Σάββατο 25 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΚΛΕΡΗΣ
«Ολα τα Ολυμπιακά έργα είναι παράνομα»

Ο επίτιμος πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ακύρωσε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και σημείωσε πως το ΣτΕ ανέτρεψε τη μέχρι τώρα νομολογία για το περιβάλλον

Ολα τα Ολυμπιακά έργα είναι παράνομα! Τη βαρύτατη αυτή κατηγορία προς την πολιτεία και το Συμβούλιο της Επικρατείας απηύθυνε χτες ο Μ. Δεκλερής, επίτιμος πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε χτες το βράδυ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας και δράσης του Επιμελητηρίου. Ο Μ. Δεκλερής κατήγγειλε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 «έγιναν η χαριστική βολή στο οικιστικό περιβάλλον της Αθήνας» και για πρώτη φορά κατηγόρησε ευθέως τους πρώην συναδέλφους του δικαστικούς λειτουργούς του ΣτΕ ότι ανέτρεψαν τη νομολογία του Ε΄ Τμήματος για το περιβάλλον με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η χωροθέτηση και εκτέλεση των Ολυμπιακών έργων στην πρωτεύουσα ανέτρεψε τη νομολογία του Ε΄ Τμήματος - είπε ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ. Σύμφωνα με τις αρχές της νομολογίας αυτής, όλα τα έργα είναι παράνομα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με πρόφαση τα Ολυμπιακά έργα και τις μετα-ολυμπιακές χρήσεις των, επετράπησαν έργα και κατασκευές που θα ήσαν άλλως αδιανόητα. Ανετράπη το ίδιο το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών. Λυπούμαι να πω ότι το ΣτΕ δεν υπερήσπισε τη νομολογία».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Μ. Δεκλερής εναντίον της πολιτείας. «Το περιβάλλον είναι στόχος μιας δημόσιας πολιτικής που δεν αξίζουμε ως Ελληνες», είπε. Κατηγόρησε όλες τις κυβερνήσεις για την πολιτική τους σχετικά με τα δάση και αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις που κάνουν, προκειμένου να προχωρήσουν στην οικιστική ανάπτυξη των δασών.

«Ενα νομοσχέδιο διαχρονικό και διακομματικό, όπως το πελατειακό σύστημα από το οποίο προέρχεται, είπε, μπαινοβγαίνει στα συρτάρια του υπουργείου Γεωργίας εδώ και δέκα χρόνια. Γι' αυτό το νομοσχέδιο επεχειρήθη και η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο αυτό δεν προστατεύει το δάσος, όπως όφειλε, αλλά τους εχθρούς του, καταπατητές και οικοπεδοφάγους. Τα τεχνάσματα είναι ενίοτε κωμικά, όπως οι ορισμοί που δίδει στο δάσος το νομοσχέδιο, για να απομακρυνθεί από τον επιστημονικό ορισμό που έχει δώσει το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ και έχει καταχωρηθεί στο Σύνταγμα. Αλλες φαιδρές επινοήσεις είναι τα "δασικά χωριά", "εκπαιδευτικά κέντρα" κλπ. που επιτρέπει το νομοσχέδιο να χτισθούν μέσα στα δάση. Δάση και βουνά απειλούνται σήμερα από τις επενδύσεις που γίνονται για τον δήθεν ορεινό τουρισμό (χιονοδρομικά κέντρα, τουριστικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία κλπ.). Οι Ελληνες οφείλουν να υπερασπίσουν τα δάση. Είναι δικά τους, δεν είναι των κυβερνώντων. Πρέπει να τους κάνουν να το καταλάβουν».

Σχετικά με τις παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων εκ μέρους του κράτους ο Μ. Δεκλερής μίλησε για «βαρύ πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας». «Το κράτος δεν έχει δικαίωμα κυριότητος, είπε, ώστε να μπορούν να το μεταβιβάζουν οι κυβερνώντες κατά το δοκούν. Η δημόσια κτήση περιλαμβάνει τη φυσική υποδομή της επικράτειας (βουνά, ακτές, λίμνες, ποτάμια, λιμάνια κλπ.). Με πρόσφατο νομοσχέδιο, η δημόσια κτήση που ανήκε μέχρι τώρα στον ΕΟΤ, μεταβιβάζεται σε ανώνυμη εταιρία (ΕΤΑ), η οποία καθιστάμενη κυρία της κτήσεως αυτής, μπορεί να μεταβιβάσει μέχρι το 66% του μετοχικού κεφαλαίου σε τρίτους μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών»!

Τέλος, ο πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός αναφέρθηκε και στις ακτές και στα νησιά, σημειώνοντας ότι «εδώ και δέκα χρόνια τα ειδικά χωροταξικά σχέδια των νησιών βρίσκονται στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ», με αποτέλεσμα να ακυρώνει ακόμη και αυτή την ισχνή κρατική παρουσία στα απροστάτευτα νησιά μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενοχο το πολιτικό - πελατειακό σύστημα(2007-08-31 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το νομοθετικό έκτρωμα(2003-11-20 00:00:00.0)
«Συναγερμός» για τη σωτηρία των δασών(2001-01-04 00:00:00.0)
ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ...(2000-11-12 00:00:00.0)
Εγκριση για νόμιμο μπετόν στη «Λαυρεωτική»(2000-04-25 00:00:00.0)
"Στον αέρα" η Περιφερειακή Υμηττού(1998-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ