Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Μεγάλη απήχηση από τον λαό η εκδήλωση για το καπνεργατικό κίνημα στην πόλη

Αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στη γειτονιά του Αγ. Κωνσταντίνου, με ομιλία του Σ. Παρίση, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Μεγάλη αποδοχή στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα του Αγρινίου γνωρίζει η πρόσκληση που απευθύνουν οι Οργανώσεις Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ για την ξεχωριστή εκδήλωση τιμής που προετοιμάζει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος με θέμα «Η ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο»,αύριο Τετάρτη 1η Μάη στις 7.30 μ.μ. στη γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου, με ομιλία του Σωτήρη Παρίση, μέλους της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό της απήχησης που γνωρίζει η εκδήλωση είναι και το πώς «αγκαλιάστηκε» η έναρξη των εργασιών για την τοποθέτηση του μνημείου που θα είναι αφιερωμένο στο καπνεργατικό κίνημα, στον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Συνεργεία μελών και φίλων του Κόμματος που βρέθηκαν στην προσφυγική γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου από το Σάββατο γνώρισαν τη συνδρομή και βοήθεια κατοίκων της: Αλλοι συνέβαλαν με την προσωπική τους εργασία και άλλοι προσέφεραν χρώματα και άλλα υλικά.

Ανέφεραν ότι αποτελούν απογόνους εργαζομένων στα εργοστάσια ή στις αποθήκες καπνού, και ότι το θέμα τούς ξύπνησε μνήμες από προηγούμενες δεκαετίες. «Μόνο το ΚΚΕ θα μπορούσε να μιλήσει και να αναδείξει» γεγονότα και στοιχεία που σχετίζονται συνολικότερα με την Ιστορία της πόλης, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στην ευρύτερη περιοχή, είπαν. Γι' αυτό και ήταν αρκετοί αυτοί που εξέφρασαν τη θέλησή τους να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, ώστε αυτή να «ακουμπήσει» ακόμα περισσότερο κόσμο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνέχεια όλου του προηγούμενου πολιτικού ανοίγματος που έχει πραγματοποιήσει και γι' αυτόν τον σκοπό η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας, τονίζοντας ότι όπως στον Αγιο Κωνσταντίνο, έτσι και σε άλλες γειτονιές της πόλης «δεν υπήρχε οικογένεια που να μην είχε ένα μέλος της να δουλεύει στα καπνά». Αντίστοιχη είναι η απήχηση και σε πρώην «καπνοχώρια», όπου χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες είχαν συνδέσει το βιος και τη ζωή τους με την καλλιέργεια του καπνού, και σήμερα είτε έχουν αλλάξει καλλιέργεια είτε δεν ασχολούνται με την ίδια δουλειά.

Ετσι, ανήμερα 1η Μάη θα πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το καπνεργατικό κίνημα, το οποίο φιλοτεχνεί ο Φίλιππος Βαλεράς και στο οποίο η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας υπογράφει: «Στους ξεσηκωμένους του πικρού καπνού... που ψήλωσαν το μπόι της τάξης μας!».

Την ίδια μέρα θα κυκλοφορήσει και η μπροσούρα της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας για την Ιστορία του καπνεργατικού κινήματος, με σημαντικά στοιχεία από μια πορεία δεκάδων χρόνων, ενώ μετά την ομιλία θα παρουσιαστεί και μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, με αναφορά στους αγώνες των καπνεργατών την περίοδο του Μεσοπολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ