Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με πιο δυνατό ΚΚΕ και για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού

Την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του λαού, καθώς και της περιουσίας τους, όπως επίσης και της στελέχωσης και χρηματοδότησης με όλα τα αναγκαία μέσα και προσωπικό των αναγκαίων υπηρεσιών γι' αυτόν τον σκοπό ανέδειξε η πρόσφατη εκδήλωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, όπου παρουσιάστηκε η Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος με θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Μιχάλης Αναστασίου, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πατρέων, ανέδειξε τις ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ με την «ευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία», την «πολιτική της πράσινης μετάβασης», μέτρα που συνδέουν τα δάση με το εμπόριο ρύπων και τα οποία εφαρμόζονται και ακολουθούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνοντας ουσιαστικά και την άσχημη κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα με χιλιάδες κατεστραμμένα στρέμματα κάθε χρόνο, με νεκρούς, τραυματίες κ.ά.

Αναφερόμενος στο πώς η χρηματοδότηση τόσο της Πολιτικής Προστασίας των δήμων, όσο και των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας ή των αναγκαίων μελετών και έργων θεωρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οικονομικό βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό, ανέδειξε ότι οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες των επιπτώσεων των καταστροφών μεταφέρονται από την κυβέρνηση και το υπουργείο στις δημοτικές αρχές, εξηγώντας μεταξύ άλλων: «Είναι χαρακτηριστικό πως η χρηματοδότηση στον δήμο Πατρέων για τις ετήσιες ανάγκες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αγγίζει μόλις το ποσό των 152.000 ευρώ, σε έναν δήμο 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν ο δήμος για την αντιπυρική - αντιπλημμυρική προστασία μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού δαπανά σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ μόνο για την αποψίλωση κοινόχρηστων χώρων, καθαρισμό δασών, αλσών, διάνοιξη και καθαρισμό κοινοτικών - αγροτικών οδών».

Στάθηκε και στο γεγονός ότι ο λαϊκός παράγοντας, από κοινού με τους πυροσβέστες, το Εργατικό Κέντρο, συνδικάτα και λαϊκούς φορείς, με τη συνδρομή της δημοτικής αρχής, συνέβαλε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, αλλά και να αναπτυχθούν διεκδικήσεις για την αντιμετώπισή τους στο ύψος των αναγκών, απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Κάλεσε, παράλληλα, να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου υπέρ του ΚΚΕ και τα συγκεκριμένα ζητήματα, αναδεικνύοντας την ανάγκη πάλης για την κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του.

Πολύ πίσω η κάλυψη των σημερινών αναγκών

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από την Βάνα Πατρινού, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, η οποία καυτηρίασε ότι η λογική κόστους - οφέλους που επικρατεί και υλοποιείται, τόσο από τις έως και σήμερα κυβερνήσεις όσο και από τις Περιφέρειες και τους δήμους με τους εκπροσώπους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., είναι αυτή που οξύνει τα προβλήματα για τους εργαζόμενους και τον λαό συνολικά.

Ειδικά για τον περίφημο ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας «RescEU» της ΕΕ, για τον οποίο εξήγησε ότι από τη μια αποτελεί στόλο εναέριων μέσων που παραχωρούν τα κράτη - μέλη που συμμετέχουν σ' αυτόν, αφαιρώντας τα από το δυναμικό τους και, από την άλλη, η Ενωση «καθορίζει το αλισβερίσι της αγοράς και ενοικίασης σωστικών μέσων για όλους, βάζοντας και σειρά προτεραιότητας, όπως αυτή κρίνει. Καθορίζει ακόμη και την επιχειρησιακή τους δράση, πού θα πάνε δηλαδή αν έχουμε παραπάνω από μία πυρκαγιά και αυτό μόνο σε περίπτωση "εξαιρετικά κρίσιμων καταστάσεων" κατά τη γνώμη της».

Με βάση και τα παραπάνω τόνισε ότι πέρυσι αυτά τα μέσα έφτασαν να επιχειρούν στην Ελλάδα από τέσσερις μέρες ως μια βδομάδα, από το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα! Σχολίασε ότι χρηματοδοτούνται με άμεσες διαδικασίες έργα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από διάφορα επιχειρηματικά προγράμματα, ακόμη και σε τομείς «αποκατάστασης» και ότι δεν περισσεύουν για τον λαό και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα και μέσα από την Ευρωβουλή, όπως το κάνει ήδη άλλωστε, για να αναδεικνύει τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων, να αποκαλύπτει τα σχέδια των ισχυρών οικονομικών κέντρων, που μπροστά στο κέρδος τσαλαπατούν ανθρώπινες ζωές και δικαιώματα, υποστηρίζουν πολέμους και συρράξεις. Γι' αυτό είναι κρίσιμο να ενισχυθεί αποφασιστικά η δύναμή του στις επικείμενες εκλογές».

Απαραίτητη και επίκαιρη όσο ποτέ χαρακτήρισε τη συζήτηση ο Βασίλης Φερτάκης, ανθυποπυραγός, πρόεδρος της Ενωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, υπογραμμίζοντας ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει για τους πυροσβέστες πολύ νωρίτερα λόγω και πρόσφατων συμβάντων. Επισήμανε τη συνδρομή και βοήθεια της δημοτικής αρχής προς την Πυροσβεστική και τους πυροσβέστες, ευχαριστώντας και το ΚΚΕ για την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν συνολικά το Σώμα και το προσωπικό του τοπικά και πανελλαδικά. Ανέδειξε τα ζητήματα των διαφορετικών εργασιακών σχέσεων στο ΠΣ, ακόμη και στη μισθοδοσία του προσωπικού, την απλήρωτη εργασία του, θέματα που το Κόμμα, όπως είπε, αναδεικνύει. Ειδικά για το νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό και το «νέο δόγμα», υπογράμμισε ότι όλα θα πάνε στράφι αν δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για όλες τις απαιτούμενες θέσεις, με βάση τις ανάγκες ανά περιοχή. Μίλησε για κενά 7.500 θέσεων όταν προβλέπονται 3.500 προσλήψεις, οι οποίες βρίσκονται ακόμη στα «χαρτιά», λέγοντας επιπλέον ότι αυτά προβλέπονται με βάση τις ανάγκες του 1998 (!), όταν σήμερα έχουν προστεθεί περισσότερα αντικείμενα στο ΠΣ, όπως η κάλυψη των αναγκών σε αεροδρόμια («Fraport»), αυτοκινητόδρομους κ.ά. Ειδικά για το όριο ηλικίας εργασίας των πυροσβεστών, μίλησε για τη γήρανσή του με μέσο όρο που ξεπερνά και τα 50 έτη ή και περισσότερο ανά κατηγορία εργαζομένων στο Σώμα και επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ακόμη Πυροσβεστικού Σταθμού στην Πάτρα, από τον έναν που υπάρχει σήμερα, απαιτώντας επιπλέον σύγχρονο εξοπλισμό και όλα τα αναγκαία μέσα.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, επίσης, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ