Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογία για αύξηση των αποδοχών των δικαστικών υπαλλήλων

Από πρόσφατη κινητοποίηση των δικαστικών υπαλλήλων
Από πρόσφατη κινητοποίηση των δικαστικών υπαλλήλων
Τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης» κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προτείνοντας αύξηση των αποδοχών των δικαστικών υπαλλήλων και αναδρομική καταβολή αποδοχών στους νεοδιορισθέντες δικαστικούς υπαλλήλους, απόφοιτους της 1ης εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (Κατεύθυνση Δικαστικών Υπαλλήλων).

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Μαρία Κομνηνάκα, Θανάσης Παφίλης, Σεμίνα Διγενή, Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Μανώλης Συντυχάκης και Λιάνα Κανέλλη.

Στην τροπολογία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων μειώθηκαν δραστικά με νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ επίσης καταργήθηκαν τα επιδόματα εορτών και αδείας, όπως και το σύνολο σχεδόν των επιδομάτων κατά κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων.

Και προσθέτει: «Από 1/1/2024 οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων "αυξήθηκαν" από την κυβέρνηση της ΝΔ κατά περίπου 4,5%, ουσιαστικά δηλαδή παρέμειναν παγωμένες στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η μείωση του ονομαστικού μέσου μεικτού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2008 - 2020 έφτασε το 25,6%».

Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων για ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων τους: Αύξηση των κατώτατων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων κατά 20%. Επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας (13ος - 14ος μισθός) στον δημόσιο τομέα. Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα. Κατάργηση της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας». Αναγνώριση της διετίας 2016 - 2017 στη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον για τους δικαστικούς υπαλλήλους το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα για επαναχορήγηση της πάγιας αποζημίωσης («επιδόματος ειδικών συνθηκών»), έγκαιρη και στο ακέραιο πληρωμή της υπερωριακής εργασίας που παρέχουν, επαναλειτουργία του Λογαριασμού Αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής.

Η τροπολογία του ΚΚΕ αποσκοπεί στην επαναχορήγηση της πάγιας αποζημίωσης στους δικαστικούς υπαλλήλους ως ελάχιστου μέτρου ανακούφισης, καθώς έχουν ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές, παρά τη σημαντική και συχνά πολύωρη εργασία που προσφέρουν, π.χ. στην ανάκριση, στην αυτόφωρη διαδικασία κ.λπ.

Αποσκοπεί επίσης στη ρύθμιση της αναδρομικής καταβολής των αποδοχών των νεοπροσληφθέντων δικαστικών υπαλλήλων - απόφοιτων της 1ης εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (Κατεύθυνση Δικαστικών Υπαλλήλων), των οποίων η εργασιακή σχέση ξεκίνησε την επομένη της ολοκλήρωσης της πρακτικής τους, εφόσον αποδέχτηκαν τον διορισμό τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με υπαιτιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης και μόνο καθυστέρησε η τοποθέτησή τους στις δικαστικές υπηρεσίες. Ο χρόνος αυτός πρέπει να αναγνωρίζεται για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή τους ως δικαστικών υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ