Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Μύθος ήταν ... και πάει

Και τι δεν έχει ακουστεί για την ΕΕ, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, στην προσπάθεια εξωραϊσμού της από τα κόμματα του κεφαλαίου. Η ΕΕ της «ευημερίας», της «δημοκρατίας», της «αλληλεγγύης», της «ειρήνης», «προστάτης των λαϊκών ελευθεριών» και άλλα, με μικρές παραλλαγές, επαναλαμβάνονται συνεχώς από αστικές πολιτικές δυνάμεις όλου του φάσματος. Πρόκειται όμως για μύθους που έχουν καταρριφθεί προ πολλού και μπροστά στις εκλογές ήρθε η ώρα να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ. Ας δούμε ορισμένους από αυτούς...

Η ΕΕ της ειρήνης...

Η ΕΕ όχι μόνο «περιστέρι» της ειρήνης δεν είναι, αλλά ένα γεράκι του πολέμου, όπως κάθε ιμπεριαλιστική ένωση. Μαζί με τους συμμάχους της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, πρωταγωνίστησαν στον «βρώμικο» πόλεμο που διαμέλισε τη Γιουγκοσλαβία, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ουκρανία, στο Μάλι.

Σε όλα αυτά, μάλιστα, ενεργό ρόλο είχαν δυνάμεις, «πρεσβευτές» τάχα της ειρήνης, όπως της σοσιαλδημοκρατίας (βλ. Σημίτης του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, Πρόντι στην Ιταλία, Ολάντ στη Γαλλία κ.ά.).

Η ΕΕ σταθερά στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, το συνεχόμενο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού και τη γενοκτονία που είναι σε εξέλιξη. Σχεδιάζει και υλοποιεί ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη. Το 2022 διατηρούσε τουλάχιστον 17 στρατιωτικο-πολιτικές αποστολές σε 3 ηπείρους.


Η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ (22 στα 27). Εχει δώσει 78 δισ. ευρώ στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι στην Ουκρανία και πραγματοποιεί ξεχωριστή επιχείρηση από τις ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα. Από το 2018 μέχρι το 2022 οι στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ εκτινάχθηκαν από τα 173,5 στα 239,7 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ της δημοκρατίας...

Ενδεικτικά για τις δημοκρατικές «αξίες» της ΕΕ είναι τα παρακάτω:

-- Σε 10 κράτη - μέλη απαγορεύεται ο συνδικαλισμός. Σε περισσότερα από 15 κράτη ισχύουν μέτρα απαγόρευσης, παραβίασης του δικαιώματος στην απεργία, ενώ σε κάποιες χώρες είναι απαγορευμένα κομμουνιστικά σύμβολα και κόμματα.

-- Με αυτήν την ΕΕ έχουν συνδεθεί εικόνες άγριας καταστολής κινητοποιήσεων, όπως στη Γαλλία του Μακρόν, με μαθητές να είναι γονυπετείς και με δεμένα τα χέρια.

-- Για την «αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης», νομιμοποιείται η παρακολούθηση σε μαζικό και προληπτικό επίπεδο, στοχοποιώντας ειδικά το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και την πρωτοπορία του, ακόμα και τις ιδέες που ενοχλούν το σύστημα, με το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»...

-- Οι «τρομονόμοι» διαδέχονται ο ένας τον άλλον και επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Πρόσφατα, στην Ισπανία, της «προοδευτικής» κυβέρνησης Σάντσεθ, συνελήφθη ράπερ για εξύβριση της μοναρχίας και της αστυνομίας! Στην Ελλάδα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2021, ενσωματώθηκε Οδηγία της ΕΕ που επιβάλλει τον «τρομονόμο» στην Τέχνη, που «νομιμοποιεί» τις διώξεις σε βάρος καλλιτεχνών και έργων με προοδευτικό κοινωνικό περιεχόμενο (π.χ. υπεράσπιση του Παλαιστινιακού λαού κ.τ.λ.).


Eurokinissi

-- Ως γνήσια δικτατορία του κεφαλαίου, η ΕΕ παρέχει πλήρη ελευθερία κίνησης στα λόμπι των πολυεθνικών ομίλων και άλλων ισχυρών συμφερόντων. Αποκορύφωμα ήταν το ψήφισμα για την ικανότητα των λόμπι «να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο Κοινοβούλιο», που «αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Το σύνολο των 705 παρόντων ευρωβουλευτών το ψήφισαν, με μοναδική φωτεινή εξαίρεση τους δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ!

Η ΕΕ της αλληλεγγύης...

Την περίοδο της πανδημίας, την ώρα που λόγω των διαλυμένων συστημάτων Υγείας πέθαιναν εκατομμύρια και στην Ευρώπη, τα κράτη - μέλη ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιος θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες μάσκες, ή αργότερα τους αναπνευστήρες, όταν η (καπιταλιστική) παραγωγή τους δεν επαρκούσε για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Οι όροι των συμβολαίων με τους μονοπωλιακούς φαρμακευτικούς ομίλους για την παρασκευή και κατανομή των εμβολίων, από τη μαζική παραγγελία της ΕΕ, παραμένουν εφτασφράγιστο μυστικό (το ΚΚΕ έχει απαιτήσει πολλές φορές τη δημοσιοποίησή τους), για να μην αποκαλυφθεί ότι πίσω από τη δήθεν «αλληλεγγύη» της ΕΕ κρύβονται μπίζνες δισ. ευρώ με κερδισμένο το κεφάλαιο. Οι καταγγελίες που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας για την επικεφαλής της Κομισιόν - για άλλους λόγους, εσωτερικών ανταγωνισμών - είναι αποκαλυπτικές.


Το Ταμείο Ανάκαμψης, που παρουσιάζεται επίσης ως «αλληλεγγύη» των πλουσιότερων προς τα φτωχότερα ευρωπαϊκά κράτη, για να χρηματοδοτούν τις οικονομίες τους με καλύτερους όρους δανεισμού από τις αγορές, είναι μνημόνιο των μνημονίων για τους λαούς, που πληρώνουν πανάκριβα τα κονδύλια για το κεφάλαιο, με φόρους, χαράτσια και αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Δείγμα της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» είναι και η πολιτική της σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, με «τοπόσημα» τη Μεσόγειο των χιλιάδων νεκρών, την Πύλο, τη Λαμπεντούζα, τη Μελίγια, το αίσχος της Μόριας κ.ά. Στο πρόσφατο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, με 10 Κανονισμούς, επισφραγίζονται ο ενταφιασμός της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, η ένταση της καταστολής και παράλληλα νέοι, απάνθρωποι όροι στο κυνήγι για την εξασφάλιση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η ΕΕ της ευημερίας...

Στην ΕΕ της «ευημερίας» συμβαίνουν τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα στα Τέμπη, στο Μάτι, στη Δαδιά, στη Μάνδρα και αλλού. Η ΕΕ της «ευημερίας» θεωρεί κόστος τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης.

Η ΕΕ της «ευημερίας» τσακίζει τους λαούς με επεκτατική και περιοριστική πολιτική, σε ανάπτυξη και κρίση. Σ' αυτήν την ΕΕ υπάρχουν 16 εκατ. επίσημα άνεργοι και 95 εκατ. ζουν στο όριο της φτώχειας. Από αυτά το 25% είναι παιδιά κάτω των 18 ετών και το 16% είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.


Η ΕΕ της «ευημερίας» έχει Ταμείο Ανάκαμψης με περισσότερα από 600 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τον λαό, αλλά 33 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα για τους ομίλους. Εχει Σύμφωνο Σταθερότητας με 4 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, πριν τεθεί καν σε εφαρμογή!

Η ΕΕ της «ευημερίας» έχει 20.000 λιγότερους νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Ελλάδας σε σχέση με αυτούς που είναι στοιχειωδώς αναγκαίοι για να λειτουργήσουν. Κάθε τρεις μέρες σκοτώνεται και ένας εργαζόμενος, οι επαγγελματικές ασθένειες σαρώνουν.

Στην ΕΕ της «ευημερίας» ο μέσος μισθός για τον εργαζόμενο στην Ελλάδα παραμένει μικρότερος κατά 25% σε σχέση με πριν από το 2009, με αύξηση του πληθωρισμού 21%, ενώ παραμένουν κομμένοι ο 13ος - 14ος μισθός στο Δημόσιο, η 13η - 14η σύνταξη.

* * *

Με αυτήν την κανονικότητα, του πολέμου, της φτώχειας, των κοινωνικών - ταξικών αντιθέσεων που βαθαίνουν, των κρίσεων και του πολέμου, ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί. Με ισχυρό ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές να την καταδικάσει. Να στείλει μήνυμα αντεπίθεσης για την ανατροπή της, μήνυμα ελπίδας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ