Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Ενεργούσαν βάσει δικαιώματος

Ο εισαγγελέας της έδρας, Νικόλαος Καλίδης, αναγνώρισε ότι προέκυψε σαφέστατα πως οι κατηγορούμενοι υπερασπίστηκαν το Σύνταγμα, πως ενεργούσαν βάσει δικαιώματος, και άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τους καταλογιστεί η πράξη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε στην αγόρευσή του πως με βάση τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος - όπως αναφέρθηκαν και στους αυτοτελείς ισχυρισμούς της υπεράσπισης - «η διέλευση των στρατιωτικών μονάδων έπρεπε να γίνει μόνο δυνάμει κάποιου νόμου που έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή. Τέτοιος νόμος δεν ψηφίστηκε. Συνεπώς σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι έχουμε παραβίαση του Συντάγματος. Και πολύ δύσκολα νομίζω ότι μπορεί κάποιος να σταθεί και να πει ότι πράγματι δεν έγινε τέτοια παραβίαση. Ισως δεν είναι παραβίαση όπως τη θεωρούμε με κάποια θετική ενέργεια. Αλλά είναι όμως μια παραβίαση με παράλειψη».

Σημείωσε πως «το άρθρο 120 του Συντάγματος πραγματικά δίνει δικαίωμα στους κατηγορουμένους όπως και στον κάθε ένα Ελληνα πολίτη να αντιδράσει σε αυτό». Και αναγνώρισε ότι οι κατηγορούμενοι «απαγόρευσαν στη δύναμη να προχωρήσει, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα».

Κατέληξε τονίζοντας: «Πρέπει να θεωρηθεί ότι η πράξη τους όχι απλώς δεν τους καταλογίζεται αλλά και δεν είναι άδικη. Και με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να κηρυχτούν αθώοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ