Σάββατο 25 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο

Η πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη γέμισε με αγρότες που απαιτούσαν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους

Ενα μαζικότατο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες στη Μυτιλήνη οι αγρότες της Λέσβου, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Παράλληλα, διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, με τη συμπαράσταση και τη συνεργασία όλων των φορέων του νησιού. Στο χτεσινό παλλεσβιακό συλλαλητήριο, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Λέσβου, η αγροτιά του νησιού έδωσε μαζικό αγωνιστικό «παρών» και στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Σαπφούς και στην πορεία που ακολούθησε. Οι διαδηλωτές αγρότες απαίτησαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα κάνουν δυνατή την εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία θα υπηρετεί τον αγρότη και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών, όπως η σημερινή πολιτική.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε και ο Σταύρος Σκοπελίτης, πρόεδρος της ΣΕΑ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και αφού επισήμανε τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα κάλεσε τους αγρότες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωπος της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ο νομάρχης Λέσβου και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ενώ παραβρέθηκαν πλήθος δημάρχων του νησιού. Ωστόσο, όμως, το ζήτημα είναι ότι ο αγώνας των αγροτών της Λέσβου, όπως και όλης της χώρας, πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ανατροπή αυτή της αντιαγροτικής πολιτικής. Οπως επίσης χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο Στ. Σκοπελίτης, η ΣΕΑ των αγροτών Λέσβου θα λειτουργεί και θα υπάρχει όσο υπάρχουν προβλήματα, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία.

Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσαν οι αγρότες είναι να σταματήσει η καταλήστευση του εισοδήματός τους με τη λήψη μέτρων, όπως: H επαναλειτουργία της παρέμβασης με τιμές που καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Να καταβληθούν άμεσα όλες οι επιδοτήσεις στους ελαιοπαραγωγούς (καθυστερούν από το 1998), οι αποζημιώσεις (από τις περσινές πλημμύρες) και οι ενισχύσεις στους δικαιούχους που είχαν ενταχτεί στο πρόγραμμα βελτίωσης. Να δοθεί τιμή 300 δραχμές για το κιλό το γάλα και 2.000 για το αρνίσιο κρέας. Να καταργηθεί το πλαφόν στην ελαιοπαραγωγή και στην κτηνοτροφία. Να παραμείνει η ΑΤΕ στο δημόσιο. Να εξισωθούν ουσιαστικά οι αγροτικές συντάξεις με τις κατώτερες του ΙΚΑ και να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών που αγωνίζονται για να επιβιώσουν στον τόπο τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ