Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Στο στόχαστρο της ΕΕ Ειδική Αγωγή και Πρόνοια

Κριτήριο ψήφου, στις ευρωεκλογές, πρέπει να αποτελέσει και η πολιτική της ΕΕ για την Ειδική Αγωγή και Πρόνοια, ιδιαίτερα η ολέθρια Οδηγία της ΕΕ για τη λεγόμενη «προσβασιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών», η οποία αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ και τους χρονίως πάσχοντες ως πελάτες και τις ανάγκες τους ως πεδίο κερδοφορίας και γι' αυτό σηματοδοτεί γι' αυτούς νέες περικοπές και επιβαρύνσεις. Μια πολιτική απέναντι στην οποία στέκεται μόνο το ΚΚΕ.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Χάρης Χουρδάκης, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας και Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, το απόγευμα της Κυριακής, στο Πάρκο Μπότσαρη.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις γονιών παιδιών ΑμεΑ, που επιβεβαίωσαν την τραγική κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλα τα στάδια της ζωής τους, τα αδιέξοδα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά και τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής που υλοποιείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Οπως είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δελής, «είναι η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που έχει οδηγήσει στην απαξίωση, συρρίκνωση κι εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, σε βάρος των αναγκών των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων».

Περιέγραψε τα προβλήματα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες ΑμεΑ και μετέφερε στοιχεία - σοκ που μαρτυρούν ότι «το 50% των οικογενειών των ΑμεΑ - χρονίως πασχόντων ζει στο όριο της φτώχειας. Με τραγική απόδειξη το γεγονός ότι συχνά αυτοί που χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς είναι ΑμεΑ.

Το 90% των ικανών προς εργασία ατόμων με αναπηρία είναι άνεργα.

Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο, το 49% των ατόμων με αναπηρία είναι αποκλεισμένο είτε από την Εκπαίδευση είτε από την εργασία».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τα αιτήματα που διεκδικεί το αναπηρικό κίνημα, όμως εξήγησε ότι «λύση και διέξοδος, με βάση τις δυνατότητες της εποχής και της κοινωνίας, είναι η ίδια η κοινωνία (μέσω του κράτους της) να αναλάβει την κύρια ευθύνη. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για τη μη περιθωριοποίηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, την ουσιαστική ένταξή τους στη ζωή».

Ο Χάρης Χουρδάκης ανέδειξε ότι το χτύπημα στην Ειδική Αγωγή και την Πρόνοια δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. «Και στις άλλες χώρες του καπιταλισμού κλείνουν ειδικά σχολεία, κλείνουν ιδρύματα, ιδιωτικοποιείται η Υγεία», είπε.

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο οι περικοπές, δεν είναι μόνο τα ειδικά σχολεία που αποδείχθηκε ότι είναι ακατάλληλα, σε άθλια και επικίνδυνη κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα. Είναι και οι περικοπές στις θεραπείες, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η έλλειψη δημόσιων κέντρων αποκατάστασης. Ολα αυτά τι αποτέλεσμα έχουν; Την αύξηση της νοσηρότητας των βαριά αναπήρων. Να πέφτει το προσδόκιμο ζωής και γενικότερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων και των αναπήρων που είναι ο ευαίσθητος δείκτης των αρνητικών αλλαγών, της αντιδραστικοποίησης του συστήματος, των ιδιωτικοποιήσεων».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων γι' αυτές τις εξελίξεις, ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2015 «ψήφισαν το 3ο μνημόνιο που έφερε την παραπέρα εξειδίκευση της στρατηγικής της ΕΕ σε σχέση με την Πρόνοια, την κοινωνική πολιτική και την αναπηρία. Που επέβαλε κλείσιμο ειδικών σχολείων, κλείσιμο ιδρυμάτων στο όνομα της αποασυλοποίησης, μείωση κατά 50% των δαπανών στην Πρόνοια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ