Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Παλλαϊκό ΟΧΙ στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών

Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, σε κάθε γωνιά της χώρας, στις 15 Φλεβάρη το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας θα στείλει ένα βροντερό και αγωνιστικό μήνυμα. Εργάτες, συνταξιούχοι, αγρότες, μαθητές, φοιτητές επαγγελματίες θα βγουν στους δρόμους και θα φωνάξουν: «Οχι στον πόλεμο» και θα απαιτήσουν να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτόν.

Τα μηνύματα που έρχονται από τις καθημερινές περιοδείες κλιμακίων των μαζικών φορέων που συμμετέχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), φανερώνουν ξεκάθαρα ότι το Σάββατο 15 Φλεβάρη τα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι, θα «πλημμυρίσουν» από χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι στη συνέχεια με πορεία θα πάνε στην αμερικάνικη πρεσβεία, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο νέο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ. Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ προτείνει στους οργανωτές και σε όσους πάρουν μέρος σε αντίστοιχες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, που, ήδη, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στην Αθήνα, οι πορείες να συγκλίνουν σε κοινή κατεύθυνση προς τη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στις 15 Φλεβάρη, εκεί στα Προπύλαια, αγωνιστές κάθε ηλικίας θα ενώσουν τη φωνή τους με όλους τους λαούς που ξεσηκώνονται κατά της βαρβαρότητας και θα απαιτήσουν:

- Οχι στον πόλεμο κατά του Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

- Από τις κυβερνήσεις - μέλη του NATO να αποσύρουν την υποστήριξη που έδωσαν στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα.

- Να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική διευκόλυνση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

- Να κλείσει με πολιτική απόφαση η βάση της Σούδας και να απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και του εναέριου χώρου της Ελλάδας για τη διέλευση οποιωνδήποτε στρατιωτικών δυνάμεων.

- Να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό.

- Να ασκηθεί βέτο από την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να μην παρθεί απόφαση στήριξης του πολέμου.

Στη Μακεδονία και στη Θράκη

Για τη μαζική συμμετοχή στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 15 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους, ετοιμάζονται ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία του Νομού Θεσσαλονίκης. Παράλληλα διοργανώνουν πολύμορφες περιφερειακές εκδηλώσεις στις συνοικίες, αλλά και στους χώρους δουλιάς και μόρφωσης.

Σε αντίστοιχους ρυθμούς εξελίσσεται η προσπάθεια κινητοποίησης του λαού και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Μέσα από συσκέψεις φορέων, που καλούνται με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης, τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν οι χώροι και οι ώρες πραγματοποίησης των διαδηλώσεων. Ηδη σε μια σειρά πόλεις έχει οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού για τις 15 Φλεβάρη:

- Στο Κιλκίς η αντιπολεμική διαδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Ειρήνης.

- Στην Καβάλα στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

- Στην Εδεσσα στις 12 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο.

- Στην Ξάνθη στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

- Στην Αλεξανδρούπολη στις 12 μ. έξω από το Δημαρχείο.

- Στη Βέροια στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Ωρολογίου.

- Στις Σέρρες στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κρονίου.

- Στη Φλώρινα στις 6 μ.μ. στην πλατεία της πόλης.

Εξάλλου σήμερα συσκέψεις, για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων, έχει προγραμματιστεί να γίνουν σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Στη Θεσσαλία

Ημέρα αντιπολεμικής κινητοποίησης το Σάββατο, 15 Φλεβάρη, για ολόκληρη τη Θεσσαλία, καθώς στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών πραγματοποιούνται συλλαλητήρια κατά του επερχόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ. Τα συλλαλητήρια αναμένεται να πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα, αφού συμμετοχή δηλώνουν δεκάδες οργανώσεις και μαζικοί φορείς της περιοχής, από το σύνολο, σχεδόν, των κοινωνικών χώρων.

Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Για την καλύτερη προετοιμασία του πραγματοποιήθηκε, χτες στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων.

Επίσης, στα πλαίσια της αντιπολεμικής δραστηριότητας, η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν, σήμερα στις 6 μ.μ., πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.

Στην Καρδίτσα, η απόφαση για τη διοργάνωση μεγάλου αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης, πάρθηκε, προχτές βράδυ, σε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων του νομού, που συγκλήθηκε στο Δημαρχείο Καρδίτσας, μετά από κάλεσμα του δημάρχου της πόλης Χρ. Τέγου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου, της Επιτροπής Ειρήνης κι άλλων φορέων.

Στο Βόλο, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας. Μια ώρα πριν, θα πραγματοποιηθεί η προσυγκέντρωση που διοργανώνουν η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου και η Τοπική Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, στο δημαρχείο της πόλης.

Στα Τρίκαλα, το συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, διοργανώνεται από την Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» κι άλλους φορείς. Εξάλλου, την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.

Στην Πελοπόννησο

Σε ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση αντιπολεμικών συλλαλητηρίων στις 15 Φλεβάρη, προχωρούν οι Επιτροπές Ειρήνης, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα:

- Στην Πάτρα, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και πολλοί μαζικοί φορείς καλούν σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

- Στην Καλαμάτα, η Επιτροπή Ειρήνης εξήγγειλε συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. Για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης, καλεί σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς της πόλης, σήμερα Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ.

- Η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στις 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μαζικών φορέων σήμερα Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο «SPARTA INN».

- Στην Κόρινθο, η Γραμματεία της Κίνησης Κορινθίας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στις 11 π.μ., στα Περιβολάκια.

- Στην Αργολίδα, η Κίνηση Αργολίδας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου, στο Ναύπλιο.

- Στην Ηλεία, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών (ΠΑΜΕ) του Πύργου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, για τη διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου. Για τον ίδιο λόγο, η Κίνηση Αμαλιάδας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στη Βιβλιοθήκη.

Στην Κρήτη

Συλλαλητήρια σε όλους τους νομούς της Κρήτης για τις 15 Φλεβάρη έχουν ήδη προγραμματιστεί:

- Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Ειρήνης, μαζί με πολλούς μαζικούς, συνδικαλιστικούς και νεολαιίστικους φορείς διοργανώνουν αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, μετά από σύσκεψή τους, 21 μαζικοί φορείς του νομού αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη αντιπολεμική πορεία την Παρασκευή 10 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ, ξεκινώντας από τα ΚΤΕΛ Χανίων και με κατεύθυνση το λιμάνι.

- Στο Λασήθι, η Επιτροπή Ειρήνης Λασηθίου καλεί σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου, στις 6 το απόγευμα.

- Στα Χανιά, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία της Αγοράς, στις 12 το μεσημέρι, μετά από απόφαση μαζικών φορέων του νομού.

- Στο Ρέθυμνο, πλήθος μαζικών φορέων διοργανώνουν συγκέντρωση στο Δημαρχείο, στις 6 το απόγευμα.

Στη Στερεά Ελλάδα

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράνε οι προετοιμασίες, για τη μεγαλύτερη επιτυχία των αντιιμπεριαλιστικών - αντιπολεμικών συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων που διοργανώνουν στις πρωτεύουσες των νομών και σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας φιλειρηνικές κινήσεις, επιτροπές της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», εργατικά σωματεία, μαζικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς.

Ηδη, στη Χαλκίδα, στη Λαμία, στη Θήβα, στη Λιβαδειά, στην Αμφισσα έχουν αναρτηθεί πανό, έχουν κολληθεί αφίσες, ενώ καθημερινές είναι οι εξορμήσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις, ομιλίες σε χώρους δουλιάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε σχολεία.

- Στη Χαλκίδα το κάλεσμα που απηύθυναν η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», για τη διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. από τα Φανάρια της Νεάπολης, βρήκε πλατιά ανταπόκριση και μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 34 εργατικοί, μαζικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς της πόλης, καθώς και οι Δήμοι Χαλκίδας, Ανθηδώνας, Αυλίδας, Ληλαντίων, Ν. Αρτάκης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα η Επιτροπή Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» διοργανώνουν την Παρασκευή 7/2, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου σύσκεψη, όπου έχουν προσκληθεί τα 15μελή μαθητικά συμβούλια σχολείων της Χαλκίδας, ενώ στην ίδια αίθουσα μια ώρα νωρίτερα στις 6 μ.μ. η τοπική επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

- Στη Φωκίδα το Εργατικό Κέντρο του νομού με άλλους φορείς διοργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Λαού της Αμφισσας. Επίσης η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου συγκαλεί σύσκεψη στις 10 Φλεβάρη, στις 5.00 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων.

- Στη Λαμία αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη θα γίνει στην πλατεία Πάρκου στις 10.30 π.μ.

- Στη Λιβαδειά, συλλαλητήριο θα γίνει στις 15 Φλεβάρη, ώρα 11 π.μ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κεφαλονιάς διοργανώνει συλλαλητήριο την Παρασκευή 14 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου, ενώ παράλληλα καλεί σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς του νησιού σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λευκάδας στη σύσκεψη που πραγματοποίησε στις 3/2/2003 με συμμετοχή όλων των μαζικών φορέων του νησιού αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 15/2/2003.

Παράλληλα, σε συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία των συλλαλητηρίων για τις 15/2/2003 καλούν τους φορείς των περιοχών τους σήμερα Τετάρτη 5/2/2003:

  • Η Αντιπολεμική Επιτροπή Αρτας, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ηγουμενίτσας, στις 7 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Ιωαννίνων, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Επίσης, η Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων καλεί τους φορείς της περιοχής σε σύσκεψη την Παρασκευή 7/2/2003, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ