Σάββατο 25 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι παρωπίδες των «ευρω-μονόδρομων»

Γρηγοριάδης Κώστας

Οχι άλλη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, υποστήριξε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, στις προχτεσινές εργασίες της «κοινωνικής τρόικας» (υπουργοί Εργασίας και «κοινωνικοί εταίροι») στο Ναύπλιο, αν και, τελικά, όλοι τους συμφώνησαν στους βασικούς στόχους, όπως δήλωσε ο κ. Ρέππας. Οχι στη μεταφορά του αμερικανικού μοντέλου εργασίας στην Ευρώπη, λέει ένα από τα βασικά συνθήματα του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ», του οποίου ιδρυτικό μέλος είναι και η ΓΣΕΕ, δηλαδή ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και η πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, βέβαια, κάθε λογής «ευλύγιστη» μορφή απασχόλησης έχει θεσμοθετηθεί και νομιμοποιηθεί σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και στη χώρα μας, με τις πλάτες και της ΓΣΕΕ, του ΣΥΝ και των άλλων δυνάμεων που συμμετέχουν στο «Φόρουμ». Και όχι μόνον αυτό, η θεσμοθέτηση αυτή άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, μετατρέποντας την «αγορά εργασίας» σε πραγματική ζούγκλα, όπως παραδέχονται όλοι τους. Στο μεταξύ, ο αδυσώπητος και συνεχώς εντεινόμενος ανταγωνισμός, τόσο ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις όσο και μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών, απαιτεί και θα συνεχίσει να απαιτεί και στο μέλλον, ολοένα και μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Σ' αυτή την απαίτηση σπεύδουν και πάλι, να προσαρμοστούν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, είτε είναι «κεντροαριστερές» είτε είναι «κεντροδεξιές».

Ολ' αυτά, όμως, «αδυνατούν» να τα δουν ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και οι συνιστώσες του «Φόρουμ», αφού ξεφεύγουν από τις παρωπίδες των «ευρω-μονόδρομων» τους.

Τελικά ... διαδήλωσε και ο κ. Ρέππας

Μπορεί, ο κ. Ρέππας, να αδυνατούσε - παρά την επιθυμία του - να διαδηλώσει στο Ναύπλιο, κωλυόμενος από την υπουργική του ιδιότητα, όπως δήλωσε, αλλά το υπουργείο Εργασίας... διαδήλωσε. Κι αυτό, χάρη στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι παίρνοντας υπόψη τη σχετική δήλωσή του, προχώρησαν χτες το μεσημέρι σε μια αιφνιδιαστική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας και κρέμασαν στην πρόσοψή του ένα γιγάντιο πανό με το σύνθημα «35ωρο, 5μερο, 7ωρο».

Το παραμικρό παράπονο δεν μπορεί να έχει ο υπουργός Εργασίας από το ΠΑΜΕ. Αφού δεν μπορούσε να κρατήσει αυτός το πανό, του το κρέμασαν στο υπουργείο του...

Οι Θεσσαλοί συνεχίζουν τον αγώνα...

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των παλλαϊκών συλλαλητηρίων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, τη βδομάδα που έρχεται, στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα των Φαρσάλων, (Τρίτη, 28 Γενάρη) και την επόμενη βδομάδα ακολουθούν λαϊκές κινητοποιήσεις στην Αγιά, (Τρίτη, 4 Φλεβάρη) και στον Τύρναβο, (Σάββατο, 8 Φλεβάρη). Ο κοινός αγώνας των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, θα συντονιστεί πανθεσσαλικά με αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν σε συναντήσεις εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, που θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά που παίρνει ο λαϊκός αγώνας στη Θεσσαλία - το «βάρος» πέφτει, όχι μόνο στην εξασφάλιση της αγωνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα, αλλά και στη συγκρότηση ενός κοινού, αρραγούς, αγωνιστικού μετώπου εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων - θα τον κάνουν πιο αποτελεσματικό στις διεκδικήσεις και, ταυτόχρονα, θ' ανοίξουν νέες προοπτικές για το λαϊκό κίνημα της περιοχής.

... η κυβέρνηση και η ΝΔ ανησυχούν

Ευρισκόμενος στη Λάρισα ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, κλήθηκε να σχολιάσει τα μεγάλα συλλαλητήρια στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα κι είπε, πάλι, τα «τετριμμένα», ανούσια και προκλητικά, περί «επετειακών αγροτικών κινητοποιήσεων», σπεύδοντας, ταυτόχρονα, να δηλώσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στο θέμα του βαμβακιού, δε θ' αλλάξει. Ο υφυπουργός θέλησε να «το παίξει» ψύχραιμος, αλλά δεν κατάφερε να κρύψει την ανησυχία της κυβέρνησης ενόψει της νέας αγωνιστικής αγροτικής «λαίλαπας» που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ο ποιοτικά νέος χαρακτήρας που παίρνουν οι αγώνες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, όμως, προβληματίζουν και ανησυχούν και τη ΝΔ. Γι' αυτό και δόθηκε η εντολή στη ΣΥΔΑΣΕ - την, «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, που πρόσκειται στη ΝΔ - να παρέμβει. Και οι της ΣΥΔΑΣΕ, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία, ώ του θαύματος, στρέφονται κατά των προτάσεων της Κομισιόν για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Εκτοτε, αρκετοί στο θεσσαλικό κάμπο έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό...

Τα εκπληκτικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΡΚΕΤΑ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ οι ξένοι δημοσιογράφοι, χτες στο Ναύπλιο, οι οποίοι κάλυπταν τη σύνοδο, έβλεπαν τους χιλιάδες εργαζόμενους που διαδήλωναν. Και μόνο μια απορία είχαν όλοι τους: Αν διαδηλώνει τόσος κόσμος σε μια άτυπη σύνοδο υπουργών, τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη;

Την απάντηση, τους τη φυλάει για καλοκαιριάτικη έκπληξη η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»...

ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ θα μετακυληθεί το κόστος των αναλυτικών αναγραφών των τιμών στα προϊόντα, προειδοποιούν την κυβέρνηση διάφοροι «παράγοντες» της αγοράς. Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων...

Ομως, αυτό το παιγνιδάκι μεταξύ υπουργείου και μεγαλοσχημόνων του εμπορίου έχει καταντήσει εκνευριστικό. Οι τελευταίοι προσπαθούν να «σκαπουλάρουν» κάθε έξοδο απειλώντας την κυβέρνηση με άνοδο του πληθωρισμού. Και η κυβέρνηση ...κάθεται και το συζητάει.

Οχι πως θα πολυασχολούμασταν με τις μεταξύ τους σχέσεις. Αλλά σε αυτή την ιστορία μονίμως ένας είναι ο χαμένος που προκύπτει: Ο καταναλωτής που παραπαίει ανάμεσα στο χαράτσι των έμμεσων φόρων και στην ακρίβεια.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ...έπιασαν το υπονοούμενο του Πρωτόπαππα, τόσο οι της «Αθήνα 2004» όσο και τα κυβερνητικά στελέχη που κατέκριναν τους πρώτους για σπατάλες στα έξοδα δημοσίων σχέσεων της Οργανωτικής Επιτροπής.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας πιάσουμε δουλιά, τους είπε, χωρίς πολλές αντιπαραθέσεις. Αλλωστε, αν το καλοσκεφτούν η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων έχει «ψωμί» για όλους. Γιατί να τσακώνονται και να καθυστερούν την ...κατανάλωση;

ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ στιγμή θα παρουσιάσουν, λένε οι ΗΠΑ, τις ... αποδείξεις που υποτίθεται ότι κατέχουν, περί των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, συνεχίζοντας να κινούνται από αστειότητα σε αστειότητα.

Αλλωστε, και τώρα που δεν έχει εμφανιστεί καμιά απόδειξη, δεν είχαν κανένα δισταγμό να «κατεβάσουν» στον Περσικό 100.000 άντρες. Επισήμως, τουλάχιστον, γιατί τα πραγματικά στοιχεία δεν αποκαλύπτονται σε τέτοιες υποθέσεις.

Πάντως, αξίζει να ξαναγράψουμε ότι τα περισσότερα όπλα μαζικής καταστροφής σε αυτό τον πλανήτη τα διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και μάλιστα, τα επιτελεία τους κάθε άλλο παρά έχουν αποκλείσει τη χρήση τους στα σενάρια που φτιάχνουν.

«Οχι» στον πόλεμο του πετρελαίου

«Αν οι Γάλλοι και οι Ρώσοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στην εκμετάλλευση και στα δικαιώματα εκμετάλλευσης του πετρελαίου μετά τον Χουσεΐν, θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές προσπάθειες και στις δαπάνες για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία». Δεν μπορούσε να είναι περισσότερο διαφωτιστικός ο προεδρεύων της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρίτσαρντ Λούγκαρ, στη δήλωση που έκανε προχτές στο Γαλλικό πρακτορείο. Περισσότερο «διπλωμάτης» ο Κόλιν Πάουελ διευκρίνισε ότι μετά τον πόλεμο κατά του Ιράκ όσον αφορά το πετρέλαιο της χώρας, «θα διαφυλαχτεί και θα χρησιμοποιηθεί για το λαό του Ιράκ», τον οποίο όμως θα εκφράζουν... οι ΗΠΑ ως δύναμη κατοχής!

Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από την τελευταία φραστική ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και των «γηραιών» συμμάχων τους στην ΕΕ; Πώς ερμηνεύεται η «απροθυμία» κυρίως του γαλλογερμανικού άξονα να συστρατευτεί, όπως σε όλες τις μέχρι τώρα στρατιωτικές επεμβάσεις της νέας τάξης (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, «Καταιγίδα της Ερήμου» κ.α.); Οι απαντήσεις είναι ευνόητο ότι πρέπει να αναζητηθούν, πέρα από τα προσχηματικά περί «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής και άλλες τέτοιες αστειότητες. Κατ' αρχήν είναι γεγονός ότι ένας «μονομερής» (από τους Αμερικανοβρετανούς) πόλεμος κατά του Ιράκ, δεν είναι επιθυμητός από τις περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, ακριβώς επειδή θίγει συμφέροντα των πολυεθνικών τους (συναφθέντα συμβόλαια πετρελαίου, επενδύσεις κλπ.), τα οποία είναι ευνόητο ότι θα ακυρωθούν από ένα νέο αμερικανοκίνητο καθεστώς στο Ιράκ. Επίσης ο έλεγχος των ενεργειακών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ - μετά το Ιράκ, «σειρά» φαίνεται να παίρνουν το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, ενώ υπό κατοχή θα βρίσκονται και οι χώρες του Καυκάσου - θα κρατά τους Ευρωπαίους συμμάχους «φόρου υποτελείς» στην αμερικανική αυτοκρατορία, ακυρώνοντας εν τη γενέσει τους τα μεγαλεπήβολα σχέδια των «Ευρωπαίων» για ανάδειξη σε οικονομική υπερδύναμη (σε πρώτη φάση).

Η «ανυπακοή», λοιπόν, των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει ημερομηνία λήξης και εξαρχής δεν είχε στόχο την ανατροπή του πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά το παζάρεμα για τη λεία του πολέμου. Οι ΗΠΑ, μάλλον θα τους αναγνωρίσουν ένα μερίδιο, με αντάλλαγμα τη διατήρηση της «ενότητας της συμμαχίας». Η κόντρα, ωστόσο, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, φανερή και κρυφή, θα συνεχιστεί με αυξημένους ρυθμούς, καθώς οι «Ευρωπαίοι» θέλουν να ενισχύσουν την «αυτονομία» τους από το υπερατλαντικό αφεντικό και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά των αγορών. Οι λαοί όμως δεν μπορούν να στοιχηθούν πίσω από τον ένα ή τον άλλο πλανητικό δυνάστη ούτε να επιτρέψουν να τους διαιρέσουν για χάρη των συμφερόντων των πολυεθνικών και του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος. Η ιστορική πείρα άλλωστε διδάσκει ότι όταν τα βουβάλια τσακώνονται στο βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Το πήρανε κι αυτό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρωινές ώρες της χτεσινής μέρας και δυο τεράστια πανό, ένα του ΠΑΜΕ κι ένα της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», κρεμασμένα από τις επάλξεις του κάστρου του Παλαμηδιού - όπου διεξαγόταν η Σύνοδος των υπουργών Εργασίας - τραβούν την προσοχή των κατοίκων του Ναυπλίου, που πηγαίνουν στις δουλιές τους. Το γεγονός προκαλεί χαμόγελα και σχόλια επιδοκιμασίας, ενώ ένας απ' όλους σημείωσε με νόημα: «Μας είχαν φάει τόσες μέρες με το άπαρτο κάστρο. Τους το πήρανε κι αυτό...».

Στο απυρόβλητο...

«Προς το Ναύπλιο - Η κάθοδος των μυρίων - Σήμερα η διαδήλωση των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης». Αυτά έλεγε ο τίτλος του χτεσινού «Βήματος». Και το σημειώνουμε, γιατί αρκετά ΜΜΕ επιχείρησαν - συνειδητά ή όχι δε γνωρίζουμε - να θολώσουν το περιεχόμενο της χτεσινής, μεγάλης και δυναμικής, λαϊκής κινητοποίησης στο Ναύπλιο.

Ελπίζουμε μετά και τη χτεσινή ζωντανή παρουσία των χιλιάδων διαδηλωτών να εμφανίσουν στα σημερινά τους ρεπορτάζ τα συνθήματα, που πραγματικά κυριάρχησαν και αφορούσαν την καταδίκη της ΕΕ και των αντιλαϊκών αντεργατικών πολιτικών της. Κι όχι, βέβαια, πως τα τελευταία δεν έχουν σχέση με τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση - ίδια είναι η ουσία του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού - αλλά για λόγους... ακριβείας έστω, ας μην αφήνουν στο απυρόβλητο την ΕΕ...

Οι «αθέατοι πολίτες»

Για τους «αθέατους πολίτες» - δηλαδή 37 εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση - μίλησε προχτές η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση για το 2003 - Ευρωπαϊκό Ετος των Ατόμων με Αναπηρία.

Τα κράτη - μέλη, όπως είπε, δεν κάνουν αρκετά για να εξασφαλίσουν στα 37 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη ίσα δικαιώματα με τα άτομα που δεν έχουν ειδικές ανάγκες. «Στόχος του Ετους είναι να διαδώσει το μήνυμα ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, στην εργασία, παντού - η αναπηρία καθεαυτή δεν αποτελεί "πρόβλημα", αλλά αντίθετα αποτελεί την αποτυχία της κοινωνίας να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον, όπου τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται ισότιμα με τα άτομα που δεν έχουν ειδικές ανάγκες».

Ακόμη κι αν υποθέσουμε, όμως - αν λέμε... - πως τα κράτη - μέλη θα κάνουν αρκετά για να εξασφαλίσουν ίσα δικαιώματα στους «αθέατους πολίτες» και βγουν στην κονίστρα της εργασίας, τότε θα βρουν μπροστά τους το λάστιχο των εργασιακών σχέσεων με τους απασχολήσιμους, τους μερικά απασχολούμενους, τα τετράωρα και πεντάωρα, τους συμβασιούχους, το ξεζούμισμα και τη βαριά εκμετάλλευση κλπ., κλπ. Μια πολύ θεατή πλευρά, την οποία αντιμετωπίζουν και οι άλλοι εργαζόμενοι, καθώς υφίστανται την άγρια εκμετάλλευση του κεφαλαίου.

Μια αποκαλυπτική απάντηση

Ορισμένες φορές λίγες μόνο λέξεις μπορούν να φανερώσουν πάρα πολλά. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η προχτεσινή απάντηση που έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κ. Πάουελ, σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ θα ζητήσουν και μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που να εγκρίνει τη χρήση βίας για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης. Η απάντηση του κ. Πάουελ ήταν η εξής: «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που προς το παρόν παραμένει ανοιχτό».

Λέτε, να μη γνωρίζει ο Κ. Πάουελ τις μέχρι τώρα αποφάσεις και εάν αυτές υπαγορεύουν ή όχι και νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ); Οχι, βέβαια. Τις γνωρίζει πολύ καλά. Η απάντηση ουσιαστικά λέει είτε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καταλήξει με ποιον ακριβώς τρόπο θα προχωρήσουν, είτε ότι έχουν καταλήξει, αλλά δε θέλουν να δημοσιοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Είτε έτσι, πάντως, είτε αλλιώς, η απάντηση αποπνέει μια έντονη και προκλητική αλαζονεία και μια βαθιά περιφρόνηση προς τον ΟΗΕ και ό,τι αυτός αντιπροσωπεύει. Είναι μια απάντηση, που θα μπορούσε κάλλιστα να ερμηνευτεί και ως εξής: Αν μας συμφέρει θα ξαναπάμε στο ΣΑ, αν όχι θα το γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια...

Νομίζουμε πως τα σχόλια περιττεύουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φρέσκος αέρας στα πανιά μας...

Ο αέρας του αγώνα, της ελπίδας και της προοπτικής φύσηξε χτες στα πανιά μας από το Ναύπλιο, δίνοντας μια νέα πνοή, μια νέα ορμή στη μεγάλη πορεία προς τα εμπρός του εργατικού και του λαϊκού κινήματος της χώρας μας και όχι μόνο. Στη μεγάλη αυτή πορεία, για την κατάχτηση από τους εργαζόμενους της θέσης που τους ανήκει, ένας δρόμος υπάρχει με προοπτική, ο δρόμος του αγώνα, της σύγκρουσης και της ανατροπής. Ενας σταθμός αυτής της διαδρομής είναι η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ό,τι θα τη συνοδεύει από πλευράς λαϊκών κινητοποιήσεων.

Η χτεσινή μεγαλειώδης κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη διεξαγωγής της άτυπης συνόδου των υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας, είναι μόνο η αρχή στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης που θα ακολουθήσει στη διάρκεια του εξαμήνου, αλλά ταυτόχρονα γράφει υποθήκες και για το μέλλον, μετά τη λήξη της Προεδρίας. Οι αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις, με το χτεσινό βροντερό «παρών» τους, ανέδειξαν τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν για την αλλαγή πορείας, για την αμφισβήτηση, με τελικό στόχο την ανατροπή της πολιτικής που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, στραγγαλίζοντας τις ανάγκες των εργαζομένων.

Το Ναύπλιο με τη δυναμική του έσπασε το φράγμα της σιωπής, εξουδετέρωσε τη μοιρολατρία και έβγαλε στο προσκήνιο τις δυνάμεις που μπορούν σε επίπεδο κοινωνίας και ακόμα παραπάνω, να διαμορφώσουν τον άλλο πόλο, ο οποίος θ' αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την άμβλυνση, τη ματαίωση και την ανατροπή την πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων αυτών που έχουν ταχθεί να υπηρετούν τη νέα τάξη και τον ιμπεριαλισμό. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι ο χώρος, το φυτώριο ανάπτυξης και άνδρωσης του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου.

Το Ναύπλιο είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, που θα πρέπει να συνοδευτεί από πολλά βήματα πολλών περισσότερων, ακόμα πλατύτερων μαζών. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Από κει και πέρα, η επιτυχία της χτεσινής κινητοποίησης επιβεβαιώνει το ρόλο των λαϊκών δυνάμεων και βγάζει μπροστά, θέτει επί τάπητος, τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο αυτού του αγώνα, που για να έχει συνέχεια και να είναι αποτελεσματικός, δεν μπορεί παρά να είναι ταξικός, με ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στην ολιγαρχία, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ και γενικά τη νέα τάξη και τον ιμπεριαλισμό. Αυτός ο αγώνας είναι η πραγματική ελπίδα για τους εργαζόμενους και όλα τα κοινωνικά στρώματα που στενάζουν σήμερα κάτω από τον οδοστρωτήρα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, που ζουν την αγωνία του πολέμου που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές. Στον Ναύπλιο λοιπόν φύσηξε φρέσκος αέρας...

Γιούχα!

Ολο ο κόσμος

πιο πολύ

κατάμουτρα σας φτύνει

για την αισχρή

πολιτική

που ασκείται

αφέντες κτήνη,

εχτές τ' Ανάπλι

ήτανε,

αλλού αύριο θα 'ναι,

παντού τα «γιούχα»

και τα «ουστ»

ναι, θα σας κυνηγάνε!

* * *

Ολο ο κόσμος

πιο πολύ

ενάντιά σας βγαίνει

κι «όχι» φωνάζει

δυνατά,

«όχι» στην «Ενωμένη»

γιατί αυτό το έκτρωμα

που 'χετε, αφέντες,

στήσει

είναι, αξίζει μοναχά,

κανείς

για να το φτύσει!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ