Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Προμηνύονται νέες καταστροφές λόγω της ανύπαρκτης πρόληψης

Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση Δασαρχείων και Πυροσβεστικής συμπληρώνουν την εγκληματική πολιτική που συνεχίζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις

Από την πρόσφατη μεγάλη φωτιά στα Πιέρια Ορη
Από την πρόσφατη μεγάλη φωτιά στα Πιέρια Ορη
Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει επίσημα η αντιπυρική περίοδος, οι πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε δάση, δασικές αλλά και αγροτικές εκτάσεις «δυναμικά» από τον Μάρτη, με την κατάσταση στις Δασικές Υπηρεσίες και στην Πυροσβεστική να παραμένει και φέτος στην ίδια τραγική κατάσταση με την περσινή χρονιά, όπου καταστράφηκαν 1.740.000 στρέμματα και χάθηκαν 28 ζωές. Από την αρχή του 2024 έως τις 14/4 πυρκαγιές ήδη έχουν κάψει πάνω από 9.330 στρέμματα, η μεγαλύτερη έκταση των τελευταίων 17 ετών για τη συγκεκριμένη περίοδο. Στα Πιέρια Ορη, για τέσσερις μέρες, από τις 30/3 έως τις 3/4, έκαιγε φωτιά καταστρέφοντας 5.000 στρέμματα δάσους, ενώ ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης τραυματίστηκε. Στις 6/4 η φωτιά στην Ιεράπετρα απείλησε τους οικισμούς Μαύρου Κολύμπου, όπου ένα σπίτι υπέστη σοβαρές ζημιές, Αχλιάς, Αγιά Φωτιάς και Γαλήνης. Ο δήμος Ιεράπετρας έδωσε οδηγία για εκκενώσεις περιοχών, με το γνωστό 112 του «τρεχάτε να σωθείτε» να ηχεί και πάλι στα κινητά. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας 74χρονος, ο οποίος διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Μεγάλης κλίμακας φωτιά ξέσπασε στις 23/4 σε χορτολιβαδική έκταση κοντά στον Ναύσταθμο Σούδας στα Χανιά. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, και απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, αναγκάστηκε να ξεκινήσει άτυπα την αντιπυρική περίοδο από τις 7 Απρίλη, διατάσσοντας επιφυλακές στους πυροσβέστες και τη στελέχωση δασικών περιπολικών. Τα πράγματα δείχνουν πως σε ό,τι αφορά την πρόληψη, για μια ακόμα χρονιά έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα, που δεν αρκούν.

Ανύπαρκτο σχέδιο διαχείρισης των δασών

Πανελλαδικά, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών. Η Δασική Υπηρεσία, τα Δασαρχεία «πάσχουν» από χρηματοδότηση και προσωπικό. Λείπουν 2.000 δασολόγοι, οι δασεργάτες είναι μερικές δεκάδες όπου υπάρχουν, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 10.000. Στην Πυροσβεστική τα μέσα καταστολής υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών, ενώ και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες (περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών και μάλιστα με οργανογράμματα περασμένων δεκαετιών). Οι φετινές εξαγγελίες της κυβέρνησης περί «νέου δόγματος» είναι η παλιά συνταγή όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της αξιοποίησης του εθελοντισμού, που όμως δεν βελτιώνει την επιβαρυμένη κατάσταση των πυροσβεστών, οι οποίοι καλούνται σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το «τάισμα» των εργολάβων και μεγαλοσυμφερόντων, όπως με την ενοικίαση εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Σε αυτό το δεδομένο αντιλαϊκό πλαίσιο ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασαν μέσα στη βδομάδα, σε φιέστα, με εμφανή προεκλογικό χαρακτήρα, το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Αιγίς», που αφορά στην Πολιτική Προστασία. Στις πολυδιαφημιζόμενες από την κυβέρνηση προμήθειες μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην καλύτερη περίπτωση οι πρώτες παραδόσεις για χρήση από το Πυροσβεστικό Σώμα των υπό προμήθεια οχημάτων, αεροσκαφών κ.λπ. θα είναι σε δύο χρόνια. Ενώ τίθεται και το ζήτημα κατά πόσο ο σχεδιασμός του εν λόγω προγράμματος καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της πρόληψης και της καταστολής των φυσικών καταστροφών ή ανταποκρίνεται σε ό,τι θέλει η αγορά. Χαρακτηριστικά, η σύμβαση που κυρώθηκε από τη Βουλή για την προμήθεια 7 Canadair DHC-515 αποτελεί περισσότερο δήλωση ενδιαφέροντος προς την παραγωγό εταιρεία, αφού η παραγωγή τους δεν είναι εξασφαλισμένη και εξαρτάται από το μέγεθος της συνολικής ζήτησης.

Από κοινού με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός προετοίμασε το έδαφος για τις καταστροφές που έρχονται και τη φετινή χρονιά μιλώντας «για άνυδρο και θερμό χειμώνα», που όντως ήταν. Απέφυγαν όμως να πουν τι μέτρα πρόληψης λήφθηκαν, ή για την ακρίβεια δεν λήφθηκαν. Και πάλι έγινε λόγος για την «κλιματική αλλαγή» και βέβαια η γνωστή επίκληση της ατομικής ευθύνης που ...ξεπλένει τα πάντα σε κάθε φυσική καταστροφή. Κατά τ' άλλα οι ...περισσότεροι πυροσβέστες φέτος είναι οι 700 δασοκομάντος, που θα τρέχουν από μέτωπο σε μέτωπο μαζί με τους εξουθενωμένους μόνιμους.

Εμπόδιο ο καπιταλιστικός δρόμος «ανάπτυξης»

Κάθε χρόνο οι προειδοποιήσεις των φορέων του λαϊκού κινήματος, των δασολόγων, των πυροσβεστών, του ΚΚΕ, για τους κινδύνους, για τις μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον, στις περιουσίες του λαού και τις ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των πυρκαγιών δεν παίρνονται υπόψη από τις κυβερνήσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις συνεχίζουν να δίνουν βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, ενώ δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Οπως τονίζει το ΚΚΕ σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή, «κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές. Σε όλα τα παραπάνω εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Χρειάζεται λοιπόν άμεσα, κατεπειγόντως, να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασών». Ταυτόχρονα χρειάζεται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και για το θέμα της έλλειψης αυτού του σχεδιασμού να κάνουν «ταμείο» και στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Να καταδικάσουν και εκεί την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που στηρίζουν την εγκληματική πολιτική και στην Πολιτική Προστασία, όπου και εδώ υπάρχει η «μεζούρα» του κόστους - οφέλους, ενισχύοντας τη μόνη δύναμη που είναι σταθερά μαζί τους στους αγώνες, το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ