησαν αν έχει το βιβλίο του Γ. Μανδίκου «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος (πρώτος και στης κατοχής τα "ευζωνάκια" με τα κοντά "φουστανελάκια")»(εκδόσεις «Επιμελητής).Ο βιβλιοπώλης τους έδωσε το βιβλίο και πήγε στην ταμειακή μηχανή για να ετοιμάσει την απόδειξη. Σύμφωνα με τον ίδιο τον παθόντα, οι «πελάτες» του είπαν ότι δε θέλουν να το αγοράσουν... και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο τμήμα για μια... «διευκρίνιση», αποκαλύπτοντας έτσι ότι επρόκειτο για αστυνομικούς!

Χωρίς ένταλμα

Αφού τον ρώτησαν αν έχει μαζί του και την αστυνομική ταυτότητα, πήραν τα αντίτυπα του βιβλίου, τον έβαλαν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο και του ανακοίνωσαν ότι τον μήνυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης! Ο βιβλιοπώλης ζήτησε να δει το ένταλμα σύλληψης, το οποίο δεν υπήρχε. Ρώτησε επίσης αν υπάρχει απόφαση απαγόρευσης της διακίνησης του συγκεκριμένου βιβλίου και πήρε αρνητική απάντηση. Στο 5ο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπου τον οδήγησαν, αναζήτησε μάταια το δικηγόρο του και ακολούθως ενημέρωσε το συνδικαλιστικό του όργανο, την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών», η οποία ξεκίνησε αμέσως διαδικασίες για την απελευθέρωση του βιβλιοπώλη, ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη και πρωτοφανή αυτή ενέργεια, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ συνομίλησε με το διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Σύμφωνα με τον βιβλιοπώλη, η Αστυνομία, προφανώς σε μια απόπειρα να συλλάβει και τον συγγραφέα του βιβλίου, του τηλεφώνησε λέγοντάς του πως... θέλουν να του πάνε γλυκά! Οταν όμως πήγαν να τον βρουν, εκείνος δε βρισκόταν εκεί. Σε ένα άλλο τηλεφώνημα, ο Σ. Μαρίνης άκουσε αστυνομικό να λέει πως «πήγαμε στη Σόλωνος και τσιμπήσαμε», προφανώς τον ίδιο...

Το βιβλίο... του «θείου»...

Ο βιβλιοπώλης προσθέτει ότι η μήνυση εναντίον του στηρίχτηκε σε μια απόδειξη λιανικής πώλησης, που «έκοψε» τρεις μέρες πριν το συμβάν σε ένα νεαρό που αγόρασε το βιβλίο... «για το θείο» του! Η συγκεκριμένη απόδειξη ήταν στο φάκελο της μήνυσης που είχε η Αστυνομία. Η «καφκική» περιπέτεια του άτυχου βιβλιοπώλη συνεχίστηκε παίρνοντάς του τα δακτυλικά αποτυπώματα και ετοιμάζοντάς τον για να τον πάνε στα δικαστήρια της Ευελπίδων με διαδικασία αυτόφωρου! Του είπαν μάλιστα ότι η κράτησή του στην Αστυνομία θα συνεχιζόταν μέχρι να βρεθεί ο συγγραφέας! Στη διαδρομή όμως προς τα δικαστήρια, οι αστυνομικοί πληροφόρησαν τον βιβλιοπώλη ότι είναι ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα... και τον απελευθέρωσαν!

Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο του «Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλιοπωλών» Γ. Ντουντούμη και ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία του βιβλιοπώλη, αφού το πρόβλημα δεν είναι αυτός... αλλά ο συγγραφέας του βιβλίου. Πάντως, ο Σ. Μαρίνης, με αφορμή αυτή την περιπέτεια, θυμήθηκε την κατάσχεση των βιβλίων του βιβλιοπωλείου του από τη χούντα.

Πρωτοφανής και απαράδεκτη πρακτική

Να σημειωθεί ότι απόφαση για την απαγόρευση του βιβλίου υπάρχει μετά από σχετικό αίτημα του Ευ. Γιαννόπουλου, κοινοποιήθηκε όμως μόνο στο συγγραφέα και όχι στους φορείς του βιβλίου. Ετσι οι βιβλιοπώλες της επικράτειας βρίσκονται μπροστά στην κωμικοτραγική κατάσταση να πουλούν το βιβλίο... όντας παράνομοι εν αγνοία τους...

Ακόμη και ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ Γιώργος Δαρδανός είχε πλήρη άγνοια για την απόφαση της προσωρινής απαγόρευσης του βιβλίου, αλλά πέρα από την τυπική πλευρά της υπόθεσης, σε δήλωσή του στο «Ρ» χαρακτήρισε πρωτοφανή την περιπέτεια του Σ. Μαρίνη. Σημείωσε, επίσης, ότι ακόμη και η χούντα έστελνε ειδοποιήσεις στα βιβλιοπωλεία για τις απαγορεύσεις πριν μπουν μπροστά οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Πρόσθεσε ότι η πρακτική των διώξεων και των μηνύσεων εναντίον του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης είναι άκρως επικίνδυνη, όπως επικίνδυνος αναδεικνύεται και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ επέρριψε βαρύτατες ευθύνες και στην κυβέρνηση, που επιμένει να τον διατηρεί σε ένα τόσο ευαίσθητο πόστο.

Η μηνυτήρια αναφορά

Ο Ε. Γιαννόπουλος επανήλθε στο βιβλίο στου Γ. Μανδίκου, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά του βιβλιοπώλη Σπύρου Μαρίνη και του συγγραφέα, γιατί, κατά τον Ε. Γιαννόπουλο, «δε συμμορφώνονται σε προσωρινή διαταγή δικαστή που τους υποχρεώνει σε παράλειψη διάθεσης και κυκλοφορίας» του επίμαχου βιβλίου.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στη μηνυτήρια αναφορά επισυνάπτει και το «υπ' αριθμό 03398/1-3-2000 τιμολόγιο πώλησης του επίδικου βιβλίου με ώρα έκδοσης 12.39» (πρόκειται για την απόδειξη του... «βιβλίου του θείου», που ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκε μάλλον θυμίζει τον «χαφιέ της γειτονιάς»), αναφέροντας ότι παραβιάζεται η προσωρινή διαταγή (27-1-2000) για απαγόρευση διάθεσης και κυκλοφορίας του βιβλίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος έχει καταθέσει και αγωγή κατά του Γ. Μανδίκου για το επίμαχο βιβλίο που θα συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο στις 14 Μαρτίου 2000. Επίσης, κατέθεσε και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, η οποία θα συζητηθεί στο Τριμελές Εφετείο στις 7 Ιουνίου 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ