Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σημαντικός εμπορικός εταίρος η Τουρκία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Τουρκία αποτελεί, πλέον, έναν από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), έχοντας προνομιακές σχέσεις με Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Γαλλία, ενώ μέσα σ' ένα μόλις χρόνο (1997-98) αύξησε τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα κατά 24,6%, μειώνοντας, ταυτόχρονα, εντυπωσιακά τις εισαγωγές της κατά 21,2%. Σημαντικές παραμένουν οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ενώ σημαντική καθίζηση παρατηρείται στο σύνολο των δοσοληψιών με τη Ρωσία και στις τουρκικές εξαγωγές προς την Ιαπωνία. Η Τουρκία εξάγει περισσότερο από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ εισάγει περισσότερο από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία. Τα στοιχεία προκύπτουν από χτεσινή δημοσίευση της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν (EUROSTAT) που δημοσιεύτηκε στις Βρυξέλλες αποκλειστικά για τις σχέσεις «Τουρκίας με ΕΕ».

Τουρκική εμπορική δυναμική

Το 1998, η Τουρκία, με 63,4 εκατ. πληθυσμό, 6,4% ανεργία και 84,6% πληθωρισμό, ήταν η έκτη μεγαλύτερη αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και η δωδέκατη χώρα προέλευσης των εισαγωγών της ΕΕ. Σύμφωνα με την EUROSTAT, οι εισαγωγές της ΕΕ από την Τουρκία ανήλθαν το 1998 σε 13.614 εκατ. ECU με ετήσια αύξηση 14,7%, ενώ οι εξαγωγές προς την Τουρκία (22.121 εκατ. ECU) σημείωσαν ετήσια μείωση κατά 1,1%. Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και στον πλανήτη είναι η Γερμανία. Σημαντικές, και σε ακμή, οι συναλλαγές Ιταλίας/ Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ιταλικές εξαγωγές, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Οι τέσσερις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» εξάγουν περισσότερο από ό,τι εισάγουν από την Τουρκία, ιδιαίτερα η Ιταλία.

Εντυπωσιακή αύξηση εισαγωγών από την Τουρκία παρατηρείται στην Πορτογαλία (50,8%), τη Γαλλία (29,5%), το Βέλγιο/ Λουξεμβούργο (28,3%), την Ελλάδα (24,6%) και την Ολλανδία (24,2%). Εντυπωσιακή ανατροπή διαπιστώνεται στις εξαγωγές της Πορτογαλίας (μείον 23,9%) και της Ελλάδας (μείον 21,2%) προς την Τουρκία μέσα σ' ένα μόλις χρόνο (1997/98). Την ίδια χρόνια αύξησαν τις εξαγωγές τους η Φινλανδία (24,4%), η Δανία (12,5%) και η Ιρλανδία (10,0%).

Η ΕΕ είχε το 1998 εμπορικό πλεόνασμα 8.508 εκατ. ECU στις συναλλαγές με την Τουρκία, ενώ το αντίστοιχο πλεόνασμα το 1997 ήταν μεγαλύτερο (10.505 εκατ. ECU). Ανά προϊόν, η Τουρκία εξάγει κυρίως καταναλωτικά και άλλα αγαθά, αγροτικά προϊόντα και αυτοκίνητα, ενώ εισάγει καταναλωτικά, οικιακά αγαθά και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, για το 1998, έχουν υποστεί καθίζηση οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας - Ρωσίας, με ταυτόχρονη μείωση τόσο των τουρκικών εισαγωγών (0,9%), όσο κυρίως των εξαγωγών (34,5%). Εντυπωσιακή μείωση έχουν και οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ιαπωνία (22,3%). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ οι δέκα μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας παγκοσμίως είναι, κατά σειρά, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Βέλγιο/ Λουξεμβούργο και Ισπανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ