Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κόντρες για τους τίτλους ιδιοκτησίας των προσφύγων

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές της 16ης Φλεβάρη.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Παναγιώτου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά, χωρίς κανένα πρόβλημα και είπε ότι εντός της βδομάδας θα είναι έτοιμα τα ψηφοδέλτια, τα οποία θα παραδοθούν στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων.

Το θέμα της παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, που στεγάστηκαν σε κατοικίες στις ελεύθερες περιοχές με κυβερνητική δαπάνη ή αρωγή, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, με την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα στην εξαγγελία που έκανε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε προχθεσινή ομιλία του, ανακοίνωσε ότι και μετά τη λύση οι πρόσφυγες θα έχουν και τα σπίτια, στα οποία μένουν τώρα.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, δήλωσε ότι η τιτλοποίηση των προσφυγικών κατοικιών θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό.

Στην αντίθετη πλευρά, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται προεκλογικά το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες και διερωτήθηκε εάν με την παραχώρηση τίτλων επιθυμεί ανταλλαγή περιουσιών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κάθε πέντε χρόνια ή όποτε γίνονται εκλογές, οι κυβερνώντες θυμούνται τελετές, για να δώσουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η αντιπολίτευση στάθηκε εμπόδιο στην παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε εάν η ελληνική κυπριακή πλευρά θα πρέπει να περάσει επίσημα στην ανταλλαγή περιουσιών, αφού πολλοί πρόσφυγες, είπε, μένουν σε τουρκοκυπριακές περιουσίες. Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καπηλεύεται το Προσφυγικό και τους πρόσφυγες και παρουσιάζει τις εκλογές σαν εκλογές επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους.

Ο κ. Χριστόφιας κατηγόρησε, ακόμη, την κυβέρνηση ότι δεν αγωνίστηκε για να διασφαλίσει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, με ελεύθερη επιλογή και δικαίωμα πρόσβασης στην περιουσία τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι καπηλεύεται και το θέμα της Καρπασίας. Ο λαός και οι πρόσφυγες, πρόσθεσε, πρέπει να γνωρίζουν ότι κυοφορούνται νέα σχέδια, τα οποία δεν περιλαμβάνουν επιστροφή της Καρπασίας και οι κυβερνώντες, είπε, είναι έτοιμοι να τα δεχτούν. Εξαιτίας παραχωρήσεων που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων και της απομάκρυνσης των εποίκων, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και η βελτίωση των προνοιών του «σχεδίου Ανάν» σ' αυτά τα θέματα δε θα φέρουν μεγάλες αλλαγές.

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η επίδοση τίτλων ιδιοκτησίας μερικές μόνο μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές υποβαθμίζει τα πολιτικά ήθη. Συνιστά, πρόσθεσε, ιεροσυλία και καπηλεία, η εκμετάλλευση, όπως είπε, των προσφυγικών προβλημάτων. Γυρίζει την Κύπρο, είπε ο κ. Ομήρου, πίσω σε ένα αναχρονιστικό παρελθόν και τραυματίζει την αξιοπρέπεια του λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ