Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μίζες, βίζες και ελληνοαλβανικές ... σχέσεις

Η σημερινή συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αλβανό ομόλογό του Π. Μίλο, στο πλαίσιο της τριμερούς επαφής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί στη δυσάρεστη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν χτεσινά δημοσιεύματα, τα οποία εμπλέκουν τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών στην υπόθεση παράνομης έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων από τα ελληνικά προξενεία των Τιράνων και του Αργυρόκαστρου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θεωρεί τον Π. Μίλο «αξιόπιστο» και «ρεαλιστή» συνομιλητή, προσόντα, που, όπως λένε διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα, είναι δυσεύρετα στο πολιτικό προσωπικό της Αλβανίας. Για το λόγο αυτό, το ελληνικό ΥΠΕΞ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη διαρροή τμήματος του πορίσματος της ΕΔΕ που ερεύνησε τις διαδικασίες, μέσα από τις οποίες εκδίδονταν οι βίζες από τα ελληνικά προξενεία στην Αλβανία.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε χθες για τα δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων, που κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο και άλλους υψηλούς Αλβανούς αξιωματούχους ότι εμπλέκονται σε εμπόριο με τις ελληνικές θεωρήσεις διαβατηρίων. Το υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές και τις θεωρεί ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες, στο πλαίσιο μιας θερμής εκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα. «Είναι καθήκον, συνεχίζει η ανακοίνωση, και αρμοδιότητα της νομικής και προξενικής διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών να στηρίξει τους Αλβανούς πολίτες, όταν αυτοί χρειάζονται βίζες για θέματα πολιτικά, ακαδημαϊκά, εμπορικά και θέματα υγείας.

Σ' αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών έχει επέμβει, όχι μόνο στην ελληνική πρεσβεία, αλλά και στην ιταλική και σε άλλες πρεσβείες των ευρωπαϊκών χωρών». Ο πρόεδρος της Βουλής Σκαντέρ Κινούσι, ένα άλλο υψηλό πρόσωπο που φέρεται εμπλεκόμενο στην υπόθεση αυτή, δήλωσε σήμερα σε εφημερίδα των Τιράνων ότι δε θεωρούνται παρανομίες οι επίσημες αιτήσεις για βίζες, αλλά αυτές που δίνονται στις γωνίες. Η εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε», σε αναλυτικό άρθρο της για το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων, τόνιζε ότι οι επιθέσεις αυτές εναντίον του Μίλο είναι προμελετημένες καλά και στοχεύουν στην υπονόμευσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ