- Εχετε χαρακτηρίσει κρίσιμη και οριακή την κατάσταση στην «Ολυμπιακή Αεροπορία». Το ίδιο και η κυβέρνηση και οι ξενόφερτοι Βρετανοί μάνατζερ. Πρόκειται για ταυτόσημη εκτίμηση ή εσείς βασίζετε σε διαφορετικά δεδομένα την εκτίμησή σας;
- Είναι σαφές ότι πρόκειται για δύο διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις, οι οποίες συναντώνται μόνο φραστικά. Για την κυβέρνηση και τη διοίκηση «το κρίσιμο» οριοθετείται σε ό,τι αφορά το χρόνο και τον τρόπο ξεπουλήματος του εθνικού αερομεταφορέα. Για δε τους εργαζόμενους οριοθετείται σε ό,τι αφορά τον τρόπο και το χρόνο της αντίδρασής τους. Είναι γνωστό ότι η πολιτική της κυβέρνησης, δηλαδή της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ο διαμελισμός και το μοίρασμα του «φιλέτου» του έργου της ΟΑ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Επίσης, είναι γνωστό ότι ένα από τα πρώτα και κυρίαρχα στοιχεία της μετα-ΟΝΕ εποχής είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι και ένας από τους δείκτες που έχει βάλει η ΕΕ στην κυβέρνηση, προκειμένου «να μετράει» αν κάνει καλά ή όχι τη δουλιά που πρέπει να κάνει. Απ' όλα αυτά προκύπτει το συμπέρασμα ότι σαφώς πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις. Εκείνο που μένει ως καταστάλαγμα είναι ότι αν οι εργαζόμενοι δεν αποφασίσουν να αντιδράσουν απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, η ΟΑ σε πολύ σύντομο διάστημα δε θα υπάρχει, τουλάχιστον, με τη σημερινή της μορφή.
- Εχετε ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου της ΟΣΠΑ. Ποιο είναι το αποτέλεσμα που περιμένετε, με δεδομένο το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου σας;
- Εμείς κάναμε αυτή την ενέργεια έχοντας υπόψη μας ότι στο ΔΣ της ΟΣΠΑ την απόλυτη πλειοψηφία έχουν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Για μας είναι καθαρό ότι πολύ λίγα πράγματα είναι δυνατόν να πετύχουμε, έστω κι αν υποθέσουμε ότι το έκτακτο συνέδριο θα πάρει θετική απόφαση. Εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι: α) Να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο και κανένα άλλοθι στις ηγεσίες αυτών των παρατάξεων ότι δήθεν δεν τέθηκαν αυτά τα θέματα στα θεσμοθετημένα όργανα. β) Να δείξουμε στους εργαζόμενους ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απ' αυτές τις πουλημένες ηγεσίες, γιατί, είτε αρνούνται να πάρουν αποφάσεις, είτε - όταν τις παίρνουν κάτω από πίεση - φροντίζουν να τις υπονομεύουν και να τις ακυρώνουν στην πράξη. γ) Επιδίωξή μας είναι η συσπείρωση των εργαζομένων, έξω και πάνω απ' τις πολιτικές και παραταξιακές τους τοποθετήσεις, σε ένα μέτωπο μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, που θίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με στόχο τη σωτηρία του εθνικού αερομεταφορέα.
- Κατά την εκτίμησή σας, ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των εργαζομένων;
- Οι εργαζόμενοι στην ΟΑ αλλά και γενικότερα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να βγουν απ' το αδιέξοδο, που τους έχει φέρει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, είναι ανάγκη να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και συντονισμένα να σχεδιάσουν την αντίδρασή τους απέναντι στη βάρβαρη αντιλαϊκή - απάνθρωπη πολιτική, που σήμερα υλοποιεί η κυβέρνηση και υιοθετεί πλήρως η ΝΔ και με μικρές παραλλαγές ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Διαφορετικά, πολύ σύντομα οι εργαζόμενοι, κυρίως των ΔΕΚΟ, θα συναθροιστούν στο ποσοστό ανεργίας που υπάρχει σήμερα στον τόπο μας και είναι και το υψηλότερο στην ΕΕ. Οι εκλογές είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μια πρώτη αντίδραση των εργαζομένων απέναντι σε αυτήν την πολιτική.