Αποκαλυπτικές οι μαρτυρίες των «Γιατρών του Κόσμου» που επέστρεψαν από το Ιράκ
Ο υπ' αριθμόν ένας παράγοντας θνησιμότητας του πληθυσμού του Ιράκ και ιδιαίτερα των παιδιών είναι οι διάρροιες, λόγω της έλλειψης κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης! Αν πραγματοποιηθεί η επίθεση στη χώρα, το ιατροφαρμακευτικό εμπόρευμα στα νοσοκομεία δεν είναι περισσότερης διάρκειας από 2-3 βδομάδες, εξαιτίας του εμπάργκο! Ο λαός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην πρόσβαση τροφίμων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία το 30% του πληθυσμού είναι χρόνια υποσιτιζόμενο και ένα 10% βρίσκεται στα όρια του λιμού! Αυτήν την τραγική κατάσταση περιέγραψαν χτες σε συνέντευξη Τύπου μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των «Γιατρών του Κόσμου», οι οποίοι πραγματοποίησαν διερευνητική αποστολή στη Βαγδάτη από τις 22 Γενάρη μέχρι τις 2 Φλεβάρη.
Στόχος της αποστολής ήταν η διαπίστωση των άμεσων αναγκών στα νοσοκομεία της Βαγδάτης, αλλά και στην περιφέρεια, καθώς και η διερεύνηση των επιπτώσεων του ουρανίου στην υγεία των κατοίκων, με έμφαση στα παιδιά. Μια περιγραφή των όσων διαπίστωσε η αποστολή έκανε ο Ν. Κανάκης, μέλος του ΔΣ της Οργάνωσης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στα φάρμακα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη και με «ελαφρά τη καρδία διάφοροι τεχνοκράτες των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύουν κατά καιρούς διάφορα φάρμακα». Εξαιτίας αυτής της κατάστασης καθημερινά πεθαίνουν αθώοι πολίτες από ιάσιμες μορφές ασθενειών.
Θα υπάρξει, είπε, μεγάλο κύμα προσφύγων, το οποίο είναι άγνωστο πού θα μετακινηθεί, καθώς τα σύνορα με τις άλλες χώρες είναι κλειστά. Διαπιστώθηκε ένα κατεστραμμένο και άκρως επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων σύστημα ύδρευσης, λόγω των συνεχών συρράξεων και της αδυναμίας ανακατασκευής του. Τα ποσοστά του καρκίνου στην περιοχή, αλλά και των τερατογενέσεων παραμένουν σήμερα υψηλά και πλήττουν κυρίως τα παιδιά, ενώ λόγω των παραπάνω ελλείψεων, την εμφάνισή τους στην περιοχή έχουν κάνει ασθένειες του παρελθόντος, όπως η χολέρα κ.ά.
«Πρέπει να πούμε ΟΧΙ στον πόλεμο. Κάθε φορά γίνεται το ίδιο, οργανώσεις σαν τη δική μας μετά από έναν πόλεμο κάνουμε αποστολές, προκειμένου να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Φτάνει πια. Ο ρόλος μας δεν μπορεί να είναι μόνο αυτός. Οι οργανώσεις μας δεν μπορεί να περιμένουν να γίνει ο πόλεμος και μετά να πάρουμε επιδότηση για να περιθάλψουμε τον κόσμο. Πρέπει να πούμε ΟΧΙ στον πόλεμο», υπογράμμισε ο Ι. Μουζάλας, μέλος του ΔΣ. Δήλωσε δε ότι οι «Γιατροί του Κόσμου» καλούν τους πάντες να συμμετάσχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο στις 15 του Φλεβάρη. Τέλος, οι «Γιατροί του Κόσμου» κάνουν έκκληση για εθελοντές, φάρμακα, τρόφιμα, είδη ένδυσης και χρήματα.