Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνεται η επίθεση του κεφαλαίου στην Υγεία

Διαβαλκανική σύσκεψη υγειονομικών φορέων στη Θεσσαλονίκη

Το δρόμο της ιδιωτικοποίησης του τομέα της Υγείας ακολουθούν, όπως γίνεται και στην Ελλάδα, και οι άλλες γειτονικές χώρες, διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι υγειονομικών φορέων οι οποίοι συμμετείχαν στη Διαβαλκανική Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οπως συνάγεται από τις τοποθετήσεις, οι πολυεθνικές Εταιρείες μέσω των οργανισμών τους, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, προωθούν τις επενδύσεις τους στους τομείς της υγείας. Ετσι οι παρεμβάσεις του κεφαλαίου στον κοινωνικό τομέα, πραγματοποιούνται μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών, την ανάληψη ατομικής ευθύνης για την υγεία, ενώ όσες υπηρεσίες παραμένουν στο δημόσιο συνεχώς υποβαθμίζονται.

Σχετικά με την κατάσταση στο χώρο της υγείας στη χώρα μας οι ομιλητές επισήμαναν ότι κενή παραμένει η μια στις τρεις οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευτών βρίσκεται στην ανεργία, προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά δε γίνονται. Από την πλευρά τους οι ξένες αντιπροσωπείες μέσω των εκπροσώπων των συνδικάτων τους, κατέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εθνικά τους συστήματα Υγείας, τα οποία κυρίως εστιάζονται στην έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, ενώ μετέφεραν την ανησυχία που διακατέχει τους εργαζόμενους του κλάδου τους, που με το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της υγείας αντιμετωπίζουν το φάσμα της απώλειας της δουλειάς τους.

Μιλώντας η Λέτα Μεθονιού, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, το κεφάλαιο προσπαθεί να εφαρμόσει τα συμφέροντα του με κάθε μέσο και τρόπο. «Γεννά την ανεργία και την άγρια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών», τόνισε. Και συνέχισε: «Γεννά την ξενοφοβία, βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία, φτιάχνει λευκά κελιά στην Τουρκία, προχωράει σε ανοιχτή γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Οι Βαλκανικοί λαοί έχουμε κοινή ιστορία και μέλλον. Μας δένουν κοινά συμφέροντα, ενάντια στον ιμπεριαλισμό». «Μπορούμε, κατέληξε, και τα συνδικάτα να συμβάλουμε με αποφασιστικό τρόπο στη διασφάλιση της Ειρήνης στην περιοχή. Ν? αντισταθούμε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ν? αγωνιστούμε ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τη βία και το ρατσισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ