Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιστική υποδοχή των υπουργών Παιδείας την 1η του Μάρτη

Συντονίζουν τα βήματά τους οι φορείς των εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών, διεκδικώντας Παιδεία που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες

Αγωνιστική υποδοχή επιφυλάσσουν στους υπουργούς Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναντώνται στην Αθήνα την 1η και 2η του Μάρτη, φορείς της εκπαίδευσης και των εργαζομένων που πρόκειται να διαδηλώσουν ενάντια στους σχεδιασμούς πλήρους υποταγής της εκπαίδευσης στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες σε αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών οι δεκάδες φορείς που κατέκλυσαν το χώρο τόνισαν ότι ο αγώνας για τη γνώση και τη μόρφωση είναι αναπόσπαστη πλευρά της ταξικής πάλης και έδωσαν ραντεβού για τη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 1 του Μάρτη στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το λόγο πήρε πρώτος ο Γ. Πέρρος. «Ο λαός καλείται σήμερα να αποφασίσει αν θα πάρει στα δικά του χέρια την υπόθεση της παιδείας του ή θα την αφήσει έρμαιο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Αν συμβιβαστεί με την ταξική πολιτική της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης ή θα αντιπαλέψει, τόνισε ο ομιλητής. Αν θ' ανοίξει το δρόμο για την αναγκαία αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης, που είναι αναπόσπαστη από την ανάγκη μιας νέας οργάνωσης ολόκληρης της κοινωνίας. Ωστε όλα τα κοινωνικά αγαθά, τόσο τα υλικά, όσο και τα πνευματικά, που σήμερα είναι εμπόρευμα, προνόμιο και μονοπώλιο της άρχουσας τάξης, να περάσουν στον κοινωνικό έλεγχο από τους ίδιους τους δημιουργούς τους και να γίνουν κτήμα του κοινωνικού συνόλου», υπογράμμισε.


Ο Γ. Πέρρος μετέφερε το κάλεσμα της Επιτροπής Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» «να "οργώσουμε" τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, το χώρο των ΕΒΕ, τη νεολαία. Να γίνουν Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου της 1ης του Μάρτη», και κάλεσε σε ενίσχυση των όποιων άλλων εκδηλώσεων που θα κάνουν μαζικοί φορείς των φοιτητών, των μαθητών, των καθηγητών, των εργατικών σωματείων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Μ. Στουραΐτου, εκ μέρους του Συντονιστικού Μαθητών Αθήνας, που περιγράφοντας από πρώτο χέρι τη «μεταρρύθμιση», δήλωσε ότι η ζωή των μαθητών έχει γίνει μία διαδρομή σχολείο-φροντιστήριο και αναφέρθηκε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Συντονιστικού. Την υπόσχεση ότι το ΠΑΜΕ θα στηρίζει και θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των τωρινών και μελλοντικών αγώνων για το δικαίωμα της εργατικής τάξης στην Παιδεία των λαϊκών αναγκών μετέφερε ο Δ. Αγκαβανάκης, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το οποίο βαδίζει σταθερά στο μέτωπο της σύγκρουσης συνολικά με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα.

Ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου

Οι ομιλητές περιέγραψαν το πώς γίνονται πράξη οι επιλογές του κεφαλαίου για την εκπαίδευση και κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τους ήταν το αίτημα για μια άλλη Παιδεία. Την ανάγκη της συμπόρευσης των φοιτητών με τους εργαζόμενους τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων, Β. Μεταξάς, ο οποίος περιέγραψε το πώς η λογική του κεφαλαίου διεισδύει στα πανεπιστήμια, ενώ ο Γ. Στρατηγός, εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο της Ν. Ιωνίας, σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ωθείται να δημιουργεί ΚΕΚ και ΙΕΚ μέσα από ιδιωτικούς φορείς όπως οι δημοτικές επιχειρήσεις, με στόχο να παρέχουν φτηνή ψευτογνώση και να παράγουν φτηνή εργατική δύναμη.

Ο πανεπιστημιακός Κ. Τζώνος έκανε λόγο για κυβερνητική επίθεση σε βάρος της ανώτατης εκπαίδευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουν ένα πανεπιστήμιο ως δημόσια επιχείρηση που να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Στο βήμα της χτεσινής σύσκεψης φορείς της Παιδείας εναλλάσσονταν με φορείς των εργαζομένων, δίνοντας το μήνυμα της συμπόρευσης και κοινής πάλης ενάντια σε όσα απεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Για μια Παιδεία που θα ελευθερώνει και δε θα είναι μηχανισμός αναπαραγωγής φτηνής εργατικής δύναμης και ελαστικής συνείδησης. Και έδωσαν ραντεβού στους δρόμους για να τη διεκδικήσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχολείο και πανεπιστήμιο υποταγμένα στην αγορά(2009-04-07 00:00:00.0)
Αναζητώντας συναίνεση στην «αξιολόγηση»(2005-05-28 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στο διάλογο - απάτη(2005-02-16 00:00:00.0)
Λαϊκό μέτωπο για την Παιδεία(2005-02-01 00:00:00.0)
Σταθερά στο δρόμο του αγώνα(2001-03-20 00:00:00.0)
Για το δικαίωμα στη μόρφωση(1998-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ