Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταση των διαβουλεύσεων σε θολό τοπίο

Μέσα στο θολό τοπίο που δημιουργούν οι αντικρουόμενες δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, οι σκόπιμα διοχετευόμενες πληροφορίες για τις διαθέσεις της μιας ή της άλλης πλευράς και οι ευρωατλαντικές τριβές σχετικά με το μέλλον της Τουρκίας, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με το Κυπριακό, με την επίσκεψη που προγραμματίζει ο υπουργός Εξωτερικών στην Αγκυρα, την ερχόμενη Τετάρτη, μια βδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, όπου αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Χτες στην Αθήνα κυκλοφορούσε έντονα το σενάριο για μια αναμενόμενη θεαματική στροφή της Αγκυρας την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να υιοθετηθούν οι βασικές αρχές του «σχεδίου Ανάν» πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Μάλιστα, σύμφωνα με το σενάριο, η Τουρκία θα λάβει ως αντάλλαγμα στην Κοπεγχάγη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι από την πλευρά της η Αγκυρα συναρτά την αποδοχή του κειμένου Ανάν τόσο με την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, όσο και με την προώθηση της διμερούς ελληνοτουρκικής συζήτησης για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο.

Χτες ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, υποστήριξε πως υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις. «Από εκεί και πέρα, θα εκτιμηθεί αν θα προλάβουν ή όχι να ολοκληρωθούν μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Εδώ και αρκετές ημέρες - και αυτό σε πλήρη συμφωνία με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας - έχω τονίσει ότι εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος - και όπως γνωρίζετε για την καθυστέρηση έναρξης των διαπραγματεύσεων φταίει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά - αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης».

Οι Αμερικανοί

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρ. Μπάουτσερ, απαντώντας σε ερωτήσεις υποστήριξε: «Το Κυπριακό είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας για τις ΗΠΑ. Το παρακολουθούμε και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ». Ακόμη επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία με ταχείς ρυθμούς και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις αλλά και με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και συζητά τη σημασία που έχει για όλους «η προώθηση του θέματος της Κύπρου».

Σημαντικό ως προ τη βαρύτητά του είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», καθώς απηχεί τις απόψεις του αμερικανικού διπλωματικού κατεστημένου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για λύση του Κυπριακού πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην ΕΕ με τη σημερινή της μορφή». Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του Ρ. Ντενκτάς, στην οποία ο τελευταίος αναφέρει ότι «δε θα δεχτούμε το έγγραφο ως βάση διαπραγμάτευσης», και εξηγεί: «Μπορούμε να διαπραγματευτούμε για το εάν θα το δεχτούμε ή όχι ως βάση, και πρέπει να πούμε ποιες αλλαγές θέλουμε για να το δεχτούμε. Και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε χρόνο».

Η εφημερίδα εκτιμά, όμως, ότι ο χρόνος δε λειτουργεί υπέρ της τουρκικής πλευράς, καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν προς το συμπέρασμα ότι η ΕΕ δε θα περιμένει μετά τη 12η του Δεκέμβρη και θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της ένταξης της διεθνώς αναγνωρισμένης Κύπρου.

Το άρθρο προειδοποιεί ότι εάν δεν επιτευχθεί λύση έως την Κοπεγχάγη η διαίρεση της Κύπρου θα λάβει περισσότερο μόνιμη μορφή, αφήνοντας το βόρειο τμήμα της χώρας στη σημερινή οικονομικά υπανάπτυκτη κατάσταση που βρίσκεται. Επισημαίνεται επίσης ότι για τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών το χρονοδιάγραμμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου, καθώς αποτελεί κοινή εκτίμηση των μεσολαβητών ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ προσφέρει κίνητρα για όλους. «Εχουμε μια πολύ μεγαλύτερη προοπτική για λύση του Κυπριακού από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν», δηλώνει στην εφημερίδα Αμερικανός αξιωματούχος που χειρίζεται το θέμα και ο οποίος συμπληρώνει ότι η λύση θα «βοηθούσε πολύ την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ