Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Ομόφωνη καταδίκη του σχεδίου Ανάν

Εκδήλωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό διοργάνωσε χθες το περιοδικό «Αρδην»

«Οχι στη συμφωνία της υποτέλειας» ήταν το κοινό σημείο όλων των χτεσινών τοποθετήσεων που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση - συζήτηση για την Κύπρο, την οποία διοργάνωσε το περιοδικό «Αρδην» στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Ολοι οι εισηγητές, απ' τον Κύπριο Νίκο Κουτσού έως και τον τέως υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Πεπονή, χαρακτήρισαν το σχέδιο Ανάν «μόρφωμα» που θα δημιουργήσει ουσιαστικά ένα προτεκτοράτο πλήρως ελεγχόμενο απ' τους αρχιτέκτονες και εμπνευστές του: Αγγλους και Αμερικανούς. Προειδοποίησαν ακόμη - και αυτό ήταν που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση στο ακροατήριο της χτεσινής εκδήλωσης - ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγει κυριολεκτικά ο δρόμος για εφαρμογή ανάλογων σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Θράκη, η Παλαιστίνη, το Ιράκ, επισημάνθηκε, είναι οι τόποι που θα ακολουθήσουν.

Ο Νίκος Κουτσού, πρόεδρος του κόμματος «Νέοι Ορίζοντες της Κύπρου», έκανε αναλυτική αναφορά και κριτική στο σχέδιο. Επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής του και ότι αν τελικά υπογραφεί, «η Ελλάδα θα απεμπλακεί από τα ιστορικά δικαιώματα που έχει στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ωστόσο πως ήδη στην Κύπρο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το λαό να διαφωνεί μ' αυτή τη συμφωνία και υπογράμμισε: «όσο ενημερώνεται ο λαός τόσο αντιτάσσεται».

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της, υπογράμμισε πως μ' αυτό το σχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στην Τουρκία να τουρκοποιήσει μεγαλύτερο ακόμη μέρος του νησιού στο μέλλον, ενώ κατηγόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι νομιμοποιούν την παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε την Κύπρο «πρωτοπορία», αφού όπως επισήμανε, με το συγκεκριμένο σχέδιο ο παλιός τύπος αποικιοκρατίας αντικαθίσταται από νέο πιο «κομψό», το ίδιο όμως επώδυνο. «Γιατί τώρα, γιατί έτσι, γιατί με το πιστόλι στον κρόταφο;», ήταν τα τρία ερωτήματα που έθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το όλο ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και μόνο έτσι μπορεί και πρέπει να αναλυθεί.

Ο Α. Πεπονής είπε πως το σχέδιο Ανάν θα φέρει δεινά όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και στους γειτονικούς λαούς ενώ κάλεσμα για αντίσταση μετέφεραν μέσω μηνυμάτων που έστειλαν στην εκδήλωση οι Π. Λαφαζάνης βουλευτής του ΣΥΝ και Στ. Παπαθεμελής. Μίλησαν ακόμη ο πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος, και ο συγγραφέας Γ. Καραμπελιάς, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ απουσίαζε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ