Αόρατο παραμένει ουσιαστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά και από τα στοιχεία που έδωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΡΣ
Η ουσιαστική αδυναμία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στο να «εντοπίσει» τον λεγόμενο «βασικό μέτοχο» στις εταιρίες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και το νόμο, αναδείχτηκε χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι.Λασκαρίδης.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Ι.Λασκαρίδης «εμείς έχουμε στοιχεία ποιοι ασχολούνται με τα ΜΜΕ και όταν κάποιος αναδείχτηκε μειοδότης σε έργο του δημόσιου. Τότε η υπηρεσία του Δημοσίου είναι υποχρεωμένη να μας στείλει κάποια στοιχεία, προκειμένου να εκδοθούν πιστοποιητικά διαφάνειας», σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής, εκεί εξαντλείται ο έλεγχος του Συμβουλίου. Παράλληλα, παρέδωσε στην Επιτροπή τα μετοχολόγια των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Αναφερόμενος στα στοιχεία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που έχουν αποστείλει στο ΕΣΡ τα ιδιωτικά κανάλια, τα χαρακτήρισε «ασαφή», ενώ δεν έδωσε καμιά περαιτέρω απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών της Επιτροπής, σχετικά με το εάν είναι εφικτό να εντοπιστεί ο «βασικός μέτοχος». Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΡΣ συμπεριέλαβε και τον «902» στους τηλεοπτικούς σταθμούς που παρέδωσαν «ασαφή στοιχεία», όταν η διεύθυνση του σταθμού έχει επί της ουσίας ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «902», ως τηλεοπτικού σταθμού του ΚΚΕ.
«Ασαφή» δεν είναι μόνο τα στοιχεία που παρέδωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και τα μετοχολόγια των τηλεοπτικών σταθμών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και η αδιαφάνεια και η διαπλοκή είναι σχεδόν ολοφάνερη από τα μετοχολόγια - πλην του «902» - των τηλεοπτικών σταθμών. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από διάφορες εταιρίες ορισμένες από τις οποίες είναι οφ σορ και το τηλεοπτικό τοπίο διατηρείται στο σκοτάδι.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην ουσία παραμένει «αόρατο», δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να παίρνουν δημόσια έργα ή να συμμετέχουν με μεγάλα ποσοστά που υπερβαίνουν το γράμμα του νόμου, στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Για παράδειγμα ούτε ο Βαρδινογιάννης, ούτε ο Κυριακού εμφανίζονται ακόμη και ως μέτοχοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς που ελέγχουν, ενώ ορισμένοι είναι γνωστό πως είναι ιδιοκτήτες όχι μόνο σε έναν, αλλά σε περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα μετοχολόγια που έδωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ είναι ελλιπή, από τη στιγμή που δε δίνονται αναλυτικά τα στοιχεία των μετόχων - εταιριών. Ο κατάλογος του ΕΣΡ για τη μετοχική σύνθεση τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας έχει συνταχθεί, με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβάλει στο ΕΣΡ οι εταιρίες μέχρι την 31η Γενάρη του 2003.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των τηλεοπτικών σταθμών που καλύπτουν με «πέπλο» αδιαφάνειας τους ιδιοκτήτες τους.
- Η εταιρία «Τηλέτυπος» (MEGA) παρουσιάζει ως μετόχους τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, την «Πήγασος Εκδοτική», τις εκδόσεις «Τεγόπουλος» και τις εταιρίες ALPHA Μετοχικού εσωτερικού, Brontos Holdings Limited Manotick και Holdings Limited.
- Ο ΑΝΤΕΝΝΑ τις εταιρίες Globecast Holdings Limited, Holnest Investments Limited, Praxis Global Holding Limited, Altavista Global Holding Limited, The bank o New York και τον Ευστάθιο Γουρδομιχάλη (ποσοστό 0,85%).
- Η Νέα Τηλεόραση (ΣΤΑΡ) εμφανίζεται με μετόχους το Ιδρυμα Τύπου ΑΕ και το Ιδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, ενώ σειρά έχουν οι εταιρίες Nosneb SA, Sinbad SA, Fairgreen Holding, Nocera LTD, Carambole Holding και Amnatos.
- Στον «Τηλεοπτικό Σταθμό Ελληνική Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ» (ALPHA) μεταξύ των μετόχων εμφανίζονται ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Αντώνιος Παπαδημητρίου, οι εταιρίες Alpha Επικοινωνιακά Δίκτυα, Προβολή κινηματογραφικών και ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, Alpha Entertainment. Στη μετοχική σύνθεση του σταθμού σε υποσημείωση του ΕΣΡ αναφέρεται ότι δύο εταιρίες η Ολίμπιν Σίπινγκ Εντ Μάνατζμεντ και Nairview Panama έχουν μεταβιβάσει στον Γεώργιο Ψαρρά το σύνολο των μετοχών τους και το ΕΣΡ έχει ζητήσει από την εταιρία φορολογικά στοιχεία για τον Γ.Ψαρρά.
- Στην «Ελεύθερη Τηλεόραση» (ALTER) εμφανίζονται ως μέτοχοι ο Ανδρέας και Γιώργος Κουρής, η Δήμητρα Κούτρα, η Αναστασία Παυλόπουλου και η εταιρία Marfin.
- Στον τηλεοπτικό σταθμό «Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ» (TEMPO) του Μ.Ανδρουλιδάκη εμφανίζονται 11 μέτοχοι, ενώ σύμφωνα με το ΕΣΡ τα στοιχεία της εταιρίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί, γιατί λείπει μία σειρά από αναγκαία έγγραφα.
Αιτήσεις για άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, έχουν υποβάλει επίσης οι τηλεοπτικοί σταθμοί «SEVEN», «Τηλε-Αστυ», «Μακεδονία» και ο «902». Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον «902» το ΕΣΡ επικαλείται τυπικό λόγο για να χαρακτηρίσει «ασαφή» τα στοιχεία, τη στιγμή που και η ίδια η Γραμματέας του ΚΚΕ έχει δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως ο τηλεοπτικός σταθμός είναι του ΚΚΕ. Το ΕΣΡ, στα στοιχεία που κοινοποίησε, στέκεται στο θάνατο ενός από τους μετόχους του, Ιωάννη Γιάνναρη, που ενώ κοινοποιήθηκε η ληξιαρχική πράξη θανάτου, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη «ποιος υπεισήλθε στη θέση του θανόντος».