Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς είναι το θερμοκήπιο των σκανδάλων

Η διαφθορά και η σήψη που εξαπλώνεται είναι ένα στοιχείο του συστήματος που ζούμε και στο δόκανό της θα πιαστούμε όλοι εάν δεν αντισταθούμε

Eurokinissi

Με αναφορά στα όσα απαράδεκτα είπε ο πρωθυπουργός για χούντα και ακροδεξιά, καταθέτοντας μάλιστα και έγγραφα του δικτάτορα, άρχισε την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας: Δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αντιπαρατεθεί στη ΝΔ, θα χρησιμοποιούσε έγγραφα της χούντας. Αποδεικνύει, είπε, με αυτόν τον τρόπο ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της ΝΔ γιατί επί της ουσίας δεν έχουν καμία διαφορά στην ακολουθούμενη πολιτική.

Αλλά και ο Κ. Καραμανλής, συνέχισε, παρά το ότι επικεντρώθηκε σε υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, αναφέρθηκε μόνο στη δράση ορισμένων επιχειρηματιών, αφήνοντας ανέγγιχτο το πραγματικό θερμοκήπιο στο οποίο καλλιεργούνται τα σκάνδαλα: Αυτό δεν είναι άλλο από τους ίδιους τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς. Η ΝΔ, τόνισε, αφήνει απέξω τη δράση των επιχειρήσεων και αναφέρεται μόνο σε κάποια συμφέροντα που έχουν φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκάνδαλα υπάρχουν μόνο στη δημόσια διοίκηση και όχι στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Αλλά και ο πρωθυπουργός, είπε η Αλ. Παπαρήγα, ισχυρίστηκε ότι η διαφθορά υπάρχει κάτω στην κοινωνία, είναι κάποια σκανδαλάκια, την ίδια στιγμή, όμως, που η διαφθορά εκπορεύεται από τα πάνω, από το πραγματικό θερμοκήπιο των σκανδάλων.


Eurokinissi

Με αφορμή τα περί «ακροδεξιάς» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός αποκάλυψε για το πώς θα πορευτεί προς τις εκλογές. Εμείς, είπε, είμαστε υπέρ της έντονης αντιπαράθεσης των κομμάτων, αλλά υπάρχουν και όρια: Τα περί χούντας και ακροδεξιάς δείχνουν όξυνση για να δημιουργηθούν τεχνητά διλήμματα στο λαό μπροστά στις εκλογές.

Σκάνδαλα, συνέχισε, υπάρχουν, όπως υπάρχει και διαφθορά. Υπάρχουν και γνωστά και άγνωστα, αλλά υπάρχει και ο ανταγωνισμός διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων, που κάποια στιγμή μπορεί να θεωρούν τον εαυτό τους ριγμένο στη μοιρασιά. Ομως, το ΚΚΕ, είπε, δε θα γίνει όργανο, άμεσα ή έμμεσα, διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων και σκανδάλων.

Σήμερα, συνέχισε, έχει διαπλακεί ένας μηχανισμός διαφθοράς και εξαγοράς από ένα πλατύ εξαγορασμένο στρώμα προκειμένου να προχωράει απρόσκοπτη η κυρίαρχη πολιτική. Ποιος, όμως, είναι περισσότερο εκβιαζόμενος; Ενας επιχειρηματίας ή ο εργάτης και ο δημόσιος υπάλληλος που σήμερα άκουσε ότι θα ελέγχεται συνεχώς; Το κράτος και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ καλά κρατεί και το μόνο που αλλάζει είναι το πολιτικό προσωπικό. Στόχος και των δύο κομμάτων είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι πότε να «πρασινίζουν» και πότε να «γαλανίζουν».

Τι και τι είναι σκάνδαλο

Η Αλ. Παπαρήγα, συνεχίζοντας, είπε ότι τα σκάνδαλα υπάρχουν όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σ' άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σκάνδαλα, είπε, υπάρχουν και στην Υγεία και στην Παιδεία και στην Κοινωνική Πρόνοια. Η κυβέρνηση, τόνισε, έφτασε στο σημείο να προτείνει την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα (οικονομική πολιτική αλληλεγγύη) καλώντας να συμμετάσχουν σε αυτήν ακόμα και τα συνδικάτα! Ετσι, μαζί με τους επιχειρηματίες και τη συνδικαλιστική αριστοκρατία που αμείβεται για τις συνεδριάσεις που συμμετέχει, θέλουν να βάλουν στο κόλπο και τη βάση των συνδικάτων, προκειμένου να μην υπάρχουν συνδικάτα που θα διεκδικούν αλλά συνδικάτα που να διαπρέπουν στις επιχειρήσεις! Πρόκειται, είπε, για ένα νέο πεδίο εμφάνισης σκανδάλων στον τομέα διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης.

Το τι είναι σκάνδαλο και τι νόμιμο ή παράνομο είναι κάτι που είναι δυσδιάκριτο, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα.

Για παράδειγμα, η ΝΔ δε θεωρεί σκάνδαλο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αλλά το πώς γίνεται το ξεπούλημα και ποιος παίρνει τη μίζα.

Δεν είναι γι' αυτούς σκάνδαλο η ιδιωτικοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας και τα σκανδαλώδη προνόμια στους εφοπλιστές, που θα απαλλάσσονται από τις εργοδοτικές εισφορές. Για όλους αυτούς είναι νόμιμες οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, είναι νόμιμο να μετατρέπεται η Ελλάδα σε ορμητήριο του πολέμου.

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, κλιμακώνει τη «φιλειρηνική» προπαγάνδα αλλά την ίδια στιγμή τα δίνει όλα για να υπηρετήσει τον πόλεμο. Για την κυβέρνηση δεν είναι σκάνδαλο η υποταγή στη «νέα τάξη πραγμάτων». Η ύπαρξη φτωχών εργαζομένων και ανέργων δεν είναι σκάνδαλο.

Το τι είναι σκάνδαλο, συνέχισε, είναι πολιτικό ζήτημα. Από το 1821 υπάρχουν σκάνδαλα αλλά από το 1990 απογειώθηκαν με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τις τέσσερις ελευθερίες και τη θεοποίηση της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Στο σημείο αυτό η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο θέμα των ημερών, με την απαράδεκτη ονοματολογία «υπόπτων» για την τρομοκρατία. Εχουμε, είπε, ως Κόμμα, μια εμπειρία 80 χρόνων στα «πάρε-δώσε» με την Αστυνομία. Φτάσαμε στο σημείο επί μήνες να διαρρέουν ονόματα «υπόπτων» και αυτοί να συλλαμβάνονται όλως τυχαίως δύο μέρες πριν τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Πρέπει, τόνισε, να υπάρξει αντίσταση σε αυτά τα φαινόμενα και από τους δημοσιογράφους: Να πουν ότι δε θα παίξουν το παιχνίδι της Ασφάλειας και δε θα δημοσιοποιήσουν ό,τι τους πασάρουν. Χρειάζεται αντίσταση, είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο, υπογράμμισε, ότι ο Κ. Σημίτης, μαζί με την οικονομική βελτίωση των Ελλήνων με το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, αναφέρθηκε και στο επίτευγμα της εξάρθρωσης της «17Ν». Η διαφθορά και η σήψη, είπε, που εξαπλώνεται, είναι ένα στοιχείο του συστήματος που ζούμε και στο δόκανό της θα πιαστούμε όλοι εάν δεν αντισταθούμε.

Ο Κ. Σημίτης, συνέχισε, έκανε λόγο για μηχανισμούς σύλληψης της διαφθοράς, αλλά πολύ φοβούμαστε ότι θα πιάσετε μόνο τη «μαρίδα» και όχι τους καρχαρίες. Γεμίσαμε, είπε, μηχανισμούς αλλά τέτοιοι υπάρχουν εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και βλέπουμε ότι τα στελέχη τους όταν φεύγουν από αυτές μετά διευθύνουν εταιρίες που υποτίθεται ότι πριν έλεγχαν και γι' αυτό δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς τους μηχανισμούς.

Ακόμα, είπε, και εάν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ γεμίσουν τη χώρα με ελεγκτικούς μηχανισμούς δε θα γίνει τίποτα, γιατί το σύστημα ολοένα και δυναμώνει.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ αυτό που έχει να προτείνει είναι:

- Επαγρύπνηση και έλεγχο αλλά και παρέμβαση της Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να υπάρχουν αυταπάτες, γιατί το κόκαλο μπορεί να υπάρχει αλλά απ' ό,τι φαίνεται το μαχαίρι δεν είναι ακονισμένο.

- Λαϊκός και κοινωνικός έλεγχος και γι' αυτό χρειάζονται συνδικάτα που δε θα συνδιαλέγονται με την κυβέρνηση και την εργοδοσία αλλά θα αντιστέκονται.

- Συλλογική και όχι μόνον ατομική αντίθεση. Είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος και χρειάζεται συλλογική αντίθεση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ