Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
«Στροφή» Ερντογάν για τον πόλεμο

Τουρκικά στρατεύματα μετακινούνται στα σύνορα με Ιράκ

Associated Press

Τουρκικά στρατεύματα μετακινούνται στα σύνορα με Ιράκ
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αν κάποιος μείνει εκτός της εξίσωσης στην αρχή της επιχείρησης, μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξει τις εξελίξεις στο τέλος της επιχείρησης. Τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας και η ίδια η ασφάλειά της ενδέχεται να τεθούν υπό αμφισβήτηση». Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο «ισχυρός άνδρας» του κυβερνώντος κόμματος μοιάζει να ανακαλύπτει ότι η παρελκυστική τακτική, που ακολούθησε έναντι των στρατηγών, οι οποίοι παζάρευαν με το αμερικανικό επιτελείο τη συμμετοχή τους στον πόλεμο, αλλά και έναντι της αμερικανικής διπλωματίας, δε βοήθησε σε τίποτε. Χτες, αφήνοντας κατά μέρος τις «επιφυλάξεις» που διατυπώνει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, πειθαναγκαζόμενος από το βασικό αμερικανικό εκβιασμό πως η Τουρκία «θα χάσει», αν δεν εμπλακεί στον πόλεμο, ουσιαστικά, καλώντας τη Βουλή να εγκρίνει, στη συνεδρίασή της την Παρασκευή, τη στάθμευση και διέλευση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών από το τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο των επερχόμενων εντός εβδομάδων -όπως όλα δείχνουν- πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πάνω από το 90% του τουρκικού λαού αντιτίθενται στον πόλεμο - ωστόσο ο Ερντογάν επιχειρεί να παρακάμψει τη λαϊκή αντίθεση, αλλά και τη διάσπαση στο εσωτερικό του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, με το επιχείρημα ότι «η απόφαση αυτή δεν πρέπει να ληφθεί, επειδή θέλουμε τον πόλεμο, αλλά για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην ειρήνη κατόπιν... Η ηθική μας προτεραιότητα είναι η ειρήνη, αλλά η πολιτική μας προτεραιότητα είναι η Τουρκία».


Associated Press

Ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι«για τα βασικά αμερικανικά αιτήματα», σύμφωνα με λακωνική ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, στο Ιράκ έφτανε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους, ο γνωστός από το ρόλο του στην Αφγανική κρίση Ζαλμάι Χαλιλζάντ...

Ο τουρκικός Τύπος, φυσικά, προβάλλει τη «στροφή 180 μοιρών» του Ερντογάν και τις λεπτομέρειες της χρήσης του τουρκικού εδάφους από τον αμερικανικό στρατό στην επιχείρηση κατά του Ιράκ. Ενδεικτικά, η Ραντικάλ κάνει λόγο για κάπου 30.000 άνδρες και 350 αεροσκάφη, αλλά και εργασίες «επέκτασης των βάσεων» που θα απαιτηθούν «άμεσα». Η Χουριέτ αναφέρεται, από την πλευρά της, σε veto των Αμερικανών για τη Μοσούλη και το Κιρκούκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ