Σάββατο 25 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Μάλλον αρνητικός στη μετατροπή της χρήσης ναρκωτικών σε πταίσμα

Επιφυλακτικός - αν όχι αρνητικός - για το αν θα πρέπει να μετατραπεί σε πταίσμα η χρήση των ναρκωτικών, παρουσιάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος. «Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η μετατροπή σε πταίσμα δε θα έλυνε προβλήματα. Πιθανόν να δημιουργούσε άλλα. Δηλαδή πιθανόν οι διωκτικές αρχές, αφού θα ήταν απλά πταίσμα να μην, εκ των πραγμάτων, ανέπτυσσαν τη δραστηριότητα που πρέπει να αναπτύσσουν για να εντοπίζουν όχι απλά τους χρήστες, αλλά να εντοπίζουν τους διακινητές των ναρκωτικών», είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του Φ. Πετσάλνικου ήρθε μετά από Ερώτηση που κατέθεσε γι' αυτό το θέμα στη Βουλή η Μ. Δαμανάκη. Στο άλλο θέμα που έθεσε η βουλευτής του ΣΥΝ - στο να μειωθεί δηλαδή η ποινή φυλάκισης για τους χρήστες, που σήμερα το ανώτατο όριό της είναι τα πέντε χρόνια - ο υπουργός φάνηκε πιο διαλλακτικός: «Εξετάζουμε τη δυνατότητα μείωσης του ανωτάτου ορίου φυλάκισης, καθώς επίσης και τις υποπροϋποθέσεις μη εγγραφής στο ποινικό μητρώο γενικής χρήσης, όταν η επιβαλλόμενη ποινή δεν υπερβαίνει κάποιο συγκεκριμένο όριο».

Οσον αφορά τις «θετικές» προς τους χρήστες ναρκωτικών ρυθμίσεις, φαίνεται να κινούνται απλώς στην κατεύθυνση των... διατυπώσεων. Δηλαδή η ομάδα εργασίας του υπουργείου πρότεινε την υιοθέτηση του όρου «εξαρτημένος», αντί του όρου «τοξικομανούς», την απάλειψη του όρου «χρήστες ναρκωτικών ουσιών» και την αντικατάστασή του «με τον πλέον δόκιμο, δογματικά ορθό και νομοθετικά ακριβή όρο "χρήση ναρκωτικών ουσιών"». Αυτές οι αλλαγές στους όρους - ισχυρίστηκε ο υπουργός - θα βοηθούν τους χρήστες να παρακολουθούν προγράμματα συντήρησης και απεξάρτησης με τη χορήγηση υποκαταστάτων ουσιών υπό την εποπτεία του ΟΚΑΝΑ.

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι στις φυλακές της χώρας μας βρίσκονται σήμερα 2.936 κρατούμενοι για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών (ποσοστό 40%). Απ' αυτούς τους κρατούμενους - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης - μόνο οι 167 κρατούνται για χρήση, είτε γιατί δεν εξαγόρασαν την ποινή τους (μεταξύ αυτών είναι σημαντικός αριθμός αλλοδαπών), είτε γιατί έχουν υποτροπιάσει ή συλληφθεί για κατοχή ποσότητας που δε δικαιολογούνταν μόνο για δική τους χρήση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ