Στην επισημοποίηση της απόφασης του ΠΑΣΟΚ για τη διάλυση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας προχώρησε χτες ο Κ. Σημίτης, ανακοινώνοντας τη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», όπως είχε αναγγείλει ο Κ. Σκανδαλίδης απ' το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ στις 8.2.2000.
Βέβαια, ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να συγκαλύψει το διαλυτικό περιεχόμενο αυτής της απόφασης με μεγαλοστομίες για «ένα αξιοπρεπές σύστημα περίθαλψης των πολιτών, με επάρκεια υπηρεσιών και ορθολογική διαχείριση των πόρων», με «σύγχρονα και αξιόπιστα νοσοκομεία, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό και την καθιέρωση σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης και οργάνωσης των νοσοκομείων, με αξιοκρατική επιλογή διοίκησης και προσωπικού».
Η υποκριτική πλευρά των μεγαλοστομιών του Κ. Σημίτη περί μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ αποκαλύπτεται από δυο χτεσινά γεγονότα:
Η περίφημη λοιπόν μεταρρύθμιση, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός - παρότι δεν την περιέγραψε - δεν είναι τίποτε άλλο απ' τις εισηγήσεις συμβούλων του και εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιριών, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Οι κυριότερες πλευρές έχουν διατυπωθεί απ' τους ξένους εμπειρογνώμονες το 1994 και η τωρινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες ή τη λειτουργία με ένα σχήμα ΑΕ των μεγαλύτερων 15 νοσοκομείων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και των πανεπιστημιακών στην Πάτρα, στα Γιάννινα και το Ηράκλειο. Ηδη προωθείται η τοποθέτηση μάνατζερ σε 13 νοσοκομεία και στα σχέδια είναι και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Ετσι, τα υπόλοιπα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε «πτωχοκομεία». Ενα ακόμα βασικό στοιχείο είναι η σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες - που προβλέπει άλλωστε ο νόμος 2519/97.
Περιορίζοντας τα προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης στη διαχείριση των νοσοκομείων και συνοδεύοντάς τες με τις μεγαλόστομες αυτές διακηρύξεις, ο Κ. Σημίτης νόμισε ότι απαλλάσσει την κυβέρνησή του απ' τις ευθύνες της για τα τεράστια πραγματικά λειτουργικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων.
Πέρα απ' τον οικονομικό στραγγαλισμό τους με το - σχεδόν - μηδενισμό των λειτουργικών δαπανών στον προϋπολογισμό, η μεγάλη πληγή στα δημόσια νοσοκομεία είναι οι τρομακτικές ελλείψεις, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε υποδομές.
Οι «κοινωνικές ομάδες» - κατά την έκφραση του πρωθυπουργού - δηλαδή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έκαναν πολύ συνετές και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση στην τετραετία έκανε μόλις 8.000 προσλήψεις, οι οποίες απλώς κάλυψαν τα κενά που δημιουργούνται απ' τις συνταξιοδοτήσεις - καθώς αποχωρούν 1.500-2.000 εργαζόμενοι το χρόνο.
Τίποτε απ' αυτά δεν έγινε - εκτός απ' τα προεκλογικά εγκαίνια στον αξονικό του «Μεταξά» πριν λίγες μέρες. Ενα απ' τα νοσοκομεία που πρότεινε η ΕΙΝΑΠ για την εγκατάσταση του αξονικού ήταν και το «Λαϊκό» - που τώρα εκχωρεί η κυβέρνηση και το οποίο επισκέφτηκε ο Κ. Σημίτης (21.1.1998) για να έχει προσωπική αντίληψη. Στο «Λαϊκό», λοιπόν, έχει γίνει δωρεά του αξονικού αλλά λειτουργεί μόνο μια φορά στις τέσσερις μέρες που εφημερεύει το νοσοκομείο.
Ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να συγκαλύψει με κενολογίες για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του, όταν τα πιο σημαντικά κομμάτια της πρόνοιας -όπως η αποκατάσταση - εκχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα και το - μοναδικό - Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων περιθωριοποιείται.
Επιγραμματική - καθώς δεν υπάρχει έργο - ήταν η αναφορά στην προστασία της εργαζόμενης μητέρας, καθώς και οι ελάχιστες δομές - όπως οι παιδικοί σταθμοί - μένουν μετέωρες μετά τη μεταφορά τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η λειτουργία του Οργανισμού Περίθαλψης των Ασφαλισμένων του Δημοσίου, που προβλέπει την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και τη μείωση των υποχρεώσεων του κράτους.
Τέλος, μίλησε για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.