Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξόφθαλμη αντίφαση

Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, δεν καταλαβαίνουν την εξόφθαλμη αντίφαση, που περιέχεται στην ανακοίνωση, που έδωσαν στη δημοσιότητα, σχετικά με τα απαράδεκτα φαινόμενα αυταρχισμού και βίας, που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά.

Από τη μια υπογραμμίζουν: «Θέλουμε να τονίσουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι στη χρησιμοποίηση του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, σαν οργάνου καταστολής απεργιών και άλλων κινητοποιήσεων εργαζομένων... Με τους ναυτεργάτες δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε, αφού έχουμε κοινούς τόπους εργασίας». Και λίγο παρακάτω: «Πρέπει να κάνουμε γνωστό ότι κατά τα επεισόδια δεν τραυματίστηκαν μόνο πολίτες, αλλά περισσότεροι συνάδελφοί μας, οι οποίοι εστάλησαν προς καταστολή των κινητοποιήσεων κυριολεκτικά σαν πρόβατα επί σφαγή, δίχως να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και χωρίς εξοπλισμό, χωρίς εκπαίδευση».

Τελικά, τι από τα δυο ζητάνε και διεκδικούν; Να μη χρησιμοποιούνται ως «όργανο καταστολής απεργιών και άλλων κινητοποιήσεων», ή «οργανωμένο σχέδιο, εκπαίδευση κι εξοπλισμό», για να χτυπάνε περισσότερο τους όποιους απεργούς;

Βαλκανικός κόμβος του ιμπεριαλισμού!

Ηλεκτρονικός κόμβος - αγγλιστί site - με διεύθυνση www.balkantimes.com, λειτουργεί στο Ιντερνέτ, μέσω του οποίου παρουσιάζονται ειδήσεις και αναλύσεις που αφορούν στα Βαλκάνια και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι δημοσιεύσεις γίνονται σε πέντε γλώσσες - ελληνικά, σερβικά, αλβανικά, αγγλικά, ρώσικα - προφανώς για να δίνεται η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες του διαδικτύου, που ζουν στην περιοχή, να ενημερώνονται σχετικά.

Ως εδώ όλα καλά, καθώς ουδείς μπορεί να ταχθεί γενικώς κατά της πληροφόρησης. Υπάρχει, όμως, μια «λεπτομέρεια» η οποία προβληματίζει ως προς το αν πρόκειται για προσπάθεια ενημέρωσης σχετικά με τα επικρατούντα και τα μελλούμενα στην περιοχή, ή για μια επιχείρηση ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και χειραγώγησης. Η «λεπτομέρεια» που μάθαμε και μας «πονήρεψε» είναι ότι ιδρυτής - και χρηματοδότης, βεβαίως - του εν λόγω βαλκανικού κόμβου είναι η Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή και αλλού...

Και πάλι το δημογραφικό

Νέα έκθεση έδωσε στη δημοσιότητα τις προάλλες η κομισιόν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα σχετικά στοιχεία και προβλέψεις, σε λιγότερο από 15 χρόνια, ο αριθμός των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 20-29 ετών θα έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ ο αριθμός των ατόμων ηλικίας μεταξύ 50-64 ετών θα έχει αυξηθεί κατά 25% και αυτών που θα είναι πάνω από 80 ετών κατά 50%. Με άλλα λόγια, καθώς ο προσδοκώμενος χρόνος ζωής στην Ευρώπη συνεχίζει να μεγαλώνει και ο ρυθμός των γεννήσεων παραμένει πολύ μικρός, οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο, αλλά έχουν λίγα παιδιά και εγγόνια για να τους αντικαταστήσουν στην παραγωγική διαδικασία όταν συνταξιοδοτηθούν. Η κομισιόν εκτιμά, επίσης, ότι ακόμη και ο διπλασιασμός των μεταναστών δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, όσον αφορά την «αγορά εργασίας».

Ποια λύση βλέπουν; Η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, αρμόδια για θέματα εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, δήλωσε σχετικά: « Η μετανάστευση θα βοηθήσει στην κάλυψη κάποιων κενών στην αγορά εργασίας της Ευρώπης αλλά δεν επηρεάζει το βασικό μας πολιτικό μήνυμα στο θέμα της εργασίας: χρειάζεται μια δραστική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών και των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, αν θέλουμε να πετύχουμε βιώσιμα συστήματα αγοράς εργασίας και συνταξιοδότησης».

Προετοιμάζονται νέα μέτρα

Κι όταν λένε οι Βρυξέλλες, ότι «χρειάζεται μια δραστική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών και των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων», αυτό θα μεταφραστεί, αργά ή γρήγορα, σε συγκεκριμένες πολιτικές και αποφάσεις. Αποφάσεις και μέτρα, τα οποία θα οδηγούν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, τόσο τις γυναίκες, όσο και τους «μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους», στην εργασία.

Κι αν το μυαλό σας πηγαίνει σε πολύ περισσότερους και πολύ καλύτερους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς και άλλα, παρόμοια μέτρα, ώστε να προσελκυστούν, για παράδειγμα, τις γυναίκες στη δουλειά, είστε πολύ γελασμένοι. Αλλά και σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση θα είναι τα μέτρα που θα πάρουν. Αλλωστε, τα προβλήματα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων δημιουργεί το όποιο δημογραφικό ζήτημα, θέλουν να αντιμετωπίσουν οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών και όχι τα προβλήματα των εργαζομένων και των λαών.

Κορυσχάδες - Ρώμη

Ο Πρωθυπουργός της χώρας κ.Σημίτης, μετά την επίσκεψη στις Κορυσχάδες, πήγε στη Ρώμη. Με αφορμή τη σύνοδο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, εκφώνησε ένα ακόμα λόγο... ιστορικού περιεχομένου. Τι είπε προς τέρψιν των ΗΠΑ; Οτι ήταν ευτύχημα «η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού» το 1989 γιατί έτσι «κτίζονται πάλι γέφυρες συνεργασίας» μεταξύ των λαών! Την προηγούμενη, στις Κορυσχάδες, είχε ενοχοποιήσει το ΚΚΕ για τον Εμφύλιο, αλλά «ξέχασε» παντελώς το ρόλο των Αγγλο-Αμερικανών καθώς και των πολιτικών του προγόνων, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου...

***

Ας παραμείνουμε στις Κορυσχάδες. Ο κ.Σημίτης επισκέφθηκε τον ιστορικό τόπο - παραμονή των διθυράμβων του για τον κόσμο που γεννήθηκε από την «κατάρρευση του σοσιαλισμού» - για να δρέψει τις δάφνες ενός αντιστασιακού παρελθόντος, το οποίο ποδοπατά με την πολιτική του. Εμφανίστηκε στον τόπο της ανακήρυξης της «Κυβέρνησης του Βουνού», αυτός ο εκπρόσωπος της πολιτικής του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» για να ψηφοθηρήσει.

***

Το χειρότερο είδος πολιτικής συμπεριφοράς είναι αυτό που λαφυραγωγεί ιδέες, που κουρσεύει οράματα, που διαστρεβλώνει τους αγώνες (των άλλων) και παραχαράσσει την ιστορία. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να συναγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτό τον τομέα, την τελευταία 20ετία. Οι δημόσιες δηλώσεις του Κ.Σημίτη, τόσο στη Ρώμη όσο και στις Κορυσχάδες το πιστοποιούν και το ενισχύουν ακόμα παραπέρα. Στη Ρώμη πήγε για το καθιερωμένο συμμαχικό «προσκύνημα» στους ιμπεριαλιστές. Στις Κορυσχάδες για να εξαπατήσει τους «ιθαγενείς». Και οι δυο επισκέψεις σημαδιακές: Στις Κορυσχάδες πήγε ακριβώς την επομένη από την ανακήρυξη των απεργών της Πρωτομαγιάς σε «συμμορίτες» (!) από την Κρατική Ασφάλεια! Εκεί ήταν που ο Πρωθυπουργός, με κουστωδία τους Νεονάκη, Πανταγιά και λοιπούς..., περηφανεύτηκε ότι «με τη μεγαλειώδη νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβρη του 1981, η δημοκρατία στον τόπο μας ολοκληρώθηκε»! Η «εθνική κυριαρχία», επίσης...

***

Η «δημοκρατία» του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο «ολοκληρωμένη» ώστε πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνες να ζουν σήμερα σε κατάσταση ολοκληρωτικής φτώχειας. Η «δημοκρατία» του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο «ολοκληρωμένη» ώστε ακόμα και σήμερα οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να ζουν σε κατάσταση πενίας, προς δόξαν της δημαγωγικής ιαχής περί «περήφανων γηρατειών». Οσο για την «εθνική κυριαρχία» έχει... διαγραφεί από τους αμερικανικούς χάρτες «ολοκληρωτικά». Οπως ακριβώς και τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο.

***

Στις Κορυσχάδες ο κ.Σημίτης πήγε για να κουρσέψει ξένους αγώνες και διά της λάσπης ενάντια στο ΚΚΕ, στους αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ, να «υμνήσει» τους νικητές του Εμφυλίου. Στη Ρώμη ο κ.Σημίτης επέμεινε στο ίδιο τροπάρι. Υμνησε τους «συμμάχους» του, τους «νικητές» του 1989 κατά του σοσιαλισμού. Πρόκειται ακριβώς για τους ίδιους «συμμάχους» που ματοκύλισαν την Ελλάδα μετά το 1944.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ενιαία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΑΚΟΥΜΕ; ΠΕΤΥΧΑΝ να διαμορφώσουν χτες ενιαία γραμμή οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, μαζί και με τον πρωθυπουργό, για το θέμα του Ευρωστρατού; Ετσι δήλωσαν, άλλωστε. Ομως, πιο πριν δεν είχαν φροντίσει να ενημερώσουν και τον ελληνικό λαό για τις διαφωνίες τους.

Πάντως, είναι εντυπωσιακό ότι, στις τελευταίες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός μιλά συνεχώς για «συναίνεση» και «ομοψυχία» στα εθνικά θέματα. Μάλλον στην κυβέρνησή του πρέπει να απευθυνθεί πρώτα και μετά σε μας.

Ομως, το ανησυχητικό στην υπόθεση δεν είναι τόσο το αν πέτυχαν τη διαμόρφωση ενιαίας γραμμής οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι ποια είναι, τελικά, αυτή η ενιαία γραμμή και πού το πάνε. Γιατί όταν τα κρίσιμα αυτά θέματα μπαίνουν στο τραπέζι, οι εκσυγχρονιστές έχουν αυτή τη μυστήρια τάση να τα ...μασάνε.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ εξοικειωμένους με το ευρώ, για μια ακόμα φορά, οι Ελληνες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Μόνο που στη χώρα μας, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι, οι στρογγυλοποιήσεις έγιναν προς τα επάνω.

Είδατε... Μόλις μερικούς μήνες και εξοικειωθήκαμε με ένα νέο νόμισμα. Με τις αυξήσεις, όμως, των ειδών πρώτης ανάγκης και, γενικότερα, με την ακρίβεια ακόμα να εξοικειωθούμε κι ας ισχύουν τα τελευταία 50 χρόνια. Λογικό, πολύ λογικό.

ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 572% η αύξηση των αιτήσεων πτώχευσης εταιριών για το μήνα Απρίλη, σύμφωνα με επίσημες πηγές! Οπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται για επιχειρήσεις μεγαλοσχημόνων, αλλά για τους βιοτέχνες και μικροεπιχειρηματίες, τους οποίους υποτίθεται ότι ενισχύει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλά, βέβαια, όταν, από τη μια, υπάρχει ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» και, από την άλλη, η φορομπηχτική πολιτική του υπουργείου Οικονομίας, δεν μπορεί να περιμένει κανείς και τίποτε καλύτερο.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, αν τεθεί αυτό το ερώτημα στον Κώστα Σημίτη, στη Βουλή, τι είδους αφιέρωση θα γράψει για τους μικροεπαγγελματίες που οδηγούνται στην απόγνωση;

Εκπαιδευτική υποβάθμιση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εικόνες εκπαιδευτικής λειτουργίας στα Τρίκαλα, εν έτει 2002, επί κυβερνήσεων «εκσυγχρονισμού»:

Εικόνα πρώτη: Στο ειδικό σχολείο, που λειτουργεί από το 1989, δεν υπάρχει λογοθεραπευτής. Κι αυτό, παρότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μαθητών του σχολείου έχει ανάγκη λογοθεραπείας.

Εικόνα δεύτερη: Στο 3ο και 32ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο φοιτούν μόνο 17 μαθητές, από τους 70 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και από τους 30 η φοίτηση των οποίων είχε εγκριθεί. Και τούτο, όχι λόγω κτιριακής και τεχνολογικής ανεπάρκειας κυρίως, αλλά των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο σχολείο υπάρχει μόνο ένας δάσκαλος, ο οποίος, εκτός του εκπαιδευτικού του ρόλου, είναι αναγκασμένος ν' ανταποκρίνεται και σε άλλα καθήκοντα, όπως, π.χ., το ζέσταμα του φαγητού των παιδιών στο φουρνάκι του σχολείου!

Εικόνες εκπαιδευτικής υποβάθμισης από τα Τρίκαλα -- ανάλογες παρατηρούνται σ' όλη την Ελλάδα -- προς δόξαν των απανωτών «εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων» από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού...

Τα σα μα...

Σε 25,5 -τουλάχιστον- τρισεκατομμύρια δραχμές ανέρχονται τα μέχρι σήμερα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ. Αυτό είναι το «προϊόν» της πολύμορφης καταλήστευσης του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. «Προϊόν», το οποίο «ενίσχυσε» ποικιλόμορφα τα θησαυροφυλάκια της ολιγαρχίας (την οικονομική ανάπτυξη λένε οι κυβερνώντες...) και τις κάθε λογής ρουσφετολογικές πολιτικές των κυβερνώντων.

Εναντι, λοιπόν, αυτού του τεράστιου ποσού, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις «πλάτες» των κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ και την... υψηλή εποπτεία του ΣΕΒ, αναγνώρισε ένα χρέος, μόλις 1,3 τρισ. δραχμών. Και, μάλιστα, μετακυλίει την εξόφληση, έστω αυτού του χρέους, μέχρι το 2022... Οσο, για το ποιος τελικά θα το πληρώσει, δε χρειάζεται να σας το πούμε. Αλλωστε, για τους κυβερνώντες είναι αδιανόητο, να πληρώσουν οι «στυλοβάτες» της οικονομίας...

Θυμάστε, τον στίχο από ένα παλιότερο τραγούδι του Χ. Κλυνν; Ανάμεσα σε άλλα έλεγε και το εξής: Τα σα μα και τα μα μάσα τα... Αυτή είναι η λογική των κυβερνώντων και της ολιγαρχίας του κεφαλαίου.

Θρασύδειλος υβριστής

«Και λίγο ξύλο φάγανε»(!). Ο γνωστός γλοιώδης Θ. Αναστασιάδης, κατά κόσμον «Μαυρότρυπας», δεν ήταν ευχαριστημένος από τον άγριο ξυλοδαρμό των ναυτεργατών και απαντώντας σε ερώτηση ακροατή (στο Φλας) έδωσε την παραπάνω απάντηση. Μάλιστα την επανέλαβε δείχνοντας να το απολαμβάνει και χωρίς να κρύβει το μίσος του για όποιον σηκώνει κεφάλι στο αφεντικό του και την κυβέρνηση Σημίτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο «σαπρόφυτο» ευλογεί την καταστολή των διαδηλωτών και το ΜΑΤωμα των αγώνων. Την ίδια χαμερπή στάση έχει κρατήσει και με τους μαθητές, τους αγρότες ακόμα και με το χτύπημα των απεργών της ΕΑΣ, εκτοξεύοντας χολή και λάσπη από τα ερτζιανά. Η συνέπειά του έχει μόνο μία εξήγηση, ότι γι' αυτό πληρώνεται, ότι έχει τα λεφτά ως θεό του. Αλλά η θρασυδειλία του είναι τέτοια που βρίζει εκ του ασφαλούς και αποφεύγει τον ανοιχτό διάλογο στα ίσα και σταράτα. Μόνο θλίψη και αηδία προκαλεί.

Καπιταλισμός ίσον ανεργία

Μπορεί, σύμφωνα με όσα λέει ο γερμανός καγκελάριος, Γκ. Σρέντερ, η καταπολέμηση της ανεργίας να ήταν και να εξακολουθεί να είναι ο υπ' αριθμόν ένας στόχος της κυβέρνησής του, αλλά η πραγματικότητα δε συμφωνεί καθόλου μαζί του. Και τούτο, γιατί η ανεργία στη χώρα παραμένει σε υψηλά ποσοστά και εκατομμύρια άνεργοι Γερμανοί και μετανάστες αναζητούν εργασία, ενώ, ακόμη περισσότεροι υποαπασχολούνται με διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης. Και, παρ' ότι η γερμανική κυβέρνηση φορτσάρει, ώστε να παρουσιάσει άμεσα έργο, αφού το Σεπτέμβρη θα διεξαχθούν γενικές εκλογές, είναι αδιαμφισβήτητο, ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια τρύπα στο νερό. Οταν κυριαρχούν το κυνηγητό του καπιταλιστικού κέρδους, ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των πολυεθνικών, οι νόμοι της αγοράς, οι κάθε λογής «απελευθερώσεις» της ασυδοσίας των μονοπωλίων, κλπ., κλπ., όλα τ' άλλα περισσεύουν ή έρχονται τελευταία...

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως στους τελευταίους 14 μήνες η ανεργία στη Γερμανία συνεχώς αυξάνεται, ενώ, μόλις τελευταία, οι γερμανικές μεγάλες εταιρείες «Ζίμενς» και «Ντόιτς Τέλεκομ» ανακοίνωσαν την απόλυση 7.000 και 30.000 εργαζομένων αντίστοιχα, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

«

Εκτροπή από τη νομιμότητα» είναι λοιπόν οι... αγώνες των εργαζομένων και η περιφρούρηση της απεργίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Φλωρίδη. Είχε το θράσος χθες να μιλήσει από το βήμα της Βουλής για «μηχανισμούς οι οποίοι στήνονται κάθε φορά στο όνομα της προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων» και να χρεώσει στους «μηχανισμούς» αυτούς την ευθύνη για την «εκτροπή από τη νομιμότητα». Η τακτική είναι γνωστή και πολύ παλιά: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Ολα αυτά τα κατάπτυστα δεν τα είπε έτσι απλά, για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη επίθεση του Λιμενικού κατά των απεργών στο λιμάνι του Πειραιά. Τα είπε για να οριοθετήσει έτσι την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο λαϊκό κίνημα, χαρακτηρίζοντας ως «παράνομο» ό,τι δε συνάδει μαζί τους. Είναι ένα μήνυμα νομιμοφροσύνης προς τους εφοπλιστές και το κεφάλαιο γενικότερα. Εκφράζουν τον ταξικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής και την αντίληψη της κυβέρνησης περί «νομιμότητας».

Είναι λοιπόν «νομιμότητα» το να τσακίζονται και να ματώνουν οι εργαζόμενοι, οι απεργοί, όσοι εν γένει αμφισβητούν την κυριαρχία της εξουσίας του κεφαλαίου και την πολιτική των υπαλλήλων του. Αυτό δηλαδή που έγινε στον Πειραιά και γίνεται, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, κάθε φορά που η εργατική τάξη, το λαϊκό κίνημα, αναπτύσσουν τι δική τους ταξική πάλη ενάντια στην πολιτική που τους στερεί τα δικαιώματα τους και τους κλείνει τους ορίζοντες.

Είναι «νομιμότητα» το να στήνονται μηχανισμοί παρακολούθησης της συνδικαλιστικής και κατ' επέκταση της πολιτικής δράσης, όπως έγινε με τον ασφαλίτη στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Και όπου δεν τους φθάνει αυτή η «νομιμότητα», στήνουν και προβοκάτσιες, λένε ψέματα για να τα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά ως άλλοθι για τη «νομιμοποίηση» της παράνομης δράσης των μηχανισμών τους.

Είναι λοιπόν «νόμιμη» η ανεργία, η ακρίβεια, η καταστολή, οι αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Αυτή είναι πράγματι η νομιμότητά τους. Η αστική νομιμότητα. Μια στυγνή δικτατορία των αστών. Εξάλλου, η νομιμότητα και το Δίκαιο είναι έννοιες ταξικές. Ετσι και το περιεχόμενο της «εκτροπής» από την όποια νομιμότητα έχει σχετική αξία.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη νομιμότητα, αυτή που καθορίζουν οι ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων. Ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταλήστευση των εργαζομένων. Πράγματι, η νομιμότητα αυτή είναι «παράνομη» για όλους εκείνους που έχουν ταχθεί να υπηρετούν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Ετσι ό,τι κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από κείνη που υπαγορεύει η δική τους ανάγκη για διαρκή συσσώρευση των κερδών τους είναι «παράνομο».

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που επιδιώκουν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί είναι να υποτάξουν με τη βία το λαό και γι' αυτό δείχνουν τα δόντια τους προκειμένου να προλάβουν. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εργατική τάξη με τους συμμάχους της μπορούν να επιβάλουν τη δική τους νομιμότητα και κάνουν μπούμερανγκ τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την κρατική καταστολή. Με την ένταση της κοινωνικοπολιτικής τους πάλης ώσπου να τους ανατρέψουν.

Να τη χαίρονται!

Ισχύς τους

όχι ο λαός,

αλλά οι αστυνόμοι,

τους πήρε

ο κατήφορος

και πού 'σαστε

ακόμη!

* * *

Ισχύς τους

όχι ο λαός,

αλλά τα κλομπ

κι οι δίκες,

ό,τι απ' τους

προκατόχους τους

επήρανε

ως «προίκες»!

* **

Ισχύς τους

όχι ο λαός,

αλλά το καμουτσίκι,

«δημοκρατία»

πράσινη,

που μέσα

έχει σκουλήκι,

«δημοκρατία»

κουρελού,

σωστό μασκαραλίκι!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ