Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραβιάσεις και κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη φαίνεται πως πάνε μαζί. Την ίδια ώρα χτες που ο αρχηγός του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Παραγιουδάκης, ανακοίνωνε στους δημοσιογράφους ότι ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη θα πάρουν μέρος σε τουρκικές ασκήσεις, 12 τουρκικά μαχητικά έμπαιναν στο Αιγαίο και παραβίαζαν για μια ακόμα φορά τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Λήμνου - Λέσβου και Ρόδου - Κρήτης.

Η λειτουργία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ και η εφαρμογή του δόγματος περί ενιαίου αμυντικού χώρου προωθείται συστηματικά με την από κοινού άσκηση των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Εκτός από τη ΝΑΤΟική άσκηση «Νταϊνάμικ Μιξ» - που θα διεξαχθεί στο ελληνικό έδαφος από τα τέλη Μάη μέχρι τις αρχές Ιούνη και θα συμμετάσχουν σ' αυτή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, ένας τουρκικός λόχος και 6 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Αγχίαλο - ελληνικές δυνάμεις θα μεταβούν στην Τουρκία όπου θα πάρουν μέρος σε μια ΝΑΤΟική και σε μια τουρκική άσκηση.

Συγκεκριμένα στις 12-22 Απρίλη θα διεξαχθεί στην Τουρκία η ΝΑΤΟική άσκηση «DISTINED GLORY»(Αναπόφευκτη Δόξα) στην οποία θα πάρει μέρος και μια ελληνική φρεγάτα. Σε άλλη άσκηση, τη φορά αυτή τουρκική, με την ονομασία «Τογκού Ακντενίζ » που θα συμμετάσχουν και δυνάμεις άλλων χωρών, η οποία θα γίνει τον Οκτώβρη στην περιοχή του κόλπου Ξηρού, στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Σαμοθράκη, θα αποσταλούν για να πάρουν μέρος από την Ελλάδα μια φρεγάτα, ένα αρματαγωγό, ένας λόχος πεζοναυτών και 6-8 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Σημειώνεται πως οι ασκήσεις που γίνονται υπό τουρκική διοίκηση διεξάγονται στο Αιγαίο, ενώ η «Νταϊνάμικ Μιξ» που γίνεται επί του ελληνικού εδάφους δε... βγαίνει καθόλου στη θάλασσα. Είναι και αυτό ενδεικτικό για τον ποιον προκρίνουν οι ΝΑΤΟικοί για τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο.

Ως χρονιά ΝΑΤΟικών ασκήσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2000. Σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ η Ελλάδα εκτός από τις 6 εθνικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν επί του εδάφους της, θα πάρει μέρος σε 27 ασκήσεις του ΝΑΤΟ, 8 του PFP (Συνεταιρισμός για την Ειρήνη), 7 στο πνεύμα του PFP σε 9 διακρατικές ασκήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα διεκδικεί για το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης της KFOR στα πλαίσια της ανά εξάμηνο εναλλαγής των διοικητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ