Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

«

Εκτροπή από τη νομιμότητα» είναι λοιπόν οι... αγώνες των εργαζομένων και η περιφρούρηση της απεργίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Φλωρίδη. Είχε το θράσος χθες να μιλήσει από το βήμα της Βουλής για «μηχανισμούς οι οποίοι στήνονται κάθε φορά στο όνομα της προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων» και να χρεώσει στους «μηχανισμούς» αυτούς την ευθύνη για την «εκτροπή από τη νομιμότητα». Η τακτική είναι γνωστή και πολύ παλιά: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Ολα αυτά τα κατάπτυστα δεν τα είπε έτσι απλά, για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη επίθεση του Λιμενικού κατά των απεργών στο λιμάνι του Πειραιά. Τα είπε για να οριοθετήσει έτσι την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο λαϊκό κίνημα, χαρακτηρίζοντας ως «παράνομο» ό,τι δε συνάδει μαζί τους. Είναι ένα μήνυμα νομιμοφροσύνης προς τους εφοπλιστές και το κεφάλαιο γενικότερα. Εκφράζουν τον ταξικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής και την αντίληψη της κυβέρνησης περί «νομιμότητας».

Είναι λοιπόν «νομιμότητα» το να τσακίζονται και να ματώνουν οι εργαζόμενοι, οι απεργοί, όσοι εν γένει αμφισβητούν την κυριαρχία της εξουσίας του κεφαλαίου και την πολιτική των υπαλλήλων του. Αυτό δηλαδή που έγινε στον Πειραιά και γίνεται, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, κάθε φορά που η εργατική τάξη, το λαϊκό κίνημα, αναπτύσσουν τι δική τους ταξική πάλη ενάντια στην πολιτική που τους στερεί τα δικαιώματα τους και τους κλείνει τους ορίζοντες.

Είναι «νομιμότητα» το να στήνονται μηχανισμοί παρακολούθησης της συνδικαλιστικής και κατ' επέκταση της πολιτικής δράσης, όπως έγινε με τον ασφαλίτη στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Και όπου δεν τους φθάνει αυτή η «νομιμότητα», στήνουν και προβοκάτσιες, λένε ψέματα για να τα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά ως άλλοθι για τη «νομιμοποίηση» της παράνομης δράσης των μηχανισμών τους.

Είναι λοιπόν «νόμιμη» η ανεργία, η ακρίβεια, η καταστολή, οι αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Αυτή είναι πράγματι η νομιμότητά τους. Η αστική νομιμότητα. Μια στυγνή δικτατορία των αστών. Εξάλλου, η νομιμότητα και το Δίκαιο είναι έννοιες ταξικές. Ετσι και το περιεχόμενο της «εκτροπής» από την όποια νομιμότητα έχει σχετική αξία.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη νομιμότητα, αυτή που καθορίζουν οι ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων. Ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταλήστευση των εργαζομένων. Πράγματι, η νομιμότητα αυτή είναι «παράνομη» για όλους εκείνους που έχουν ταχθεί να υπηρετούν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Ετσι ό,τι κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από κείνη που υπαγορεύει η δική τους ανάγκη για διαρκή συσσώρευση των κερδών τους είναι «παράνομο».

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που επιδιώκουν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί είναι να υποτάξουν με τη βία το λαό και γι' αυτό δείχνουν τα δόντια τους προκειμένου να προλάβουν. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εργατική τάξη με τους συμμάχους της μπορούν να επιβάλουν τη δική τους νομιμότητα και κάνουν μπούμερανγκ τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την κρατική καταστολή. Με την ένταση της κοινωνικοπολιτικής τους πάλης ώσπου να τους ανατρέψουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ