Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
«Σκληραίνει» η διπλωματική αντιπαράθεση
  • Για «ώρα της αλήθειας» έκανε λόγο ο Κόλιν Πάουελ, εκφράζοντας την άποψη ότι «τελικά θα υπάρξει ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας»
  • Για πιθανότητα «άσκησης βέτο, στην παρούσα φάση», μίλησε ο Ρώσος Πρόεδρος

Ετοιμοι για επίθεση

Associated Press

Ετοιμοι για επίθεση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΟΝΝΗ.--

«Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας», προειδοποίησε, χτες, για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέφυγε, πάντως, να κάνει περαιτέρω σχόλια για την κοινή πρόταση Γαλλίας - Γερμανίας - Ρωσίας, που άρχισε, ήδη, να κυκλοφορεί γραπτώς ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να τη μελετήσουν πριν την έναρξη της Συνόδου. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Βρετανός πρωθυπουργός επαναδιατύπωνε την υποστήριξή του προς την Ουάσιγκτον, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε για πρώτη φορά δημοσίως την πιθανότητα η Μόσχα να χρησιμοποιήσει «μαζί ή χωρίς τη Γαλλία», το δικαίωμα «βέτο» που διαθέτει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την πεποίθηση ότι «τελικά όλοι θα συγκατανεύσουν στην αναγκαιότητα χρήσης στρατιωτικής βίας», εξέφρασε ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος, πιθανότατα, θα παραστεί αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτο τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δεν έχαναν ευκαιρία να τονίζουν ότι «πλέον, μετά την αποκάλυψη του νέο μηνύματος του μπιν Λάντεν, είναι δεδομένη η διασύνδεση του Ιράκ με την αλ Κάιντα». Στο μήνυμα ακούγεται η φωνή, όπως λέγεται, του μπιν Λάντεν να καλεί τους μουσουλμάνους να υπερασπίσουν τον ιρακινό λαό «απέναντι στους άπιστους σταυροφόρους», αν και εξαπολύεται επίθεση και εναντίον του ιρακινού καθεστώτος «ως άπιστου».

Ο Φλάισερ προσπάθησε να δικαιολογήσει πώς το κείμενο του μηνύματος ήταν στα χέρια της Ουάσιγκτον ένα 24ωρο πριν μεταδοθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, «Αλ Τζαζίρα». Δήλωσε ότι «όταν υπάρχει ένα τόσο σημαντικό μήνυμα, τότε πάντα υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν γι' αυτό» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αντιμετωπίσει την αλήθεια κατάματα».


Associated Press

Το φερόμενο ως μήνυμα του μπιν Λάντεν έγινε αντικείμενο συζήτησης και σε Γερμανία και Ιταλία. Πηγές, προσκείμενες στις γερμανικές αρχές ασφαλείας υποστήριζαν ότι, με βάση τις αναλύσεις τους, το μήνυμα μοιάζει αυθεντικό, αλλά συμπλήρωναν ότι το περιεχόμενό του δεν καταδεικνύει καμία σύνδεση ανάμεσα στο Ιράκ και στην αλ Κάιντα. Αντίθετα, πεπεισμένος ότι το μήνυμα «ενισχύει τη γνήσια τρομοκρατική απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράκ», εξέφρασε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει τη γαλλο-γερμανική πρόταση, δηλώνοντας ότι «οι θέσεις των 2 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών είναι σεβαστές και σημαντικές, αλλά δεν εκφράζουν τη θέση της Ευρώπης».

Από το αμερικανικό Πεντάγωνο, πάντως, ανακοινώθηκε ότι επιστρατεύτηκαν άλλοι 39.000 έφεδροι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εφέδρων που έχουν ανακληθεί, το τελευταίο δίμηνο, να έχει φθάσει τις 150.000, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι, ήδη, στον Κόλπο. Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι της κατατέθηκε επίσημο αμερικανικό αίτημα για παροχή «βοήθειας» σε μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση και επιφυλάχτηκε να αποφασίσει μετά από «την απαραίτητη γνωμοδότηση του ΟΗΕ». Η Ρουμανία, από την άλλη, γνωστοποίησε ότι επιτρέπει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια της χώρας, και ότι αποστέλλει 278 ειδικούς στην απολύμανση από χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα.

«Ηθική» ο Μπλερ, «βέτο» ο Πούτιν

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί, ακόμη και τώρα, να καταλήξει σε μια δεύτερη απόφαση που θα γνωμοδοτεί υπέρ της στρατιωτικής λύσης», εκτίμησε, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο. Ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε, για μια ακόμη φορά, να κατευνάσει την οργή της κοινής γνώμης της χώρας του, υποστηρίζοντας πως «είναι γεγονός ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα προκαλέσει την απώλεια πολλών αθώων πολιτών. Ομως το Ιράκ οφείλει να αφοπλιστεί και η μοναδική άλλη λύση, εκτός από τη στρατιωτική επέμβαση, θα είναι η επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων, κάτι που θα στοιχίσει τη ζωή σε ακόμη περισσότερους αθώους, οπότε πλέον τίθεται ένα ηθικό δίλημμα». Ενώ ο Μπλερ έθετε «ηθικά διλήμματα», ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανήγγειλε την αποδέσμευση επιπλέον κονδυλίων ύψους 750 εκατομμυρίων λιρών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μια επικείμενη επίθεση.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός Καγκελάριος ολοκλήρωνε τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, με τον οποίο «διαπίστωσαν, σε πλαίσιο συνεργασίας, ότι διαφωνούν». Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Σρέντερ επέμεινε στην ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της ιρακινής κρίσης και τόνισε ότι «τάσσεται υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής εντός του ΝΑΤΟ και όχι υπό ή κατά του ΝΑΤΟ». Ο Αθνάρ, από την πλευρά του, υιοθέτησε την αμερικανική λογική, σύμφωνα με την οποία «η αποκλιμάκωση της κρίσης με το Ιράκ δεν είναι θέμα επιθεωρήσεων αλλά ιρακινής βούλησης».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, που συνεχίζει τις επαφές του στη Γαλλία, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 δήλωνε, για πρώτη φορά επισήμως, ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να συναινέσει στην παρούσα φάση σε χρήση βίας διότι θεωρεί ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκείς αιτιολογίες. Κατά συνέπεια, εξετάζουμε πάντα το ενδεχόμενο χρήσης βέτο, μαζί ή χωρίς τη Γαλλία». Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανώφ, συνομιλούσε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό ομόλογό του, στον οποίο επανέλαβε ότι η Μόσχα «επιθυμεί την ειρηνική επίλυση της κρίσης μέσα από εντατικότερους ελέγχους σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ» και ότι εκτιμά ως «σχίσμα στη διεθνή κοινότητα την ανάληψη δράσης χωρίς ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ».

Οπως έγινε γνωστό, τόσο ο Ιβανώφ, όσο και ο Κινέζος, ο Γάλλος και ο Γερμανός ομόλογός του, θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ