Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήθος ερωτημάτων από τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

ΚΚΕ: Να δώσει άμεσα απαντήσεις η κυβέρνηση

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται από το περιστατικό διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών, που έγινε γνωστό από δημοσίευμα του «in.gr», το απόγευμα της Παρασκευής 26 Απρίλη.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, νωρίς το μεσημέρι της ίδιας μέρας άγνωστοι διέρρηξαν το γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ, ο οποίος είναι προϊστάμενος της διεύθυνσης που είναι αρμόδια και έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών αλλά και για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε την ίδια μέρα που είχε παραδοθεί στις αρχές το πόρισμα του ΥΠΕΣ για την υπόθεση της διαρροής των e-mail εκλογέων του εξωτερικού από το υπουργείο Εσωτερικών στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Α. - Μ. Ασημακοπούλου.

Μια μέρα μετά το ΥΠΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιχειρείται να υποβαθμιστεί το περιστατικό, κάνοντας λόγο για «φερόμενη διάρρηξη», την ίδια ώρα που έχουν δημοσιευτεί οι φωτογραφίες με την εμφανώς παραβιασμένη πόρτα και ενώ έγινε γνωστό ότι ο διευθυντής εκλογών υπέβαλε μήνυση και είπε στην αστυνομία πως η διάρρηξη σημειώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από τις 13.40 έως τις 14.10 που ο ίδιος συμμετείχε σε υπηρεσιακή σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου στην οδό Σταδίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έγιναν γνωστά, η αστυνομία έχει κατασχέσει υπολογιστές από το γραφείο, καθώς για μία ακόμη φορά, σε υπόθεση που αφορά το ΥΠΕΣ, υπάρχει ανησυχία για την τύχη σημαντικών αρχείων και προσωπικών δεδομένων, τα οποία σχετίζονται με τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται. Είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο.

Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε υπηρεσίες υπουργείων, που συνδέονται μάλιστα με προσωπικά δεδομένα πολιτών και τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση. Η ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, προκειμένου να προσέλθει η κα Κεραμέως και να δώσει εξηγήσεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μετά το νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ