Τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση του προσεισμικού ελέγχου που ξεκίνησε πέρσι στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά θα εξεταστούν 2.457 κτίρια του νομού Θεσσαλονίκης. Ηδη δημιουργείται βάση δεδομένων με στοιχεία για την επιφάνεια των κτιρίων αυτών, τον αριθμό των ορόφων, την παλαιότητα και τις τυχόν μελέτες ενίσχυσης. Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Σ. Τσιλκατίδης Διευθυντής Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Προσεισμικός έλεγχος των κατασκευών ως έκφραση μιας νέας αντισεισμικής πολιτικής», που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.
Επίσης γνωστοποιήθηκε ότι ήδη ο ΟΑΣΠ έχει δώσει εντολή εκτέλεσης της πρώτης φάσης του προσεισμικού ελέγχου κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης στις υπηρεσίες όλης της χώρας. Ο έλεγχος αυτός θα γίνει σε τρεις φάσεις: ταχύς οπτικός έλεγχος, προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και μελέτη αποκατάστασης.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, το Υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία φορέα, που θα αποτελείται από μηχανικούς οι οποίοι θα συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια και το ΤΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις νομαρχίες που έχουν αναλάβει την έρευνα για τον προσεισμικό έλεγχο.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει αναθέσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ερευνητικό πρόγραμμα ελέγχου κτιρίων σχολείων και νοσοκομείων, σε πρώτη φάση για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο περιλαμβάνει τον ταχύ προσεισμικό έλεγχο 300 νοσοκομειακών και σχολικών μονάδων. Ενώ ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να γίνει επέκταση του προγράμματος για την εκτέλεση και των τριών βημάτων του πλαισίου αξιολόγησης: ταχύς έλεγχος 150 μονάδων, προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας 30 μονάδων, και μελέτη αποκατάστασης 2 μονάδων.