Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «πυρά» του Χριστόδουλου και ο ... «εκσυγχρονισμός»

Μετά την απόφαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, ο οποίος προέβη στην άσκηση δίωξης, ήρθε η χτεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η οποία δεν ανέλαβε απλώς να δικάσει, αλλά να καταδικάσει απευθείας και, έτσι, να «λύσει» το θέμα με πιο συνοπτικές διαδικασίες. Η «λύση» στην οποία κατέληξαν οι θεόπνευστοι Πατέρες, προφανώς με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, είναι να εναποτεθεί το βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη στην «πυρά» ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων.

***

Το φαινόμενο είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνο.

Πρώτον, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου παίρνει ανοιχτά υπό την προστασία της όλα αυτά τα φασιστοειδή και τους θαμώνες των παραεκκλησιαστικών «ευαγών» ιδρυμάτων, που πριν λίγες μέρες δημιούργησαν επεισόδια στη θεσσαλονίκη, με αφορμή το εν λόγω βιβλίο. Είναι αλήθεια πως αυτή η απόφαση κινείται στα πλαίσια μιας τακτικής συνεπούς με τη γενικότερη συμπεριφορά του κ. Χριστόδουλου, ο οποίος επί χούντας αρθρογραφούσε στον «Ελεύθερο Κόσμο» και επί Αρχιεπισκοπίας του επιδίδεται σε αντικομμουνιστικά ανέκδοτα. Ταυτοχρόνως στέλνει επιστολές προς τους απογόνους του ΕΑΜοφάγου φασίστα Τσαούς Αντόν, με την ευχή να «ευοδωθεί» το έργο τους!

Δεύτερον, η χτεσινή απόφαση της Εκκλησίας αποτελεί κείμενο που μόνο με διατάγματα μεσαιωνικής «ανθρωποφαγίας» μπορεί να συγκριθεί. Ο κ. Χριστόδουλος διατείνεται ότι διατηρεί το δικαίωμα όχι απλώς να «κρίνει», αλλά να «κατακρίνει» και να «αφορίζει» βιβλία, απόψεις, θέσεις, φιλοσοφικές προσεγγίσεις! Να «αφορίζει» όσους δε συμφωνούν με το δόγμα του! Ο κ. Χριστόδουλος, υπερβαίνοντας το ρόλο του σαν εκπροσώπου επί της Γης του ουράνιου κριτή - όπως λέει το δόγμα του - διατείνεται ότι έχει το δικαίωμα να λανσάρεται σαν κριτής επί παντός του επιστητού, κάτι σαν «θεϊκός λογοκριτής» και σαν... Σβαρτζενέγκερ - εκδικητής κατά των απίστων!

Τρίτον, η χτεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου φέρνει στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας που γεννά για τον τόπο το θεσμικό - συνταγματικό υπόβαθρο που θωρακίζει μερικούς, οι οποίοι θέλουν να το παίζουν ορθόδοξοι Αγιατολάχ και διώκτες της σκέψης!

***

Ηδίωξη και ο «αφορισμός» Ανδρουλάκη δε γίνεται σε κοινωνικό και πολιτικό «κενό». Γίνεται επί των ημερών του... χριστεπώνυμου «εκσυγχρονισμού». Ενός «εκσυγχρονισμού» που διατηρεί αλώβητη τη σκοταδιστική διασύνδεση Κράτους - Εκκλησίας. Ο κ. Ανδρουλάκης υφίσταται τις συνέπειες μιας πολιτικής την οποία στηρίζει και της οποίας ο φορέας - η κυβέρνηση - αρνείται το συνταγματικό διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Η δίωξη και ο «αφορισμός» κατά ενός βιβλίου - προηγήθηκε η αθλιότητα με το λεξικό Μπαμπινιώτη - έρχεται μετά τις διώξεις και τους «αφορισμούς» των υπουργών του «εκσυγχρονισμού» εναντίον των εργατών, των αγροτών, των μαθητών, των βιβλιοπωλών (!), αλλά και εφημερίδων.

Παρεμπιπτόντως, ο κ. Ανδρουλάκης ακόμα δεν έχει μιλήσει για τις διώξεις του Γιαννόπουλου εναντίον του «Ριζοσπάστη». Αντίθετα παραβρίσκεται στις εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμήν του κ. Γιαννόπουλου και έχει υπάρξει λαλίστατος σε επαίνους για τον υπουργό Δικαιοσύνης. Οπως πριν 3 χρόνια όταν ήταν στο πάνελ των επισήμων και παρουσίασε το βιβλίο του κ. Γιαννόπουλου με θέμα την... αντιστασιακή του δράση.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα ετούτη η άνοιξη ...παπάδες παπάδες(2004-05-23 00:00:00.0)
Η εστία της πυράς(2000-03-10 00:00:00.0)
Πότε ο Γιαννόπουλος είναι «καλός»;(1999-12-24 00:00:00.0)
Με τον αρχιεπίσκοπο ή με τον Παπαδάκο(1998-12-02 00:00:00.0)
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ(1998-05-06 00:00:00.0)
Νέος αρχιεπίσκοπος ο Δημητριάδος Χριστόδουλος(1998-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ